HEDEP kongresi: Abdullah Öcalan özgürleşene kadar direniş!

HEDEP İstanbul İl Örgütü'nün Olağanüstü Kongresinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için mesajlar verildi, "Abdullah Öcalan ve tüm tutuklular özgürleşene kadar direneceğiz" denildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) İstanbul İl Örgütü, 2’nci Olağanüstü Kongresi'nin gerçekleştiriyor. "Kazanmak için yeniden HEDEP, yeniden İstanbul" şiarıyla Küçükçekmece’de bulunan Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen kongreye binlerce kişi katıldı.
Kongre salonu, HEDEP bayraklarıyla süslendi. “Jin, jiyan, azadî”, “Tecridi kıracağız", “Güneşin çocuklarıyız, kim bizi yok edebilir", "Doğa katliamına son”, “Kürt sorununa demokratik çözüm”, “Kayyum rejimi değil halk iradesi” ve “İsyanımızla örgütleniyoruz, özgürlüğümüzü savunuyoruz” pankartları salona asıldı. Salondaki sahneye de Kürtçe, Arapça, Süryanice, İngilizce, Ermenice, Rusça ve Lazca olmak üzere dokuz dilde “hoş geldiniz” yazısı asıldı.
Kongrede kadınların yoğun katılımı dikkat çekti. Birçok kadın ulusal kıyafetlerle kongreye katıldı. Kadınlar, "jin, jiyan, azadî" sloganları ve zılgıtlarla kongre salonuna girdi. Ayrıca Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri ile tutsak yakınları da sık sık “Bijî berxwedana zindanan" sloganları attı.

'İSTANBUL'DA ÖRGÜTLÜLÜĞÜ BÜYÜTMELİYİZ'

Çok sayıda sivil toplum toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi kongrede yerini aldı. Kongredeki coşku her geçen dakika artarken, uzun bir süre halay çekildi. Ayrıca sık sık 25 yıldır İmralı Adası’nda tutulan ve 32 aydır kendisinden haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için sloganlar atıldı. Kongrede sık sık atılan slogan “Bijî Serok Apo” oldu.

Kongrede ilk olarak divan üyeleri seçildi. Ardından özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için saygı duruşu yapıldı. Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçılarının seslendirdiği ezgilerle kongredeki coşku arttı. Ardından divan üyelerinden HEDEP Riha Milletvekili Ömer Öcalan konuştu. İstanbul’un partileri için çok önemli bir kent olduğunu belirten Ömer Öcalan, "İstanbul’da güçlüysek Kurdistan'da güçlü oluruz. İstanbul nüfus ve dinamizm bakımından önemlidir. Kürtlerin çoğu İstanbul’dadır ve bu nüfusu 5 milyona yakındır. Eğer burada Kürtler örgütlenirse, bu her yerde etkisini gösterir. İstanbul, iktidar ve muhalefet için ne kadar önemliyse HEDEP için ve 3’üncü Yol için de o kadar önemlidir" ifadelerini kullandı.

HEDEP İstanbul İl Eşbaşkanı Beser Çelik, "AKP iktidarı toplumun temel ihtiyaçlarını çözemezken, savaştan dolayı halkı ekonomik kriz içinde bırakıyor" dedi. Beser Çelik, İsrail-Filistin'deki savaşa işaret ederek, hem Filistin hem de Kürt sorununun çözümünün "Demokratik Cumhuriyetle" mümkün olabileceğini vurguladı.

'ÇÖZÜM ABDULLAH ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜNDE'

HEDEP İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz ise Mazlum Doğan, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya’nın takipçileri olduklarını söyledi. Cumhuriyetin birinci yüzyılında çok acılar yaşandığına dikkati çeken Kalmaz, "Cumhuriyetin ikinci yüzyılında Kürt, Ermeni, Süryani, Türk... herkesin sesi olacağız. Türkiye’nin ekonomik, siyasi, sosyal sorunları var. HEDEP olarak tüm sorunlara cevap olacağız. Tek devlet, tek dil zihniyetini kabul etmiyoruz. Buna karşı toplumcu bir siyaset inşa edeceğiz. En büyük sorun da Kürt sorunudur. Kürtleri tanıyarak bu sorun aşılabilir. Kürt sorununun çözümü için de Öcalan’ın özgür olması lazım. Öcalan üzerindeki tecrit hem Türkiye’deki sorunları hem de Kürt sorununu çaresiz bırakıyor. Yeni süreçte Öcalan ve tüm tutuklular özgürleşene kadar direneceğiz. Kayyum siyasetini kaldıracağız" ifadelerini kullandı.