Kayıplar Haftası: Devletin suçunu her hafta hatırlatacağız

17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası'nın son etkinliği İHD'de yapıldı. İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, gözaltında kayıpların insanlık suçu olduğunu belirterek, “Devletin suçunu her hafta hatırlatacağız” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon’u ve Cumartesi Anneleri/İnsanları 17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında Şişli Cami Meydanı’nda mum yakma etkinliği gerçekleştirmek isterken, polis tarafından engellendi. Burada ablukaya alınan grup daha sonra İHD İstanbul Şubesi dernek binasına geçti. Dernek binasında yere mumlar, karanfiller ve gözaltında kaybedilen kişilerin fotoğrafları bırakıldı. “Kayıplarımız için adalet istiyoruz” pankartının açıldığı etkinlikte, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ve Sanatçı Kerem Fırtına katıldı.

‘DEVLETİN SUÇUNU HATIRTALACAĞIZ’

Etkinlikte konuşan İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, 948 haftadır devlete suçlarını hatırlattıklarını dile getirdi. Gözaltında insanların kaybedilmesinin bir insanlık suçu olduğunu vurgulayan Yoleri, bunu devletin de çok iyi bildiğini söyledi. Yoleri, “Bu insanlığa karşı suçu her zaman onların yüzüne çarpmaya devam ediyoruz. Biz her hafta onlara bu suçu nasıl işlediklerini, bu suçu işleyenlerin kimler olduğunu, bu suçu gizleyenlerin kimler olduğunu hatırlatacağız. Her seferinde de bu ısrarımız ve mücadele tavrımızı değiştirmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘HESAP SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) İstanbul Şubesi temsilcisi Ümit Efe, kayıplar mücadelesi veren ailelerin yanında olacaklarını vurguladı. Efe, “Biz bu haklı adalet yürüyüşümüze devam edeceğiz. Hak ve özgürlükler mücadelesi ve insan hakları mücadelesi her türlü karanlıktan, zulümden, baskı ve şiddetten haklıdır. Biz kazanacağız, kayıplarımızın akıbetini sormaya devam edeceğiz” diye belirtti.

‘HERKES YANIMIZDA OLSUN’

Kayıp yakını Hanife Yıldız ise Cumartesi Anneleri’nin direnişine sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi. Yıldız, “Bizim üzerimizden herkese aynı muameleyi gösterecekler. Ben her daim onların karşısına çıkıp bir şamar gibi yüzlerine vuracağız, bundan emin olsunlar. Herkesin vicdanlı olmasını ve yanımızda olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.   

‘BİR ADIM BİLE GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ’

Son olarak söz alan kayıp yakını Hanım Tosun, kayıplarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceklerini belirterek, “Kimsenin bizi engellemeye gücü yetmeyecek. Belki meydanları bize kapatacaklar ama hiç kimsenin gücü bizi kayıplarımızı aramaktan vazgeçirtemeyecek. Failler yargılanana kadar mücadele devam” dedi.

Polis engeline tepki gösteren gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun ise, "Korkmakta haklılar, çünkü bir adım bile geri adım atmayacağız!" mesajını verdi.