GÖRÜNTÜLÜ

Kadıköy’de irade gaspı protesto edildi: Kürt halkının iradesinin yanındayız

Kadıköy mitinginde, Colemêrg Belediyesinin gasp edilmesine karşı alınacak tavrın Türkiye’nin yakın geleceğini belirleyeceği vurgulanarak, ortak mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.

COLEMÊRG BELEDİYESİNİN İŞGALİ

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul İl Örgütü, AKP-MHP’nin Colemêrg'de gerçekleştirdiği irade gaspına karşı İstanbul Kadıköy'de protesto eylemi gerçekleştirdi. Eyleme Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, DEM Parti il ve ilçe yöneticileri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, sivil toplum örgütleri, feministler, siyasi parti temsilcileri ve yüzlerce kişi katıldı. "Belediyeler bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz" pankartının açıldığı eylemde sık sık” Bijî berxwedana Colemêrg”, “Kayyum gidecek, biz kalacağız”, “Kurdistan faşizme mezar olacak” sloganları atıldı. 

‘KURDISTAN’I İŞGAL ETMEK İSTİYORLAR’

Burada konuşan DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz, “Halkın iradesini seçmesi için seçim yapıldı ama bugün AKP-MHP iktidarı Kürt halkının iradesini saymıyor. İktidar Kürt halkının kazanımlarını gasp etmek istiyor. AKP-MHP’ye söylüyoruz; sizi tanımıyoruz, belediyemizi bırakmıyoruz. Kürt halkının iradesini sonuna kadar savunacağız. Kurdistan’ı işgal etmek istiyorlar. Sizin karşınızda bugüne kadar baş eğmediyse bundan sonra da eğmeyeceğiz. Sizin karşınızda başımız dik olacak. Gidecek olan AKP’dir. Belediyemizi alana kadar durmuyoruz. Siz Kürt halkının iradesini tanımaya mecbursunuz. Türkiye ve Kurdistan kentlerinde direneceğiz” dedi.

‘TÜRKİYE’DE BAŞKA BİR DÖNEM BAŞLIYOR’

HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, 3 seçimdir Kurdistan’da belediyelerin gasp edildiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Kayyum atanarak Kürt halkının iradesi çalınırken bütçe de kayyum aracılığı ile gasp edilmekte. Kayyum rejimi karşısında yekpare durmak zorundayız. Sessiz kalmayıp süreci kabullenmeyeceğiz. Kayyum fikrinden vazgeçilene kadar halklarla beraber sokakta olacağız. Halklar, yoldaşlar; bu ülkeye demokrasi gelecekse, insan hakları uygulanacaksa öncelikle kayyum rejimini bertaraf etmek gerekiyor. Kayyum ilk Kurdistan’da uygulanıyor çünkü toplumun diğer kesimleri tarafından önceden kabul edilip sessiz kalınıyordu. Onun için karşı çıkmak zorundayız. Türkiye’de başka dönem başlıyor. AKP eski AKP değil; yıpranmış, gücünü kaybetmiş. İktidarını sürdürmek adına baskı rejimini uyguluyor. Halkın iradesi sokaklarda, meydanlarda, mecliste sesini çıkarmaya devam edecek. Çok söz zamanı değil çok eylem zamanı. Kayyumlar gidecek, demokrasi kazanacak.”

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, irade gaspına ve sokaklarda iradelerine sahip çıkmak isteyen halka polis zulmüne tepki göstererek, “Erdoğan iktidarı ömrünü doldurdu. Erdoğan ve Bahçeli gidecek, kayyum gidecek, biz kalacağız, milletin iradesi kalacak” diye konuştu.

‘HALK SİZİ SEÇMEDİ, TIPIŞ TIPIŞ KABUL EDECEKSİNİZ’

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Sözcüsü Özge Akman, AKP’nin kayyumu halklara reva gördüğünün altını çizerek, “Mevcut yazılı kurallara uymayanlar yeni anayasaya ne yazmayı düşünüyorlar? Kürt halkının seçme seçilme hakkı yoktur diye yazmayı mı düşünüyorlar? Kürt illerinde 3 defa kayyum atadılar. Böyle devam edecek mi sanıyorlar? Devam etmeyecek. Ey AKP-MHP, bu halk sizi yerel seçimlerde seçmedi. Bunu tıpış tıpış kabul edeceksiniz. Kayyumları alıp def olup gideceksiniz. Yarınları birlikte mücadelemiz ile kuracağız. Hakkari yalnız değildir. Sözümüz olsun, kayyumları göndereceğiz” dedi.

‘SALDIRILARI PÜSKÜRTME ZAMANI’

Ezilenlerin Sosyalist Partisi Deniz Aktaş, saldırıları püskürtme zamanı olduğunu vurgulayarak, “Faşist iktidarın bugüne kadar inkarcı saldırılarının bir devamı. Bizler biliyoruz, bu saldırılar Kürt özgürlük mücadelesinin ve beraber mücadele edenleri ne yıldırdı ne mücadeleden geri durmasına sebep oldu. Wan’da irade saldırısına nasıl cevap verdiysek Hakkari’de de cevap vermeye devam edeceğiz. Zaman bu saldırıları püskürtme zamanıdır. Zaman birlikte mücadeleyi güçlendirme zamanıdır. Kürt özgürlük mücadelesinin yanında olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

‘DİRENİYORUZ BURADAYIZ’

Kırkyama Kadın Dayanışması adına söz alan Tülay Korkutan, Colemêrg’de direnen kadınları ve Kürt halkını selamladı. Tülay Korkutan, “İktidar kadın, Kürt, doğa düşmanı. Düşmanlığını devam ettiren iktidarın gidişi yaklaşıyor. Biz saray faşizmine diz çökmeyenler olarak buradayız. Kürt halkının iradesinin yanındayız. Kayyumun sebebini biliyoruz. DEM Parti bütçeyi kadınlar için, halk için kullanıyor; kayyum atanma nedeni de bütçeyi yandaşlarına kullandırmak. Benden olmayanı kabul etmiyorum diyor. Direniyoruz, buradayız” ifadelerini kullandı.

‘GEÇİT VERMEYECEĞİZ’

Basın metnini ise DEM Parti İstanbul il yöneticisi İlhan Çelik okudu. “Mehmet Sıddık Akış şahsında ve Hakkâri belediyesi özelinde gasp edilen milyonlarca Kürt’ün iradesidir” diyen Çelik, şunları vurguladı: “Sömürge valilerine bu topraklarda geçit vermeyeceğiz. Çizgimiz Van direnişidir, belediyeler bizimdir, gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Bin defa deneseniz de zor ve şiddet yoluyla ne halkımızın rızasını, ne de onayını alabilirsiniz. Zor ve şiddet yoluyla irademizi teslim alamazsınız. 1979 Hilvan’ından bugüne halkımızın iradesini savunan belediye geleneğimiz, bugün de bu iradeye sahip çıkacak. Bütün halkımızı, demokrasiyi savunanları, kadınları gençleri, muhalefeti Hakkâri Belediyesinin gaspına karşı çıkmaya çağırıyoruz. Hakkâri belediyesinin gasp edilmesine karşı muhalefetin alacağı tavır, Türkiye’nin yakın geleceğini belirleyecektir” 

Eylem kitlenin attığı sloganlar eşliğinde son buldu.