HEDEP Hatay’a da güç ve umut verdi

HEDEP Parti Meclisi (PM) Üyesi Hülya Ateş Koç, “Kongrede deprem ve yeniden inşa üzerinde durulması Hatay’a ayrıca güç ve umut verdi" dedi.

HEDEP Parti Meclisi (PM) üyesi seçilen HDP Hatay İl Eşbaşkanı Hülya Ateş Koç, Hatay'ı 'paradigmanın ete kemiğe bürünmeye en müsait olduğu şehirlerinden biri' olarak tanımladı. Hülya Ateş Koç, 6 Şubat tarihli depremlerin yaşanan can kayıpları ve göçün Hatay'ın çok kültürlü demografik yapısını da etkilediğini, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen kongrenin parti tabanında büyük bir umutla karşılandığını belirtti. 

Yeşil Sol Parti'nin son kongresinde yalnızca isim değişikliği yaşamadığını, ilan edilen yeni parti isminin hedeflenen sadeleşme ve öze dönüş hamlesinin bir aşaması olduğunu belirten HEDEP PM Üyesi Hülya Ateş Koç, yeniden yapılanmanın uzun süreden beri partinin tüm kademelerinde bütünlüklü ele alınıp planlanan bir nitelik taşıdığını vurguladı. Kongre öncesinde yerellerde yapılan halk toplantılarında açığa çıkan eleştiriler karşısında güçlü bir öz eleştirel tutumu açığa çıkarmak için yeniden yapılanmanın kaçınılmaz olduğunun altını çizen Hülya Ateş Koç, kongre sonuçlarının Hatay'da da heyecan ve umut yarattığını kaydetti. 

Hülya Ateş Koç, şunları söyledi: "Uzun süredir yaşadığımız parti kapatma, tehdit ve şantaj elbette farklı alternatifler aramayı getirmişti. İsim değişikliği ilk kez olmadı, farklı süreçlerde de kimi zorunlu sebeplerle bu durum yaşanmıştı. Ancak bu sefer isim kargaşası (HDP- Yeşil Sol) tabanımızda çelişkilerin doğmasına yol açtı ve beraberinde seçim sürecinde başarısızlığı getirdi. Kongre ve değişim kaçınılmazdı, Hatay yerelinde yapılan toplantılarda da bu açığa çıkmıştı. Hatay, paradigmanın ete kemiğe bürünmüş hali olmaya; çok dilli, çok inançlı, çok kültürlü yapısı itibarıyla müsait bir kenttir. Ne yazık ki depremle halkların kentten göç etmesi için tüm zemin oluşturuldu. Yaşanan büyük dramdan sonra insanların barınma ve geçinme ihtiyaçları açığa çıktı ve göçlerin önüne geçilemedi. Kongrede deprem ve yeniden inşa üzerinde durulması Hatay’a ayrıca güç verdi. Heyecan ve umut yarattı."

EZBER BOZAN, ETKİN BİR PARTİ İŞLEYİŞİ

80 kişilik HEDEP Parti Meclisi'nin ağırlıklı olarak kadınlardan oluşmasının paradigmanın temsiliyeti ve yaşamsallaşması noktasında kıymetli olduğunu dile getiren Hülya Ateş Koç, PM'de oluşturulan komisyonların da işlevsiz ve usulen kurulmuş komisyonlar olmadığını, yeni dönemde ezber bozan, etkin bir parti işleyişinin sağlanması açısından büyük bir çaba sarf edildiğini belirtti.

Hülya Ateş Koç, şöyle devam etti: "Kadınların yıllardır yürüttüğü bir hak, özgürlük, demokrasi, eşitlik ve adalet mücadelesi var. Bizler, Deniz Poyrazların ve onun yoldaşlarının şahsında bu mücadele perspektifini esas alıyoruz. Saçlarını direniş bayrağı yapan İranlı kadınların, Urfa'da adalet için direnen Emine Şenyaşar’ın ve dünyanın dört bir yanında direnen bütün kadınların onurlu mücadelesinde ortaklaşıyoruz. HEDEP Parti Meclisi'nin kadın ağırlıklı oluşturulması bu noktada çok önemlidir. Parti içerisinde paradigmanın yaşamsallaştırılması açısından kıymetlidir. Erkek iktidarıyla, yargısıyla, medyasıyla, tüm kurumlarıyla kadınlara şiddeti ve baskıyı dayatan yönetimleri, kadın rengiyle değiştireceğiz."

DEMOGRAFİK YAPI DEĞİŞİYOR

6 Şubat depremlerinde en büyük yıkıma uğrayan şehir olan Hatay'da, tüm tepkilere rağmen son seçimlerde AKP'nin birinci parti olarak çıkmasının şehrin demografik yapısındaki değişikliğe dair önemli bir gösterge olduğuna işaret eden Hülya Ateş Koç, depremde yıkım ve can kaybının en yoğun yaşandığı alanların muhalif tabanın yaşadığı yerler olmasının açığa çıkan sonuçta etkili olduğunu belirtti. Depremin ilk gününden itibaren HDP olarak yürüttükleri çalışmayı HEDEP çatısı altında ve açığa çıkan yeni ihtiyaçlar temelinde devam edeceklerini söyleyen Hülya Ateş Koç, yerel seçimler öncesinde halka iç içe ve dayanışma halinde yürütülecek çalışmanın büyük bir sinerji yaratacağına inandığını vurguladı. Hülya Ateş Koç, şöyle konuştu: “Hatay'ın yıkılan, yerle bir olan ilçeleri olduğu kadar hiç etkilenmeyen ya da çok az etkilenen ilçeleri vardı. Daha önceki seçimlerde de Cumhur İttifakı'nın çok oy aldığı yerler genelde az etkilenen ya da etkilenmeyen yerlerdi. Bunu gözardı edersek yanılgıya düşeriz. Defne, Samandağ, Antakya, İskenderun, Karaağaç gibi muhaliflerin yoğunlukta olduğu yerler, yıkımın en çok olduğu bölgelerdi. Buralardan çok kayıp ve göç verdik. O süreçte insanlara 'Gitmeyin' demek için yaşam alanlarının oluşturulması ve güvenliğin sağlanması gerekiyordu. O dönem Hatay İl Eşbaşkanı olarak İl Kriz Koordinasyonu'nda olduğum için, tüm sürecin içinde olan biri olarak söylüyorum; maalesef birçok insanın gitmekten başka çaresi kalmamıştı. HEDEP olarak önümüzdeki süreçte de çok yönlü çalışmalarla dayanışma ağını büyüterek çalışmaya devam edeceğiz. Halk ile iç içe, dayanışma halinde yerel seçimlere giden süreci yürüteceğiz ve yerel yönetimlerimizi kadınlarla daha da güçlendireceğiz."