Hem kızını elinden aldılar, hem sınır dışı etmek istiyorlar

Devlet tarafından elinden zorla alınan kızı için mücadele ederken, Selimpaşa Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilen Faslı anne Asmaa Hachem için devreye giren İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, sınır dışı işlemlerinin derhal durdurulmasını istedi.

Türkiye’de ucuz iş gücü olarak görülen, bir olay çıktığında günah keçisi ilan edilen, her fırsatta iktidar ile muhalefet tarafından politik malzeme olarak kullanılan göçmenlerin çilesi bitmek bilmiyor. Bunun son örneği İstanbul’da yaşandı. Sosyal Hizmetler tarafından zorla koruyucu bir aileye verilen kızını geri alabilmek için mücadele eden Faslı Asmaa Hachem, 4 gündür Selimpaşa Geri Gönderme Merkezi’nde tutuluyor. Hachem’in sınır dışı edilmemesi için devreye giren İHD Genel Başkanı Avukat Eren Keskin, ANF’ye konuştu.

HACHEM’İN BAŞINA GELMEDİK KALMADI

2017 yılında memleketi Fas’tan tatil için geldiği Türkiye’de Asmaa Hachem’in başına gelmedik kalmadı. Geldiği ilk günlerde çantası çalınan ve bir aracın çarpması sonucunda ayağı kırılan Hachem, iyileşinceye kadar kaldığı İstanbul’da zamanla arkadaş çevresi edindi. Çalışma ve oturma izni için yaptığı başvurular kabul edilmeyen Hachem, 8 Mart 2021 tarihinde Fatima Alya isminde bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Dayanışmayla Kasımpaşa’da bir ev tutan ve temizlik işlerine giden Hachem’in hayatı, pandemi sonrası ekonomik krizin giderek derinleşmesiyle zorlaştı. Hachem, fahiş hale gelen kira parasını ödeyemediği için ev sahibi tarafından sokağa atıldı; bu yetmiyormuş gibi, yapılan bir ihbar üzerine götürüldüğü Beyoğlu Karakolu’nda kızı da zorla elinden alındı. Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nden Semiha Şakir Çocuk Esirgeme Kurumu’na gönderilen, oradan da koruyucu bir aileye verilen kızı Alya’yı geri alabilmek için aylardır uğraşan Hachem, en son 4 gün önce Beyoğlu Karakolu’ndan sınır dışı edilmek üzere Selimpaşa Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldü.

‘YASALARI BIRAKIN, BU DUYGUSAL ANLAMDA KORKUNÇ’

Asmaa Hachem’in kızı için verdiği mücadeleye tanık olan ve sınır dışı edilmemesi için devreye giren İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Hachem’in rızası ve izni olmadan çocuğunun zorla elinden alınarak önce Çocuk Esirgeme Kurumu’na, oradan da koruyucu bir aileye verildiğine dikkat çekti. Hachem’in aylardır çocuğunu almak için mücadele ettiğini vurgulayan Keskin, şunları kaydetti: “Asmaa çocuğunu vermek istemiyor ve ona bakabileceğini söylüyor. Yasaları bir kenara bırakın, bu yaşanan duygusal anlamda korkunç. Bir çocuğun annesinin elinden istemi dışında alınması bire bir zulüm. Hem çocuk hem de anne için büyük bir travma. Nitekim annesi bize verdiği beyanda, kızı elinden alındıktan sonra şoktan kısmi felç geçirdiğini, saçlarının döküldüğünü anlattı. Ama çocuk buna rağmen annesi yerine koruyucu bir aileye verildi. Asmaa’ya ayda 1 bir kere kızını görme izni verilmişti ve bu da ona büyük umut olmuştu. Biz de ona mücadelesinde yardımcı olmaya çalışıyorduk. Ancak gereken belgeleri olmadığı için bize vekalet veremedi. Son olarak Selimpaşa Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldüğünü öğrendik.”

Çocuğunu geri almak için mücadele eden bir anneyi bir de sınır dışı etmenin insan haklarının yerle bir edilmesi anlamına geldiğinin altını çizen Keskin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a, “Bu geri gönderme işlemi derhal durdurulup, bir an önce Asmaa Hachem’in çocuğuna kavuşması için gereken yapılmalı” çağrısında bulundu.