Kürt gençlerinden Avrupa Konseyi’nde eylem

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek ve özgürlüğünü talep etmek için Fransa'nın Strasbourg kentindeki Avrupa Konseyi binasında sivil itaatsizlik eylemi gerçekleşti.

Strasbourg'da gerçekleşen eylemde, Kürt gençleri Avrupa Konseyi binası önünde toplandılar.

Eylemde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının bulunduğu flamalar taşındı ve "Bijî Serok APO" sloganları kullanılıyor.

Gençler konsey önünde şu açıklamayı yaptı:
 

" Avrupa'dan ve dünyadaki diğer birçok ülkeden gençler gibi, bugün bizler Avrupa Konseyi ve iştiraklerinin çalışmalarıyla ilgili endişelerimizi ve sorularımızı ifade etmek için Avrupa Konseyi'ne girdik.

Avrupa Konseyi, AB üyesi olmayan ülkeler de dahil olmak üzere üye devletlerinde insan haklarını garanti altına almak amacıyla kurulmuş bir kurumdur. Bu amaçla kurulmuş tarihi bir Avrupa kurumu olan Avrupa Konseyi'nin Avrupa ve ötesine yayılmış çeşitli kurum, toplantı ve sorumlulukları bulunmaktadır. Tüm bu kaynaklara rağmen, Avrupa Konseyi’nin birçok açıdan insan haklarını koruma konusundaki yüksek hedeflerine ulaşamadığını görüyoruz.

Önder Apo, 25 yıldan fazla bir süredir bir İmralı işkence sisteminde tek bir hücrede tutuluyor. Haberleri okuyan herkesin Türkiye'deki genel insan hakları durumunu bildiğini düşünüyoruz. Hapishaneler siyasi mahkumlarla doludur ve her zaman işkence ve insanlık dışı uygulamalarla ilgili raporlar vardır.

Avrupa Konseyi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Genel Kurul ve Dışişleri Bakanları Komitesi de dahil olmak üzere bölgede insan haklarını ve barışı garanti altına almak için kurulmuş tarihi bir Avrupa kurumudur, Avrupa konseyi insan hakları ihlallerine cevap vermekten sorumludur.

Yaklaşık 3 yıldır (33 ay) Önder Apo’nun durumu hakkında hiçbir bilgi edinilememiştir. Bugün buraya bu sessizlik halini protesto etmek için geldik. Bu eylem en temel insani hakkımızdır.

Geçtiğimiz Eylül ayında CPT heyetinin ziyareti hakkında ayrıntılı bir rapor görmek istiyoruz.

Dün Avrupa Konseyi Sekreteri Manja Pejcinovi Buriç ile Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan arasında gerçekleşen toplantının ayrıntılarını da öğrenmek istiyoruz.

Türk devletinin insan hakları ihlalleri tartışıldı mı?

Önder Apo’nun ağır ve mutlak tecrit edilmesi tartışıldı mı?

Avrupa Konseyi Önder Apo’nun durumundan haberdar mı? Avrupa Konseyi neden herhangi bir bilgi paylaşmıyor?

Avrupa vatandaşları ve siyasi mülteciler olarak demokratik müdahale hakkımızı kullanıyor ve insan hakları ihmal edildiğinde veya tartışma ve müzakere için bir araç haline geldiğinde bunu teyit ediyoruz; bu bizim halka ve gençlere karşı görevimizdir.

Bakanlar Komitesinin bir sonraki toplantısında Önder Apo’nun mevcut durumunu ele almasınıistiyoruz.

Hakan Fidan ve Marija Pejcinovich Burich ile görüşme protokolünün açıklanmasını istiyoruz.

Eylül ayında Avustralya'ya giden CPT komisyonunun raporunu talep ediyoruz.

Önder Apo’nun üzerindeki tecriti de sonlandırmak istiyoruz, fiziksel özgürlüğü sağlanmalı ve Ortadoğudaki Kürt sorunu çözülmeli ve Önder Apo için ile güvenli bir diyalog olmalıdır."