Kırkazak'tan 'Lozan’a karşı toplumsal anlaşma' mesajı

HDP Eş Genel Başkanı Cahit Kırkazak, Lozan Antlaşması’na karşı toplumsal bir anlaşmanın yapılması gerektiğini belirtti.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), yeniden yapılandırma süreci için gerçekleşecek olan konferanslar öncesi toplantılarını sürdürüyor. Partilerin Amed il örgütleri, Yenişehir ilçesindeki Kaplan Düğün Salonu'nda toplantı yaptı. Toplantıya HDP Eş Genel Başkanı Cahit Kırkazak, Yeşil Sol Parti milletvekilleri, kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Açılış konuşmasını yapan HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, Erzincan L Tipi Kapalı Cezaevi'nde katledilen hasta tutsak Şakir Turan ve Colemêrg'de yaşanan kazada yaşamını yitiren Barış Anneleri için başsağlığı diledi. Toplantı demokrasi ve özgürlük mücadelesinde şehit düşenlerin anısına saygı duruşu ile başladı.
HDP Eş Genel Başkanı Cahit Kırkazak, Şakir Turan ve ifade için gittikleri Colemerg yol dönüşünde yaşamını yitiren Barış Anneleri’nin ailelerine başsağlığı diledi. Yüklerinin bugün daha fazla arttığına işaret eden Kırkazak, "Adalet ve Sosin annenin mücadelesi bizim omuzlarımızda. Onların barış mücadelesini biz sürdüreceğiz" dedi.

 'TOPLUMSAL ANLAŞMAYI KÜRT HALKI SAĞLAR'

Kırkazak, şunları söyledi:

"Lozan Antlaşması'nın 100'üncü yılı geri kaldı. 100 yıldır bu antlaşma ile dil, kimlik, kültür kırımı yapılıyor. Türkiye halklarının farklılıklarına karşı bu antlaşma yok etme antlaşması olmuştur. Başta Kürt halkı, Ortadoğu ve Anadolu'da halkların kendi dilleri, kendi farklılıklarıyla yer almaması için yalan dolan içerisindeler, oyunlar içindeler."
Bugün Lozan'a karşı toplumsal bir anlaşmanın yapılması gerektiğine işaret eden Kırkazak, "Bunu sağlayacak irade ise Kürt halkı, HDP, Yeşil Sol Parti'dir. Bugün Adalet ve Sosin anneye nasıl borçluysak bu anlaşma sağlanmalıdır" diye belirtti.  
Ülkenin 100'üncü yılında gerçekleşen seçimlerin gönüllerine göre olmadığını ve kabul etmediklerini belirten Kırkazak, şöyle devam etti: "Bizler bu nedenle barış ve kazanç için yol haritamızı çiziyoruz. Onun için konuşacağız. Bu hareket halkına ve kendisine güveniyor. Eleştirilerini verecektir. İnanın ki bu hareket ayakta olmasaydı kirli eller tasfiye etmişlerdi. Seçimlerden bugüne kadar farklı yol ve yöntemlerle bu partiye saldırılar var. Bu parti halkıyla, kurum ve kuruluşlarıyla bu saldırıları boşa çıkardı.”

 HDP'nin Türkiye ve Kurdistan'da tekçiliğe karşı olanlara pusula görevi gördüğünü söyleyen Kırkazak,"HDP bugün bütün tecrübe, deneyim, yol ve yöntemlerini, özgürlük ve barış mücadelesini Yeşil Sol Parti'ye devretti. HDP'nin savunusu da beraber devam edecektir. Bundan sonra ‘nasıl barış getiririz, Toplumsal Lozan'ı nasıl kurarız, Annelerimize nasıl barışı getiririz’i tartışmalıyız. Bu tartışmalarda harekete güç verecektir" ifadelerini kullandı.
Kırkazak'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.