Kış ayları besiciler için çok zor geçecek

Hayvancılığın merkezi Wan’da besiciler, ekonomik kriz nedeniyle hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirterek, kış aylarının kendileri için çok daha zor geçeceğini söyledi.

Kurdistan ve Türkiye’de küçükbaş hayvan sayısı bakımından ilk sırada yer alan Wan’da, hayvancılık ekonomik kriz nedeniyle bitme noktasına geldi. Wan’da besiciler, yemin tonunu 8 bin, samanın tonunu ise 6 bin TL’den alıyor. Kış aylarında ise yemin 12 bin, samanın ise 10 bin civarına çıkacağı belirtiliyor. Fiyatların hemen hemen her gün yükselmesi besicileri endişelendiriyor. 


‘ÜLKEDE KITLIK VAR’

Hamit Emre adlı besici, ekonomik kriz nedeniyle hayatlarının çok zorlaştığını söyledi. Her şeyin çok pahalı olduğunu, ellerindeki hayvanları satamadıklarını söyleyen Emre, “20 yıldır hayvancılık yapıyorum, hayatım boyunca böyle bir kriz, kıyamet görmedim. İnsanlar artık evlerine ekmek bile götüremez hale geldi. Ülkede kıtlık var. Para olmadığı için insanlar evlerine bir şey alamıyor. İnsanlarda para olmadığı için hayvanlarımızı satamıyoruz, elimizde kalıyor. Böyle devam ederse hayvancılığı bırakacağız” dedi.

‘BÖYLE KÖTÜ BİR DURUM GÖRMEDİM’

Wan’da ihracatın olmadığını belirten Ferzende Işık, eskiden Wan Hayvan Pazarı'na Riha, Dîlok, İstanbul’dan onlarca yabancı tüccar gelirken bu yıl hiçbir tüccarın gelmediğini söyledi. Işık, “Şimdi 50 hayvanı alırsam elimde kalacak, kimse almayacak. İşler çok durgun. Hayvan ticareti hiç iyi gitmiyor. Ekonomik kriz bütün insanları vurmuş durumda. 26 yıldır bu meydanda hayvancılık yapıyorum ama böyle kötü bir durum görmedim. Saman ve yem fiyatları çok yüksek. Bu fiyatlar daha da yükselecek” şeklinde konuştu.  

‘BUNUN SORUMLUSU DEVLETTİR’

Mehmet Emre ise şöyle konuştu: “Bu durumda iş nasıl olacak? Eskiden çalışıyorduk, 100 TL kazanıyorduk. Bu 100 TL ile evimin bütün ihyacını karşılardım. Bugün ise günde bin TL kazanıyorum ama bu parayla hiçbir şey alamıyorum. Paramızın hiçbir değeri kalmadı, ekonomi bitmiş durumda. Samanın tonu 5 bin TL olmuş. Bu yüksek fiyatla, hayvanlardan nasıl para kazanacağız? Bunun tüm sorumlusu devlettir. Hiçbir çözüm üretmiyorlar.”

‘HAYVANCILIK BİTMİŞ DURUMDADIR’

“Her şeyin fiyatı çok yüksek. Bu yüzden insanlar ne hayvan alabilir, ne satabiliyor ne de besleyebiliyor” diyen Burhan Aslan, “ Yani hayvancılık bitmiş durumdadır. Hayvancılık diye bir şey kalmamış. Bu meydanda yüzlerce insan var ama kimse bir hayvan alıp satamıyor. Kriz var. Samanın tonu 6 bin TL, yemin tonu ise 8 bin TL olmuş. Sadece bunlar değil; her şeyin fiyatı yüksek. İnsanlar perişan durumda. Ekonomik krizin sebebi Erdoğan’dır” ifadesinde bulundu.

‘BU KIŞ DAHA ZOR GEÇECEK’

Kadir Kıyak da yaşanan durumu şöyle anlattı: “Sadece hayvan fiyatı değil, her şeyin fiyatı yükseldi. İnsanlarda para yok. Piyasada para dönmüyor ve değersiz olmuş. Mazot ve hayvan yemi çok pahalı. Yani hayatımız çok zorlaştı. Bu kış daha zor geçecek.”