KCK’den Necmettin Salaz için başsağlığı mesajı

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Gazeteci Necmettin Salaz’ın hayatını kaybetmesinin ardından bir başsağlığı mesajı yayınladı.

KCK tarafından yayınlanan mesajda, Salaz’ın mücadelenin merkezinde yer alarak her türlü bedeli göze almış bir devrimci tutuma sahip olduğu ifade edilerek, “Böyle bir mücadele insanını, devrimci bir aydını kaybetmek son derece üzücü olmuştur” denildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi: Dün itibarıyla kamuoyuna yansımasıyla birlikte değerli yurtsever devrimci Necmettin Salaz arkadaşın yaşamını yitirdiğini öğrenmiş olduk. Bu haber bizleri ve Kurdistan halkını derinden üzmüştür. Necmettin arkadaş uzun bir süredir ciddi sağlık sorunları yaşıyordu. Fakat O bunu mücadelesi ve çalışmaları önünde engel olarak görmeyip yaşamını yitirdiği ana kadar mücadele içerisinde olmuştur. Necmettin arkadaşın tüm yaşamı mücadeleyle geçmiştir. O bu mücadelenin ve Kurdistan'ın değerli bir şehididir. Başta yurtsever Wan halkı olmak üzere Kurdistan halkının bu değerli şehide güçlü bir şekilde sahip çıkması gerekmektedir. Necmettin arkadaşın anısını yaşatmak, tüm yaşamını adadığı özgürlük mücadelesini daha güçlü bir şekilde yürütmek, hareket ve halk olarak bizlerin en temel görevidir. Necmettin arkadaş şahsında tüm devrim ve demokrasi şehitlerine verdiğimiz bu sözü bir kez daha yineliyoruz.

Yurtsever Kurdistan halkının ve kamuoyunun yakından tanıdığı Necmettin Salaz arkadaş, tüm yaşamını Kurdistan'ın özgürlüğü, sömürü düzenin son bulması, eşitlik ve özgürlük için adamış ve bunun kesintisiz mücadelesini vermiş büyük bir devrimciydi. Gençliğinden yaşamını yitirdiği ana kadar tüm yüreği ve beyniyle davasının yılmaz bir neferi olmuştur. Mücadeleci kişiliğinin yanında aynı zamanda yoğunlaşan, fikir üreten bir gerçeği de vardı. Birçok düşünsel ve yazımsal çalışmaları olmuştur. Çalışmalarında kendi gerçeğini ve ait olduğu Kürt toplumunu tanımanın ve onun özgürlüğü için mücadele etmenin tarihini anlatırken, esasında Kürt halkının içerisinde bulunduğu durumu ve bundan çıkma çabasını dile getirmiştir. Çünkü mücadelenin merkezinde yer alarak ve bunun her türlü bedelini göze almış bir devrimci tutum içerisinde olmuştur. Kürt halkının ulusal uyanış ve sömürgeciliğe karşı mücadelenin başlatılmasında birçok devrimci gibi Necmettin arkadaşın da önemli bir katkısı olmuştur. 12 Eylül 1980 darbesiyle tutuklanıp işkence ve zulüm kalesi olan Diyarbakır zindanında kalmıştır. Burada Kürt Özgürlük Hareketinin kadrolarıyla tanışmış ve bundan sonraki süreçte özgürlük çizgisi temelinde mücadelesini sürdürmüştür.

Türk devletinin baskılarından dolayı Başûrê Kurdistan'a gelmiş ve mücadelesini burada da sürdürmüştür. Bilindiği gibi Başûrê Kurdistan'da ağırlıklı olarak basın çalışmalarında bulunmuştur. Bu çalışmalar boyunca en çok öne çıkardığı konu işbirlikçi ihanetçi çizgiye karşı mücadele olmuştur. Necmettin arkadaşın işbirlikçi ihanetçi çizgiye karşı büyük bir öfkesi vardı. Kurdistan'da işbirlikçi ihanetçi çizginin geriletilmesi ve buna karşı yurtseverlik çizgisinin gelişmesini çok önemsiyordu. Neredeyse çalışmalarının odağında bu vardı. Öte yandan uzun bir süre şehit Seyit Evran arkadaşla birlikte çalıştı. Seyit Evran arkadaşın şehadetinden oldukça etkilenmişti. Sağlık sorunlarının artması üzerine biraz dinlenmesi, basın çalışmalarına bir süre ara vermesi önerisine kendisi nefes aldığı sürece çalışmak istediğini belirtmişti ve öyle de yapmıştır. Bu son derece saygı hak eden, takdir edilesi bir tutumdu. Böyle bir mücadele insanını, devrimci bir aydını kaybetmek son derece üzücü olmuştur. Yurtsever Kurdistan halkına, Wan halkına ve şehidin değerli ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileklerimizi belirtiyoruz.

Necmettin Salaz arkadaş şehit düşmeden çok kısa süre önce yaşadığı yoğunlaşmaları Hareketimizle paylaşmıştır. Bu yoğunlaşmaları Önder Apo'ya ilişkin düşüncelerden oluşmaktaydı. Hem yoğunlaşmış hem de bazı öneriler geliştirmişti. Onun değerli anısına bunları pratikleştirmek bizim için esas olacaktır.”