Kobanê Davası: Kürtlere yönelik soykırım tehdidi sürüyor

Kobanê Davası'nın duruşmasında konuşan tutsak Siyasetçi Zeynep Karaman, Kürtlere yönelik soykırım tehdidi sürdüğüne dikkat çekerek, direnenleri selamladı.

108 isim hakkında açılan Kobanê Davası sürüyor. 18 siyasetçinin tutsak yargılandığı davanın duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki salonda görülüyor.

Tutsak siyasetçiler, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı. Duruşma, tutsak Kürt Siyasetçi Zeynep Karaman’ın esasa dair savunmasıyla devam etti. Zeynep Karaman, savunmasını Kürtçe yaptı. Zeynep Karaman, davaya gerekçe yapılan HDP MYK’nin açıklamasının "Şengal’den sonra Kobanê’de başlayan ikinci bir soykırım saldırısının başarıya ulaşmasını önlemek" amacıyla yazıldığını söyledi. 

"DAİŞ’in Êzidî soykırımı anlaşılmadan bu dosyada konu olan olaylar zinciri de anlaşılamaz. Bu topraklarda soykırımlara yol açan temel nedenler ortaya konmadan da soykırımın önünün alınamayacağı bir o kadar gerçekti” diyen Zeynep Karaman, şöyle dedi:

"Kürtlerin ulusal olarak varlığında ısrar ve direnişi; soykırım mekaniğinin çarkına çomak soksa da halen çok ciddi soykırım saldırılarıyla karşı karşıya olduğunu DAİŞ’in Şengal’de Êzidî Kürt halkına dönük geliştirdiği soykırımdan biliyoruz. Irak, Rojava, Rojhilat ve Bakur Kürdistanı’nda yaşayan Kürtlerin hukuksal hakları, kimliği, yani statüsü resmi olarak tanınmadığı müddetçe soykırımlara karşı karşıya kalmaktan kurtulması mümkün olmayacaktır.

Şengal’de olduğu gibi DAİŞ barbarları Kobanê’de de Kürt halkına dönük yeni bir soykırım saldırısı gerçekleştirmiştir. Başta direnen Kürt halkının evlatları olmak üzere; Türkiye ve tüm dünyada adeta bir enternasyonalist direnişle DAİŞ’in Kobanê’ye dönük saldırısının önü alınmıştır. Kobanê’de, Rojava’da DAİŞ barbarlığına karşı direnenleri selamlıyorum."

Cumhuriyet tarihi boyunca yaşananlar için “tarihsel bir yüzleşme” yapılması gerektiğini vurgulayan Zeynep Karaman, Meclis’e de çağrıda bulundu.