HEDEP milletvekili: Bugün Kürt sorunu, bir tecrit çıkmazında

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Wan Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit politikasına dikkat çekerek, "Bugün Kürt sorunu, bir tecrit çıkmazında" dedi.

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Savunma Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü bir oturumda söz alarak, AKP'nin ülkenin sorunlarına çözüm üretmediğini belirtti.

Kürt sorunu başta olmak üzere birçok kurumu askeri bir akla teslim etmenin trajik bir durum olduğunu vurgulayan Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, demokrasi, özgürlükler ve adaletin olmadığını, ancak yoksulluk, yolsuzluk ve yasakların arttığını kaydetti.

Siyasetin askeri vesayetten kurtarılmadığını, sadece siyaset gömleği giydirildiğini söyleyen Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, bu durumun ülkede demokrasiye zarar verdiğini ifade etti.

Kürtlerin varlıklarını kanıtlamak için büyük bedeller ödediğini belirten milletvekili, "Nihayetinde ontolojik inkâr bitti, bunun yerine hiçbir yapısal sorunu tam çözmeden 'mış' gibi yapıp sorunu inkâr etme yaklaşımı hâkim" dedi.

Kürt sorununu çözmüş bir Türkiye'nin etki alanının genişleyeceğini ve ekonomik buhran yaşanmayacağını dile getiren HEDEP miletvekili, Kürt sorununda ısrarın ülkenin aleyhine olduğunu söyledi.

Kürt sorununun inkarın sona ermesi gerektiğini ve çözümsüzlük politikasının devam etmemesi gerektiğini ifade eden milletvekili, şu soruları sordu: "Eğer Kürt sorunu yoksa, Kürtçe neden Anayasal güvence altında değil? Neden okullarda anadilinde eğitim yasak? Eğer Kürt sorunu yoksa, neden cezaevleri hıncahınç Kürt tutsaklarla dolu? Eğer Kürt sorunu yoksa, neden sadece Kürt kentlerinde zırhlı araçlarla çocuklar ölüyor?"

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uygulanan tecride de değinen Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, tecridin 31 aydır devam ettiğini ve bu politikanın hiç kimseye fayda sağlamadığını belirtti.

Milletvekili, “Bugün Kürt sorunu, bir tecrit çıkmazında. İmralı Adası’nda 31 aydır süregelen mutlak iletişimsizlik politikasının hiç kimseye faydası olmadı, olmayacak. Bunun yanında tecrit, hukuki de değil. Bugün Kürt sorununda çözümsüzlük, tecrit politikasında ısrar her yerde iktidarın ayağına dolanıyor. Eğer ortada Kürt sorununu çözmüş bir Türkiye olsaydı, etki alanı da bu oranda genişlemiş olacaktı” dedi.

HEDEP milletvekili, Türkiye'nin askeri harcamalarda dünya sıralamasında 23. sırada olduğunu, ancak Kürt sorununda güvenlik politikalarının tercih edilmesinin ülkeyi 40 yılda 3 trilyon dolar kayba uğrattığını söyledi.

Milletvekili, "Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz. Bu; dünyanın her köşesinde, insanlığın yaşadığı her yerde değişmez bir kuraldır. Ülkenin içiyle de sınırlı kalmayarak Irak Kurdistan Bölgesi’ne uzanmanın, Kuzey ve Doğu Suriye’de Kürtlerin yaşadığı kentleri hedef almanın bugüne kadar hiç kimseye bir faydası olmadı, olmayacak" dedi.

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Kürt sorununun çözülmemesi halinde Türkiye'nin çözüleceğini ifade etti.