Kurt: Çocuklarımızın taleplerinin karşılanması için ölmeleri mi gerekiyor?

Erzurum Dumlu 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Hapishanesinden sevk edilme talebiyle 104 gündür açlık grevinde olan Grup Yorum emekçisi Cemil Kurt’un babası Dursun Kurt, “Çocuklarımızın sevk talebinin karşılanması için illa ölmeleri mi gerekiyor?” dedi.

CEZAEVLERİNDE İŞKENCE

Tecridin giderek ağırlaştığı Türkiye hapishanelerindeki siyasi tutsakların, en basit sevk talepleri dahi karşılanmadığı için bedenlerini açlığa yatırmak zorunda kalıyorlar. Bu tutsaklardan Grup Yorum emekçisi Cemil Kurt, Erzurum Dumlu 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Hapishanesinden ailesinin bulunduğu İstanbul’daki bir hapishaneye sevk edilme talebiyle tam 104 gündür süresiz açlık grevinde. ANF’ye konuşan Cemil Kurt’un babası Dursun Kurt, oğlunun 39 kiloya indiğine dikkat çekerek, duyarlılık çağrısı yaptı.

Bayramı buruk geçiren Dursun Kurt, oğlu Cemil tecrit hücresinde açken boğazından lokma geçmediğini, geceleri gözüne uyku girmediğini vurguladı. Grup Yorum emekçisi olan oğlunun keyfi konser yasaklarına karşı mücadele ederken 2022 yılında hukuksuz bir biçimde tutuklandığını anlatan baba Kurt, 21 Mart 2023 tarihinde bulunduğu Silivri 9 No’lu Hapishaneden apar topar Erzurum Dumlu 1 Nol’u Yüksek Güvenlikli Hapishaneye sürgün edilmesiyle hayatlarının zindana dönüştüğünü belirtti.

‘CEMİL 39 KİLOYA DÜŞTÜ, ALİŞAN’IN DURUMU AĞIRLAŞIYOR’

Sağlık sorunlarından ötürü hapishane ziyaretlerine sık gidemeyen Dursun, şöyle konuştu: “Cemil’in ziyaretine çok nadir gidebiliyorum. Hem rahatsızım hem de maddi imkanlarım yok. Emekli maaşımdan başka bir gelirim yok. En son Şubat ayında hapishane ziyaretine gidebildim. Erzurum Dumlu 1 No’lu Hapishanesi tam bir kuyu tipi hapishane. Bunlar çocuklarımızın tutulabileceği hapishaneler değil. Hücreler kutu gibi, havalandırma yok, penceresi bile duvar. Oğlum tecrit hücresinde Alişan Gül isimli bir arkadaşıyla birlikte kalıyor. O da sevk edilmek için süresiz açlık grevinde. Oğlumla en son telefonla konuştuğumda 39 kiloya indiğini söyledi. Daha çok yanındaki arkadaşı Alişan için endişeliydi. Onun durumunun çok daha kötü olduğunu aktardı. Ağzında yaralar oluştuğunu ve kendisinin yardımıyla ihtiyaçlarını karşılayabildiğini söyledi.”

‘NE GECEMİZ NE GÜNDÜZÜMÜZ KALDI, SESİMİZ DUYULSUN ARTIK!’

Oğlunun ve arkadaşı Alişan Gül’ün İstanbul’daki bir hapishaneye sevk edilmesi talebiyle Bolu F Tipi’nde tutsak olan Nurettin Kaya’nın da 247 gündür ölüm orucunda olduğuna dikkat çeken Dursun, sevk talebinin basit ve karşılanabilir bir talep olduğunu hatırlattı.

Oğlu ve iki arkadaşının durumuna çözüm bulmak için aramadığı yer kalmadığını anlatan Dursun, ama hiçbir yerden sonuç alamadığını söyledi. Bayramda en son AKP İstanbul Milletvekili Yücel Arzen Hacıoğulları’nı aradığını belirten Dursun, “Ondan sevk için Adalet Bakanlığı ile görüşmesini istedim. Oğlumun ve arkadaşının yasal talepleri için açlık grevinde olduğunu hatırlattım. İstanbul’da hem bize yakın hem de arkadaşlarının bulunduğu bir hapishaneye acilen sevk edilmeleri gerektiğini belirttim. Söylediklerimi not aldı” diye konuştu.

Oğlunun ve arkadaşı Alişan Gül’ün sevk talebi karşılanmadan süresiz açlık grevini bırakmamaya kararlı olduklarını aktaran Dursun, duyarlılık çağrısı yaptı. “Çocuklarımızın sevk talebinin karşılanması için illa ölmeleri mi gerekiyor” diye sitem eden Dursun, “Oğlumla konuştuğum zaman bana, ‘Ya öleceğiz, ya sevk edileceğiz’ dedi. Biz tükendik, ne gecemiz ne gündüzümüz kaldı. Sesimiz duyulsun artık” dedi.