Kobanê Davası: ‘HDP dengeleri değiştirdiği için hedef alındı’

Kobanê Davası’nın 41’inci duruşmasında konuşan siyasetçi Günay Kubilay, HDP’nin dengeleri değiştiren bir parti olması nedeniyle hedef alındığını belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 18'i tutsak 108 siyasetçinin Kobanê Davası'nda devam eden 41'inci duruşmasında konuşan siyasetçi Günay Kubilay, HDP'nin toplumsal meşruiyetine gölge düşürmek ve cezalandırmak amacıyla açılan davada hukukun siyasete alet edildiğini belirtti.

Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu siyasetçilerden Günay Kubilay, Kobanê Davası'nın temel amacının HDP'nin etkisizleştirilmesi olduğunu ifade etti.

Kubilay, "Eğer HDP 7 Haziran seçimlerinde AKP'ye meclis çoğunluğunu kaybettirmemiş olsaydı, bu kumpas davası açılmayacaktı. Yine eğer HDP Türkiye siyasetinde belirleyici bir politik özne olmasaydı, dengeleri değiştiren olmamış olsaydı bu dava açılmayacaktı" dedi.

Kubilay, HDP'nin varlığının, toplumun çeşitli kesimlerinin temsil edildiği bir siyasi oluşum olmasından kaynaklandığını ve bu nedenle hedef alındığını belirtti. 

Kubilay ayrıca, HDP'nin demokratik bir çağrı yapmasının suç sayılarak kriminalize edildiğini ifade etti.

Siyasetçi, içişleri bakanının olaylardan önce "kontrol edilemeyen güçler var" şeklindeki açıklamasını hatırlatan Kubilay, dönemin içişleri bakanı, başbakanı ve MİT başkanının dinlenmemesinin bir arı kovanına çomak sokulmak istenmediğinin göstergesi olduğunu kaydetti.

Günay Kubilay, suçlamaların çürütülemediğini ve dosyanın çeşitli hukuki eksikliklerle dolu olduğunu vurgulayarak, tüm suçlamaları reddetti ve beraatını talep etti. Duruşma, yarın saat 10'a kadar ara verildi.