Kayıp yakınları, katil devlete karşı 4 kentte buluştu

Amed, İzmir, Colemêrg ve Êlih’te kayıp yakınları, Türk devlet güçlerinin katlettiği isimler için buluştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları tarafından “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemleri bu hafta da sürdü. Amed, İzmir, Colemerg ve Êlih’te insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları, Türk devletinin suçlarına dikkat çekti.

AMED

İHD Amed Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, 781’inci haftada da bir kez daha Rezan (Bağlar) ilçesi Koşuyolu Parkı’nda yer alan Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Açıklamada  “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” yazılı pankart açıldı. Kayıp yakınları ellerinde kayıplarının fotoğrafını taşırken, açıklamaya kentte bulunan sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
İHD Amed Şube Başkanı Ercan Yılmaz, "2001 yılında Şirnex’ın Silopiya (Silopi) ilçesinde çağırıldıkları karakoldan sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan dönemin Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) İlçe Başkanı Serdar Tanış ile ilçe yöneticisi Ebubekir Deniz'in hikâyesini paylaşacağız” dedi.

Eylemde 25 Ocak 2001’de Silopi Jandarma Komutanlığı’na giden Tanış ve Deniz’in hikâyesini Ali Rıza Demirtaş okudu.  

ÊLIH

Êlih’te de İHD üyeleri ve kayıp yakınları, 617’nci haftada Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Eyleme kayıp yakınları, insan hakları savunucuları,  Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Êlih Barosu, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti)  Êlih Belediyesi Eşbaşkan adayları Gülistan Sönük ve Mehdi Öztüzün, DEM Parti ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri katıldı.

Êlih'teki eylemde de Serdar Tanış ve parti yöneticisi Ebubekir Deniz’in hikâyesi okundu.  

İZMİR

İHD İzmir Şubesi, 2 hafta bir düzenlediği "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemini Konak'taki eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi.
Eylemde Silopiya’da (Silopi) kaybedilen Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’in akıbeti soruldu.  

COLEMÊRG

İHD Colemêrg Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, eylemlerinin 107’nci haftasında Gever ilçe merkezindeki Sanat Sokağı’nda buluştu. Bu haftaki eyleme Barış Anneleri, DEM Parti ve DBP yöneticileri katıldı. Açıklama metnini İHD Colemêrg Şubesi Eşbaşkanı Sibel Çapraz okundu.

Eylemde Colemêrg’in Çelê (Çukurca) Tiyarê köyünde 5 Mayıs 1994 tarihinde 46 yaşındaki iki çocuk babası Enter Özdemir’in hikâyesini okundu.