Kayyumun İpekyolu tahribatı büyük

DEM Parti Rêya Armuşê (İpekyolu) Belediye Eşbaşkan adayı Cevdet Altındağ, kayyumların halka hizmet etmediği gibi büyük tahribatlara imza attığını belirterek, acil ve büyük sorunların çözüm beklediğini söyledi.

DEM Parti Rêya Armuşê (İpekyolu) Belediye Eşbaşkan adayı Cevdet Altındağ, göreve geldiklerinde artık iyice yayılan, 20 bin aileyi pençesine alan uyuşturucuya karşı da mücadele edeceklerini söyledi.

Wan’ın 350 bin 708 nüfuslu ilçesi Rêya Armuşê (İpekyolu) büyük sorunlarla mücadele ediyor. Wan’ın ticaretinin yüzde 90 oranında döndüğü yer olan ilçe, yoğun göç alıyor ve sadece son 10 yılda nüfusu 70 bin arttı. Uyuşturucu ticaretinin bilinçli bir politikayla arttırıldığı ve fuhuşun teşvik edildiği Rêya Armuşê’de belediyeyi son iki seçimdir HDP kazanmasına rağmen kayyumlar atanıyor. İlçe halkı, kayyumları bir kez daha göndermek için 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimleri bekliyor. DEM Parti Eşbaşkan adayları Canan Uzunay ve Cevdet Altındağ, ön seçimle belirlendiler.

YEREL YÖNETİM DENEYİMLİ SENDİKACI

Altındağ, eğitimini tamamladıktan sonra memur olarak Çankırı, Wan ve Çatak’ta çalıştı. 1988’de Yozgat’a sürgün edildi. OHAL bölgesine girişi yasak olduğu için Aydın/Nazilli’ye tayin edildi. 1994’te Wan’a dönüş yaptı, bu defa da Çatak’a sürgün edildi. Tarım Orkam Sen’in Wan kurucu üyesiydi. TMMOB Wan Şube Başkanlığını 2005’e kapar üstlendi. 2004-2009 yıllarında belediye meclis üyesiydi. DTP’nin 2005’teki kuruluş komisyonunda bulundu. 2009’daki yerel seçimlerde Gevaş Belediye Başkan adayı oldu. Yerel yönetimler komisyonunda çalıştı. Büyükşehir Belediyesi’ne geçişle İpekyolu Belediye Meclisi üyeliği yaptı. 2021’de İpekyolu İlçe Eşbaşkanlığı yaptı.

UYUŞTURUCU BAĞIMLISI 20 BİN AİLE

ANF’ye konuşan Eşbaşkan adayı Altındağ, İpekyolu ilçesinin Wan’ın kalbi, merkezi olduğunu; çevre ilçe ve köylerden ciddi göç aldığını hatırlatarak, sorunlarıyla ilgili şunları söyledi: “Cumhuriyet ve Maraş caddelerine bakarsanız hala mülkiyet sorunu olan, ciddi imarı bulunmayan, alt yapısı tamamlanmayan bir ilçemizdir. Göl ve dağ arasına sıkışmış bir yer İpekyolu. En büyük sorunlardan biri ulaşım sorunudur ama mesken sorunu var. Trafik tam bir işkence hali aldı. Ne Tuşba’nın ne de Edremit’in bir ticaret merkezi var ama İpekyolu Wan’ın ticaret merkezidir. Sosyal anlamda çocuklar ve gençlerin zaman geçirebileceği alanlar neredeyse yok. Son zamanlarda uyuşturucu yaşı 10’lara kadar düştü. Uyuşturucu bağımlısı 20 bin aileden söz ediliyor ve bu ailelerimiz perişan haldedir.
Wan aynı zamanda deprem bölgesi. 13 yıl önce yaşanan depremin yaraları hala sarılmadı.”

HİZMET BİNASI BİLE YOK

Planlamada deprem riski olan yerlerde daha fazla kat hakkı verildiğine dikkat çeken Altındağ, şöyle devam etti: “Wan’da 30 yılda bir tekrar eden deprem durumu var. Buna göre bir mesken stoku yapılmalı. 7 yıldır kayyum gasptır dediğimizde bu çok geniş bir çerçevedir. Her seçmenin tercihi, iradesi gasp edildiği gibi geleceği ve iradesi de gasp ediliyor. AKP ve kayyumların burada yarattığı tahribat çok büyüktür. İpekyolu Belediyesi’nin henüz kendi hizmet binası yok. Bizim zamanımızda bunun için arazi alındı, proje hazırlandı, ihalesi yapıldı ama kayyum geldi. Belediye hala kirada. Belli ki burada birilerine peşkeş çekiliyor. Bu kadar varlığı olan bir belediyenin tahribatını tam olarak öğrenmeden burada planlamadan söz edemiyorum.”

5 BİN AĞAÇTAN BİRİ KALMADI

İpekyolu’nda yeni yapılmış tek bir hizmet olmadığını vurgulayan Altındağ, şunları ifade etti: “Bizim dönemimizde 5 bin tane fidan ektik. Jeneratörünü ve tüm sistemini kurduk. Şu anda 5 bin ağaçtan geriye tek bir ağaç kalmadı. Orada bir kent ormanı oluşturmak istedik ama buna dahi izin vermediler. Bu sene çiçek tohumu bile ekmediler. Bizim dönemimizde onlarca müfettiş gönderdiler ama bir usulsüzlük bulamadılar. Öğlen tatilleri yönetmeliğini bile soruyorlardı. Kayyum döneminde ise onları denetlemediler. Yeşil alanlar yok edildi. Çocuklar sokak ortasında top oynuyor ve hayatları risk altında. İnşaatlarda ciddi bir rant var ve bu ranta yoğunlaşmışlar. Halkımızın nefes alacağı yer bile yok.”