‘Heval Bêrîtan’ın direnişini esas alıyoruz’

PKK’nin öncü kadrolarından şehit Bêrîtan’ı anan YJA Star gerillaları, “Bizler bugün Kurdistan dağlarında düşmana karşı, heval Bêrîtan’ın mücadelesini, direnişini esas alarak savaşıyoruz” diye belirtti.

YJA Star gerillaları PKK’nin öncü komutanlarından şehit Gülnaz Karataş’ı (Bêrîtan Hêvî) andı. 1992 yılında Başûrê Kurdistan'da işbirlikçi güçler Kürt Özgürlük Hareketine karşı kirli bir savaş başlattı. İhanete karşı büyük bir direniş sergileyen komutan Bêrîtan, 25 Ekim 1992 yılında işbirlikçi güçlere teslim olmamak için Lelikan uçurumlarından kendini attı. Şehit Bêrîtan’ın eyleminin ardından Kürt Özgürlük Hareketinde kadın ordulaşmasının temeli atıldı.


Şehit Bêrîtan’ın eyleminin yarattığı etkiye dikkat çekerek konuşmasına başlayan gerilla Arîn Merwan, şunları söyledi; "Komutan Bêrîtan Hêvî’yi şehadetinin 31. yıl dönümünde saygı ve minnetle anıyorum. Bilindiği üzere komutan Bêrîtan, özgürlük hareketinde mücadele eden ilk öncü kadın komutanlarımızdan biridir. Bêrîtan yoldaş, düşmanın tüm saldırılarına rağmen boyun eğmemiş, ihaneti ve teslimiyeti asla kabul etmemiştir. Heval Bêrîtan direnişiyle, eylemiyle, duruşuyla, mücadelesiyle büyük bir etki yaratmıştır. Düşmanın eline geçmemek için elindeki silahı parçalıyor ve daha sonra uçurumdan atıyor kendisini. Zaten bu büyük ve etkili eylemin ardından kadın ordulaşması kararı alındı. Bêrîtan yoldaş sayesinde mücadele düzeyi daha da yükseldi. Aynı zamanda heval Zîlan’dan tutun heval Viyan’a kadar kadın direnişi daha güçlü bir noktaya ulaştı. Bizler de Bêrîtanların, Zîlanların, Viyanların mücadelesini, direnişini esas alarak savaşıyoruz. Şehirlerde, dağlarda kadın hareketi ve kadın örgütlenmesi gün geçtikçe büyüyor. Kadınlar artık her türlü saldırılara karşı ayaklanıyor ve kendilerini savunuyorlar.

Gerilla düşmana karşı savaş mevzilerinde ve tünellerde direnişini sürdürüyor. Özellikle kadın gerillalar etkili ve sonuç alıcı eylemler yapıyor. Örneğin heval Sara ve Rûken, yaptıkları fedai eylemlerle düşmanı şaşkına uğrattı. Bugün verdiğimiz mücadele ve direniş bu şehit arkadaşlarımızın yarattığı değerler üzerinden yürüyor. Bir YJA Star gerillası olarak ben de heval Bêrîtan’ın izinden gideceğim. Koşullar ne kadar zor olursa olsun gençlerin özgürlük hareketine katılması gerekiyor. Böylece yoldaşlarımızın intikamını düşmandan alıp hayallerini gerçekleştirebiliriz. Rêber Apo değerlendirmelerinde, ‘Kadın için bir yaşam varsa o da özgür yaşamdır’ der. Kadın gerillalar olarak bizler de bunu esas alıyoruz.”

HEVAL BÊRÎTAN ÖNCÜ BİR KOMUTANIMIZDI

Bir diğer YJA-Star gerillası Raperîn Zinar, bugün Türk devletinin saldırılarına karşı Bêrîtan’ın direniş ruhuyla ön saflarda savaştığını belirterek, “Öncelikle heval Bêrîtan şahsında tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum. Heval Bêrîtan büyük ve öncü komutanlarımızdan biridir. Bêrîtan yoldaş, yaptığı büyük eylemle kadın ordulaşmamızın kurulmasına vesile oldu. Heval Bêrîtan’ın ardılları olarak onun bıraktığı direniş çizgisini çizgisinde yürümeye devam edeceğiz. Bêrîtan yoldaş, ihanete, iş birliğe karşı direnişi seçti. YJA Star gerillaları olarak şehitlerimizin hedeflerini gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.