‘Kürt gençlerinin mücadelesinden ilham alıyoruz’

Fransa’nın deniz aşırı toprağı sayılan Réunion Adasından Paris’te düzenlenen Dünya Gençlik Konferansına katılan Romain Katabara Kürt gençlerinin mücadelesinden ilham aldıklarını belirterek, onları örnek alacaklarını söyledi.

Ronahî” ve Gençler Tarih Yazıyor Ağı tarafından Dünyada İlk kez Paris’te düzenlenen Dünya Gençlik Konferansına katılan Romain Katabara Kürt gençlerinin mücadelesinden ilham aldıklarını söyledi.

Konferansın önemine değinen Romain Katabara, “Kürdistan'da, La Réunion'da, Mali'de, Latin Amerika'da ya da Asya'da, nerede olurlarsa olsunlar gençleri mücadeleye öncülük etmeleri için harekete geçirmek bizim elimizde” dedi.

“Emperyalizm küreseldir; bu nedenle örgütlenmeli ve bu baskı sistemine, insanın insan tarafından sömürülmesi sistemine karşı birlikte durmalıyız’’ diyen Romain Katabara, tüm gençlere mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

Pan-Afrikanist ve Bağımsızlık Örgütü Ka-Ubuntu'nun bir üyesi olan Katabara, Afrikalı ve Afro-azınlık halkların kendi kaderini tayin hakkını savunmak, ülkemiz Reunion Adası'nın bağımsızlığı için mücadele etmek ve Pan-Afrikanizmi yani emperyalizm karşısında Afrika Kıtası'nın birliğini tesis etmek amacını taşıdıklarını söyledi.

Madagaskar kıyısında olan ülkelerinin halen Fransız sömürgeciliğinin altında olduğunu belirten Katanabara, “Bizim için her şeye Paris'ten karar veriliyor. İşte bu yüzden ülkemizin, Reunion Adası'nın, bağımsızlığı için mücadele ediyoruz. Siyasi güce sahip olmak, ülkemizdeki ekonomik ve sosyal eşitsizliklere karşı mücadele etmek...Ki bu eşitsizlikler tam da kölelikten, 2023'e günümüzde hâlâ devam etmekte olan sömürgeleştirmeden ve dolayısıyla sonuç olarak bizden kaynaklanmaktadır.

Bugün burada, bu uluslararası konferansta, bulunmanın bizim için önemi tam da diğer devrimci örgütlerle emperyalizme, sömürgeciliğe ve kapitalizme karşı mücadele eden diğer hareketlerle bağlar kurabilmektir. Ve bizim için diğer ezilen halklarla bu dayanışmayı kurmak gereklidir çünkü bizim Pan-Afrikanizmimiz Thomas Sankara ya da Patrice Lumumba ile aynı düşüncenin bir parçasıdır, bu da tam olarak diğer ezilen halklarla dayanışma içinde borçlar yaratmaktır” dedi.

İNSANLARIN KENDİLERİ İÇİN SİYASET YAPMA YOLU VAR

Emperyalizm karşısında örgütlenmenin ve birlikte karşı durmanın gerekliliğine vurgu yapan Katabara, “Emperyalizm küreseldir; bu nedenle örgütlenmeli ve bu baskı sistemine, insanın insan tarafından sömürülmesi sistemine karşı birlikte durmalıyız. Gençlerle ilgili durum da öyle. Sorun şu ki gençler depolitize olmuş durumda.  Sömürge sistemi ve kapitalist sistemle bağlantılı çeşitli sorunların farkında değiller. Ve sonuç olarak daha fazla adalet için mücadele etmeleri gerektiğinin farkında değiller.

Ve gençliğimizde bu tür bir kadercilik var. Ezilmişlik durumunu kabullenen ve daha fazla mücadele etmeyen bir kadercilik. Konferansta bir konuşmacı, gençliğin politikayı ele geçirdiğini söyledi. Ve Réunion'daki gençlerin siyasetten uzaklaştığını görüyoruz çünkü ülkemizde uzun yıllardır iktidarda olan siyasi elitler; nihayetinde sadece kendi sınıf çıkarları, ekonomik çıkarları ve iktidarda kalma çıkarları için oradalar. Dolayısıyla gençlerin siyasete ve ülkelerinin politikasına güveni daha fazla. Bu yüzden politika yapmanın başka bir yolu olduğunu söyleyeceğiz. İnsanların kendileri için ve kendileri adına karar verebilecekleri bir siyaset yapma yolu var.

İşte bu nedenle Ka-Ubuntu olarak biz, gençleri hakları için siyasi mücadeleye geri döndürmek üzere farkındalık yaratmamız gerektiğini söylüyoruz. Kendi kaderini tayin hakkı, haysiyet hakkı, çalışma hakkı…” ifadelerini kullandı.

Konferansta diğer devrimci örgütlerle ilişki kurduklarını ifade eden Katabara, “Bu konferans bizim için önemliydi çünkü üç gün boyunca diğer devrimci örgütlerle ilişki kurmamızı, bağlantılar yaratmamızı ve aynı zamanda bu örgütlerin kendi ülkelerinde yürüttükleri mücadeleler hakkında bilgi edinmemizi sağladı. Böylece emperyalizme karşı mücadelenin dünya çapında nasıl yürütüldüğünü görmemizi sağladı ve aynı zamanda da Réunion'daki özel durumumuzla ilgili olarak mücadeleyi nasıl yürüteceğimizi düşünmemiz için bize araçlar sundu.

Bu yüzden çok zenginleştirici oldu. Dün militarizasyon ve gençler arasında faşizmin yükselişi üzerine bir atölye çalışmasına katıldık. Yönetici elitler tarafından uygulanan askeri propaganda hakkında konuştuk ve aynı sorunun Réunion'da da mevcut olduğunu görebiliyoruz” dedi.

MÜCADELELERİYLE TAM BİR DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

Kurdistanlı gençlere mesaj veren Katabara, Kurdistan’daki mücadeleyle bir dayanışma içinde olduklarını belirterek, "Dolayısıyla her halükârda, yürüttükleri devrimden çok ilham alıyoruz ve nihayetinde onlardan örnek almalı ve aynı zamanda mücadeleleriyle dayanışmamızı göstermeliyiz çünkü Thomas Sankara'nın da dediği gibi "Harekete geçirilmiş bir gençlik güçlüdür, harekete geçirilmiş bir gençlik atom bombasından daha tehlikelidir." Dolayısıyla, Kürdistan'da, La Réunion'da, Mali'de, Latin Amerika'da ya da Asya'da, nerede olurlarsa olsunlar gençleri mücadeleye öncülük etmeleri için harekete geçirmek bizim elimizde” şeklinde konuştu.