JIN TV'ye dönük katliama tepkiler dinmiyor

JIN TV çalışanlarının silahlı insansız bir hava aracı tarafından katledilmesine tepkiler sürüyor.

İşgalci Türk devletine ait silahlı insansız hava aracı, 23 Ağustos’ta Til Şiîr köyü yakınında Qamişlo-Amûdê yolu üzerinde JIN TV çalışanlarının aracını hedef aldı. Saldırı sonucunda JIN TV çalışan Necmedîn Feysel Hec Sînan şehit olurken, kanal muhabiri Delîla Egîd ise yaralandı.

'EGÎD AMELİYATTAN ÇIKTI, GÖZETİM ALTINDA'

JIN TV Yürüme Meclisi üyesi Dîjel Îto, konuya ilişkin Gazetecileri Koruma Komitesi’ne konuşarak, “Delîla Egîd bir ameliyattan geçti ve şimdilik gözetim altında tutuluyor” dedi.

Gazetecileri Koruma Komitesi Kuzey Afrika ve Ortadoğu Programı Koordinatörü Şerîf Mesûr, “JIN TV çalışanı Necmedîn Feysel’in şehit olduğu ve gazeteci Delîla Egîd’in yaralandığı bu trajik saldırı nedeniyle çok özgünüz” dedi.
Komite, Türk devletinin cumhurbaşkanlığı ofisine bir mail gönderdi ancak şu ana kadar bir yanıt verilmedi.

'YENİLGİ NEDENİYLE SİVİLLERİ VE GAZETECİLERİ HEDEF ALIYORLAR'

Tevgera Azadî, işgalci Türk devletinin siviller ve Kurdistan doğasına yönelik gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin bir açıklama yaparak, bu saldırıların nedeninin Türk devletinin özgürlük gerillaları karşısında yenilgiye uğramalarından kaynaklandığını söyledi.

Açıklamada, “Türk devletinin bölgede işlediği insani suçlar tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. Türk devleti doğrudan sivil ve kadınları hedef almaktadır” denildi.
Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Hareket ve Örgütleri Ortak Eylem Platformu, işgalci Türk devletinin özgür kadın tarihinin belgelenmesine düşmanlık yaptığını ve uluslararası güçlerin sessiz kalmasının işgalci Türk devletinin suçlarını meşrulaştırdığını belirtti.

Zenûbiya Kadınlar Topluluğu, Kadın Hareket ve Örgütleri Ortak Eylem Platformu, Suriye Kadın Meclisi ve siyasi partilerin kadın ofisleri Zenûbiya Kadınlar Topluluğu’nun Reqa’daki binası önünde bir araya gelerek, işgalci Türk devletinin saldırılarına ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklama, Reqa Zenûbiya Kadınlar Topluluğu Koordinasyonu Üyesi Nesrîn El Hesen tarafından okundu. Özerk Yönetim bölgelerine yönelik saldırıların kınandığı açıklamada, Özerk Yönetim’in tüm bileşenlerin haklarını koruyan ahlaki ve demokratik bir proje olduğu belirtildi, "İşgalci Türk devleti uluslararası tüm anlaşma ve ilkeleri ihlal ediyor” denildi.

Kadın Hareket ve Örgütleri Ortak Eylem Platformu, uluslararası toplumu işgalci Türk devletinin suçlarına karşı sessizliğine son vermesi çağrısında bulundu.

ULUSLARARASI KURUMLARA ÇAĞRI

JİN TV çalışanlarının aracına yönelik işgalci Türk devletinin saldırısını kınayan Kürt PEN, tüm uluslararası insan hakları örgütlerine, bu saldırıların durdurulması için Türk devletine baskı yapma çağrısında bulundu.