Kayıp yakınları Tosun ve İnsel için buluştu

İHD üyeleri ve kayıp yakınları, Fehmi Tosun ve Şehmus İnsel için buluştu.

KAYIP YAKINLARI

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemlerinin 819’uncu haftasında Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi.

 İHD Şube Başkanı Ercan Yılmaz, Kürt sorununun çözümünün 1990’lı yıllardaki faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasıyla gerçekleşebileceğini vurguladı. Dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın da aralarında olduğu bazı isimlerin yargılandığı JİTEM Davası’nda beraat kararının onanmasına tepki gösteren Yılmaz, "Mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

 Gözaltında katledilen Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun, "Her sokakta devletin boğazına yapışacağız. 29 yıldır ben Galatasaray Meydanı’nda seslendim. Burada da sesleniyorum; failler bulunsun" dedi. 

İHD Amed Şubesi Kayıplar Komisyonu üyesi Berfin Elçi, İstanbul Avcılar'da 19 Ekim 1995'te 'kaybedilen' Fehmi Tosun’un hikâyesini okudu.  

ÊLIH

Êlih'te İHD üyeleri ve kayıp yakınları, eylemlerinin 655’inci haftasında Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaptı. İHD Êlih Şube yöneticilerinden Sinan İslam Gegin, kayıpların akıbetini sormaya devam edeceklerini belirterek, “Bizler, çocuklarımızın, eşlerimizin, kardeşlerimizin akıbetini öğrenmek için adalet istiyoruz. Ölülerimizin yasını tutabilmek, onları insan onuruna yakışır bir şekilde ve usulünce defnedebilmek için adalet istiyoruz. Her hafta alanlardan faili meçhul cinayetlerin faillerinin yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmasını ve kayıplarımızın akıbetinin açıklanmasını istiyoruz” dedi. 

Gegin, 25 Eylül 1999 tarihinde Sêrt’in Misirc (Kurtalan) ilçesinde kaçırılan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Şehmus İnsel’in hikâyesini anlattı.