Xîzan çöplüğündeki toplu mezara hafriyat ve çöp dökülüyor

Xîzan çöplüğünde 2011 yılında yapılan kazılarda tespit edilen toplu mezar üzerine hafriyat döküldüğü ortaya çıktı. Bu duruma tepki gösteren bir yurttaş, “Bu hangi inanca, hangi insani değerlere sığar?” diye tepki gösterdi.

Bedlîs'in Xîzan ilçesine bağlı Hizan çöplüğünde 2011 yılında bir insan kafatası bulunması sonrası tespit edilen toplu mezara hafriyat ve çöp döküldüğü ortaya çıktı. ANF’ye konuşan ve devlet baskısı nedeniyle isminin yazılmasını istemeyen bir yurttaş, halkın kendi imkanlarıyla korumaya aldığı toplu mezara bugün belediye tarafından hafriyat ve çöp döküldüğüne dikkat çekti.

‘ORASI FAİLİ MEÇHULLERLE DOLU BİR ÇÖPLÜK’

1990’lı yılların karanlığında çoğu faili meçhulün Hizan çöplüğüne gömüldüğüne işaret eden yurttaş, şunları kaydetti: “Hizan 1990’lı yıllarda devlet terörünün en çok yaşandığı yerlerden biri. Köyler sürekli korucu olma dayatması altındaydı; bunu kabul etmeyen köyler askerler tarafından basılıyordu. İnsanlar ya gözaltına alınıp işkenceden geçiriliyordu ya da katledilip faili meçhul kalıyordu. Özellikle hedef olan köylerden biri Aladana (Şên) köyüydü. Zaten bu işkence ve bitmeyen baskılar nedeniyle bu köyden çok sayıda genç o dönem dağa çıktı. Çıkanlardan biri ‘Ruban’; Tufan Aydın’dı. Benim bildiğim kadarıyla 1994 yılında Aydın ile beraber 7 gerilla Hizan çöplüğüne gömüldü. Orası faili meçhullerle dolu bir çöplük. O dönem Bitlis Mutki’deki çatışmalarda hayatını kaybedenler de oraya gömüldü. Nitekim 2011 yılında orada topraktan bir insan kafatası çıktı. Bu kafatası incelenmek üzere götürüldü ama gerisi gelmedi.”

‘BUNA TEPKİ GÖSTEREN GÖZALTINA ALINIYOR’

Saadet Parti yönetimindeki Hizan Belediyesi’ne bu noktada toplu mezar olduğunun defalarca söylenmesine ve köy halkının burayı korumaya almasına rağmen, bu noktaya ısrarla hafriyat ve çöp döküldüğüne dikkat çeken yurttaş, “Defalarca uyardık ama dinlemiyorlar. Son 2 haftadır gerek Hizan Belediyesi tarafından çöp, gerek genişletilen askeri karakolun inşaat hafriyatı toplu mezarın olduğu noktaya atılıyor” dedi.

‘BU HANGİ İNANCA, HANGİ İNSANİ DEĞERLERE SIĞAR?’

Bu durumun halkı çok rahatsız ettiğini, ancak tepki gösterenin gözaltına alındığını anlatan yurttaş, daha bir hafta önce buna tepki gösteren bir kişinin gözaltına alındığına aktardı. Hem toplu mezara çöp döktüklerine, hem de buna tepki gösterenin gözaltına alındığına işaret eden yurttaş, “Bu kabul edilemez. Ölüye de diriye de saygı yok. Hiçbir dinde, hiçbir inançta böyle bir şey yoktur. Hem insanları toplu mezara gömüyorlar, hem de inceleme yapmak yerine üzerine çöp döküyorlar. Bu hangi inanca, hangi insani değerlere sığar? Bunu kabul etmiyoruz; derhal bunun son bulmasını ve oradaki toplu mezarın açılıp inceleme yapılmasını istiyoruz” dedi.