Hukukçu Kaçan: ‘Umut hakkı’ bir lütuf değil
Wan Barosu avukatlarından Mahmut Kaçan, ‘umut hakkı’nın bir lütuf olarak sunulamayacağını; AİHM kararı doğrultusunda yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.
Wan Barosu avukatlarından Mahmut Kaçan, ‘umut hakkı’nın bir lütuf olarak sunulamayacağını; AİHM kararı doğrultusunda yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.
Avukat Mahmut Kaçan, Anayasa'nın 90. maddesiyle iç hukukun bir parçası olan AİHM kararları gereği ‘umut hakkı’nın işlerlik kazanması gerektiğini kaydetti.
ANF’ye konuşan Av. Mahmut Kaçan, ‘umut hakkı’nın AİHM'in kararlarının öngördüğü bir hukuksal olgu olduğunu belirterek, “Müebbet ya da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar için bir gün serbest kalabilir yönünde mekanizmalar yaratmasına yönelik olguyu işaret ettiği için kullanıldı. Türkiye'de henüz yasal bir düzenleme ve mekanizma yok. AİHM içtihadı ile oluşturulan ve devletlere ağır hapis cezası verilen kişilerin bir gün serbest bırakılacakları umudu ilgili bir karar" dedi.
'UMUT HAKKI’ İŞLERLİK KAZANMALI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de işaret ettiği ‘umut hakkı’nın AİHM içtihadı doğrultusunda belirtilen bir mekanizma olduğunu tekrarlayan avukat Mahmut Kaçan, şunları ifade etti: “Bu bir lütuf ya da siyasi iktidarın belirli kişilere sunduğu bir ayrıcalık değil, tamamen hukuksal bir zemin üzerinde ağır ceza alanların serbest bırakılmaları yönünde bir tanımlam. Bahçeli de bu hususu işaret etmiştir. Şu anda Türkiye'nin mevzuatında yok ama Anayasa'nın 90. maddesinden hareketle AİHM kararları iç hukukun bir parçası olduğundan bir yasal düzenlemenin oluşturulması gerektiği çok açık. ‘Umut hakkı’ işlerlik kazanmalı ve mahkemeler de bunun gereğini yapmalı.“