Irak-Türkiye mutabakatının zaptı
Irak ve Türk devleti arasında 15 Ağustos’ta imzalanan güvenlik mutabakatı zaptına ulaşıldı
Irak ve Türk devleti arasında 15 Ağustos’ta imzalanan güvenlik mutabakatı zaptına ulaşıldı
15 Ağustos 1984 atılımının 40’ıncı yıl dönümünde Irak, KDP ve Türk devleti arasında Ankara’da bir zirve gerçekleştirildi. Zirvede Türk devleti, Irak ve KDP arasında ‘güvenlik mutabakatı’ imzalandı.
Rojnews’e ulaşan mutabakat zaptında, imzalanan mutabakatın adı, “Irak ile Türkiye arasında askeri, güvenlik koordinasyonu ve terörle mücadeleye ilişkin mutabakat” olarak tanımlanıyor.
İlgili zabıtta ‘tarihi bir ortaklık’ olarak nitelendirilen mutabakat için, “İlgili taraflar (TC-Irak) BM Güvenlik Konseyi kararları ve yasaları ışığında güvenlik, askeri ve istihbarat koordinasyonunu geliştirmeyi kabul etmiştir” deniliyor.
Irak ve Türk devleti arasında KDP işbirliğiyle imzalanan mutabakat metninin ilgili maddeleri şöyle:
İmzalanan mutabakatın amacı, 1’inci maddede şöyle özetleniyor:
2’nci madde, mutabakatın çerçevesini şu şekilde özetliyor:
Madde 3: Uyum Sağlama Yöntemleri ve İlkeleri
Taraflar, ‘yasaklı terör örgütleriyle mücadelede’ kararlı olup, bu örgütlerin kendi topraklarını diğer tarafın aleyhine kullanmalarını engelleyeceklerdir. Bu kapsamda şu adımlar atılacaktır:
Madde 4: Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi
Taraflar, Bağdat’ta Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi kurmayı kabul ederler. Bu merkez, Ortak Harekat Komutanlığı’na bağlı olacak ve iki ülkenin eşit katılımıyla yönetilecektir. Merkezin işlevleri şunlar olacaktır:
Madde 5: Ortak Komite
Madde 6: Gizlilik
Madde 7: Uyuşmazlıkların Çözümü
Anlaşmazlıklar, ulusal veya uluslararası mahkemelere başvurmaksızın, taraflar arasında müzakereler yoluyla çözülecektir.
Madde 8: Değişiklik ve Gözden Geçirme
Taraflardan biri, bu anlaşmanın hükümlerinde değişiklik talep edebilir. Bu değişiklikler, karşı tarafın rızası alındıktan sonra Ortak Komite’nin toplantılarında görüşülerek karara bağlanacaktır. Değişiklikler, ortak anlaşma sağlanıp taslak imzalandıktan sonra yürürlüğe girecektir.
Madde 9: Yürürlük ve Geçerlilik Süresi
Bu anlaşma, imzalandığı tarihten itibaren yürürlüğe girecek ve bir yıl boyunca geçerli olacaktır. Taraflardan biri, anlaşmayı yenilemek istemediğini diplomatik yollarla bildirmediği sürece, anlaşma otomatik olarak uzatılacaktır.
Madde 10: Metin ve İmza