Hukukçu Çelik: Kayyum atamaları suçtur

İstanbul Barosu avukatlarından Feyzi Çelik, kayyum atanmasının doğrudan doğruya anayasal suç olduğunu söyledi.

KAYYUM GASPI

Colemêrg Belediyesi’ne kayyum atanmasına karşı durulması gerektiğini belirten avukat Feyzi Çelik, “Aksi durumda bir provadır ve diğer şehirlere kayyum atamak istiyorlar. Onların aklı böyle işliyor" dedi. 

ANF'ye konuşan İstanbul Barosu avukatlarından Feyzi Çelik, Colemêrg Belediyesi’ne kayyum atanmasının Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na aykırı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Anayasa’ya göre kayyum atanmaması gerekiyor. Eğer bir belediye başkanı tutuklanır ya da soruşturma açılırsa İçişleri Bakanı, geçici olarak görevden alır. Bu geçicidir ve görevden alan suçsuz çıkarsa görevine iade edilir, ancak burada vali atanıyor. Anayasa bu konuda doğrudan doğruya hüküm koyuyor ve bu durumda belediye meclisinin kendi içinde bir seçim yaparak belediye başkan vekili seçmesini öngörüyor. Anayasa bu konuda nettir. Anayasa bu maddeyi açıkça koyuyor. İlgili belediye eşbaşkanı isterse bunu yargıya götürebilir ve yürütmenin durdurulmasını isteyebilir. Bunun şartları ve bu olayın geri dönüşü yok, telafisi mümkün olmayan zarar vardır." 

KÜRT’ÜN YÖNETMESİNE KARŞILAR

Türkiye'de yargının her yönüyle AKP-MHP tarafından kuşatıldığını kaydeden Çelik, “Anayasa Mahkemesi’ni tanımayan bir yargı örgütlenmesi var. Yargıyı bir sopa olarak kullanıyorlar. Aklı başında hiç kimse, bunu kabul etmez. Belediye meclisinde seçime engel olunuyor, oysa orada yapılacak seçimde başka bir partiden meclis üyesi belediye başkanı vekili de seçilebilir ama buna bile izin vermiyor. AKP-MHP, Kürt’e karşıdır, Kürt’ün yönetmesine karşıdır" şeklinde konuştu. 

ORTADA HUKUK YOKSA ÇETEDİR

Devletin, zor kullanma gücünü kullandığını, yurttaşın devlete karşı haklarını koruyamadığını belirten Çelik, şunları dile getirdi: “Ortada hukuk kalmayınca işler bu noktaya geldi. Hukuk, vatandaşı korumak için değil, engel olmak için kullanılan bir aparata dönüşmüş durumda. Hukuku bir aparat olarak kullandın mı hukuk devleti olmaktan çıkar, çete olursun. Çeteler kendini herhangi bir hukuka bağlı kılmaz. Tüm demokratik tepkilerin dile getirilmesi gerekiyor. Aksi durumda bir provadır ve diğer şehirlere kayyum atamak istiyorlar. Onların aklı böyle işliyor."

SUÇLARINI ÖRTBAS ETMEK İÇİN

8 yıldır belediyelerin yağmalandığını hatırlatan Çelik, şunları ekledi: “Yolsuzluklarını örtmek için de bunu yapıyorlar ve suç işliyorlar. Kayyum siyasetinin sürmesinin bir sebebi de budur. Kayyum belediyeleri denetimden kaçabiliyor ve yolsuzluk için daha uygun bir ortam olduğunu düşünüyorlar. Delil karartmaya çalışıyorlar. Seçme ve seçilme hakkı gasp edilmiş durumda. İnsanların da buna karşı demokratik tepkilerini gösterme hakkı var. Kayyum atamak ne kadar hukuka aykırıysa valinin demokratik tepkileri yasaklaması da kanuna aykırıdır."