Kobanê Davası: Erdoğan'ın konuşmasıyla ölümler başladı

Kobanê Davası’nın duruşmasında konuşan Av. Mahsuni Karaman, ilk ölümün Erdoğan'ın açıklamasının hemen ardından yaşandığını söyledi. Karaman, "Türk yargısı sabıkalı" dedi.

 “Kobanê düştü, düşecek” açıklamasını hatırlattığı Tayyip Erdoğan’ın bu ifadesinden 25-30 dakika sonra ilk ölüm olayının gerçekleştiğini söyleyen avukat Mahsuni Karaman, 6-8 Ekim olaylarının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan çağrısıyla son bulduğunu ifade etti.

108 siyasetçi hakkında açılan Kobanê Davası'nın duruşması devam etti.

Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki salonda görülen duruşmayı DEM Parti Hukuk Komisyonu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatları ile CHP Amed Milletvekili Sezgin Tanrıkulu takip etti.

Duruşma, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın müdafisi Mahsuni Karaman’ın savunmasıyla devam etti.

AKP iktidarının 2014-2015 sürecinin ardından yargıyı kendi güdümüne aldığını söyleyen Av. Mahsuni Karaman, “Türkiye yargı sisteminin daha önce hiç olmamış şekilde uluslararası mahkeme tarafından sabıkalı olduğu tescillendi" dedi.

Karaman, "(...) Erdoğan’ın İslahiye’de yaptığı bir konuşma var; ‘Kobanê düştü, düşecek’ dedi. Orada bıyık altından gülüyor muydu, yoksa üzüntüsünü mü dile getiriyordu; emin değilim. Sokak bu açıklamayı başka bir şekilde anladı. Türkiye’nin o güne kadar sergilediği halin ardından Erdoğan’ın cümlelerinin bir infiale sebebiyet verdiğini anlamak için siyaset uzmanı olmaya gerek yok. Açıklamadan 25-30 dakika sonra ilk ölüm olayı gerçekleşiyor. (...) Olaylar Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla son buldu" dedi.

Karaman, şunları da söyledi: "O gün inisiyatif kullanarak o koridor açılsaydı; bugün hiçbiri tartışılmayacaktı. Ama bu kurt ve kuzu meselesi. Kürt siyaseti tasfiye edilmek isteniyorsa başka bir yerden meseleyi yine bu mecrada herhalde tartışıyor olacaktık."

Duruşma yarın saat 10.00’da devam edecek.