Konya’da 7 tutsağın tahliyesine hukuksuz erteleme

Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde 7 tutsağın tahliyesi keyfi ve hukuksuz bir şekilde 6’şar ay ertelendi.

İktidarın cezaevlerindeki baskıları tırmandırmak amacıyla devreye koyduğu İdare ve Gözlem Kurulları (İGK), keyfi ve hukuk dışı raporlar düzenleyerek, siyasi tutsakların tahliyelerini engelliyor.

Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) Eşbaşkanı Ergin Altuntaş, Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde 2021'den beri cezalarını tamamlayan tutsaklara “pişmalık” dayatıldığını ve kabul etmedikleri için tahliyelerinin engellendiği tepkisinde bulundu. 7 tutsağın tahliyelerinin 6’şar ay daha ertelendiği kaydedildi. Altuntaş, İGK'nin kendisini bir mahkeme olarak gördüğü tepkisinde bulundu.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) raporlarına göre, 2021 yılının başından bu yana en az 313 tutsağın tahliyesi birden fazla kez 6’şar ve 3’er aylık periyotlarla engellendi.

Bu tutsaklardan 48’i bir veya birkaç kez infaz uzatma kararı ardından tepkiler üzerine tahliye edilirken, tahliyesi engellenenler arasında hasta tutsak listesinde adları olan 88 hasta tutsak da var.  Bu tutsaklardan 42’si ise ağır hasta statüsünde.