Kürt halkı Özgürlük Yürüyüşüne hazır

Amed’de yarın başlayacak Gemlik Yürüyüşüne dair yapılan halk toplantılarında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için mesajlar verildi, "Tek gündemimiz tecridin kırılması" denildi.

Amed’in ilçelerinde Gemlik’e yarın yapılacak “Özgürlük Yürüyüşü”ne dair halk toplantıları gerçekleştirildi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Hukuki Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED,  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kırılması için Gemlik'e yapılacak "Özgürlük Yürüyüşü"ne ilişkin Peyas (Kayapınar) ilçesinde bulunan HEDEP ilçe binasında halk toplantısı düzenledi.

Toplantıya HEDEP Amed İl Eşbaşkanı Abbas Şahin, HEDEP Amed Milletvekili Ceylan Akça ve çok sayıda yurttaş katıldı. Toplantının yapıldığı salona "Sayın Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Demokratik Çözüm" yazılı pankart asıldı.

'HALK SAYIN ABDULLAH ÖCALAN'A SAHİP ÇIKIYOR'

Abdullah Öcalan'ın “Demoratik Konfederalizm” paradigmasını ortaya koyduğunu hatırlatan HEDEP İl Eşbaşkanı Abbas Şahin, "Tarih kendisinin haklı olduğunu yeniden ortaya koydu. Sayın Öcalan, içinde bulunduğu koşullarda bile bu halkın geleceğiyle ilgili bir şeyler üretirken biz yeterince yapamadık. Bu halkın Sayın Öcalan'a sahip çıkması gerekiyor. Tecrit öyle bir noktaya geldi ki bütün Ortadoğu halklarını etkilemeye başladı. Biz halk olarak değerlerimize sahip çıkarak, bu esaretten kurtulabiliriz. Bizim şu anki hareketimiz tüm dünyaya 'Jin, jîyan, azadî' dedirtebildi. Tekrardan aynı heyecanla yeni bir sürece giriyoruz. Halkın özgürlüğünü hep beraber sağlayacağız" şeklinde konuştu.

HEDEP Amed Milletvekili Ceylan Akça ise bu coğrafyanın önünü açabilecek yegâne insanların Kürtler olduğunu vurgulayarak, "Bunu yapmak için tek ihtiyaç bir kıvılcımdır. Sayın Öcalan için, hepimiz kendimiz için bir görev belirlemeliyiz. Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için elinizden gelen her şeyi yapacağınızı biliyor, teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmalar ardından söz alan bir kişi, ikinci kez halk toplantılarına katıldığını belirterek, 61 yaşında olduğunu ve Kürt özgürlük mücadelesinden vazgeçmediğini belirtti ve şöyle dedi: “Canını, malını verenler, köyleri yakılanlar olarak önderliğimiz bıraksa da biz bu davayı bırakmayız. Tek başına kalsam da haklarımdan, mücadeleden vazgeçmeyeceğim. Biz 40 milyon Kürt olarak hakkımızı istiyoruz ve önderliğimizin özgürlüğünden de vazgeçmiyoruz."

Toplantıda Abdullah Öcalan'ın 21 Aralık 2010 tarihli mektubu okundu. Konuşmaların ardından alkışlarla "Bijî Serok Apo" sloganı atıldı.

REZAN

DBP, HEDEP, MED TUHAD-FED ile TJA öncülüğünde Rezan ilçesinde “tecrit” başlıklı halk toplantısı düzenlendi. Rezan ilçesinde bulunan bir düğün salonunda düzenlenen toplantıya DBP Amed İl Eşbaşkanı Şirin Gürbüz,  HEDEP Amed milletvekili Halide Türkoğlu ve parti yöneticileri katıldı. Toplantı salonuna Kürtçe ve Türkçe yazılı “Sayın Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa demokratik çözüm” pankartı asıldı. 

Toplantıda konuşan DBP İl Eşbaşkanı Şirin Gürbüz, yarın Gemlik’e yürüyeceklerini belirterek, “Bağlar da bu yürüyüşte rolünü oynamalı, her sokağını direniş alanına çevirmeli. Yarın Koşuyolu’nda toplanıp Gemlik’e yürüyelim. Tecridi kırmak yetmez, Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanmalı. Yarın 14.00’ da buluşalım. Amed tarihi misyonunu oynasın ve Gemlik’e yürüsün. Bu ülkeye barış getirelim. Başarı Kürtlerindir” dedi.

HEDEP Amed milletvekili Halide Türkoğlu, yarın yapılacak eylemin halklar açısından önemine dikkat çekerek, “25 yılı aşkındır bir rehin alma politikası söz konusu. Kürtler geçmiş yüzyılda çok baskıyla katliâmla karşı karşıya kaldı. Ama asla bu baskılara boyun eğmedik. 21’inci yüzyıldayız bu yüzyılı da Kürt inkarına dayalı yürütmek istiyorlar. Tarihin hakikati neyi anlatıyorsa, bizde tarihsel rolünü oynayan öncülerimiz gibi 21’nci yüzyılda bu baskıyı kabul etmeyeceğiz. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, Kürdün varlığını harekete geçirmek, tecridi kırmak, fiziksel özgürlüğünü sağlamak istiyoruz. Bu kadar baskı altında tutulmasına rağmen bu fikriyat yaşam buluyorsa Sayın Öcalan 25 yılı aşkındır İmralı’da direniyorsa, bu iktidarın makul Kürdü olmak yerine, Kürt halkı, kadınları, gençleri olarak tarihsel misyonu yerine getirmeliyiz” diye konuştu.

Tüm baskılara rağmen yürüyüşlerini gerçekleştireceklerini belirten Halide Türkoğlu, “Baskı var, zulüm var bu gerekçe değil. Bir yüzyıl daha kaybetmeyeceğiz, bugün bir adım atıyoruz, yarın o adımı daha da büyüteceğiz. İktidar tecridi derinleştirerek baskı politikasını artıyor. Geçmişten bugüne Kürt halkının gerçekliği direnmektir. Bu kadar bedel kendi gerçeklerini ortaya koymak içindir. Ulus devletler, kapitalist modernite güçleri hep birlikte Sayın Öcalan’ı tecrit altında tutuyorsa biz varlığımızı çok büyük ortaya koymalıyız. Açık ve net söylüyoruz; arkadaşlarımız nasıl ki zindanlarda direniyorsa biz de sokaklarda, meydanlarda direnişimizi örgütleyeceğiz. Direnirken kazanmak istiyorsak Kürt halk önderi üzerindeki tecridi kırmak, fiziki özgürlüğünü sağlamak gerekiyor. Tecrit kalkmadan bu ülkede demokrasi konuşulmaz” dedi.

“İlk hukuksuzluk nerede başlıyorsa oradan başlamak lazım” diyen Halide Türkoğlu, şunları söyledi: “O yüzden tecridi kırmak gerekiyor. Yarın eylemimizle birlikte her yerde tecridi konuşmamız gerekiyor. Tecrit kalkmadan hiçbirimiz özgür değiliz. Yarın tüm ülkede tek gündem tecrit olacak. Bu mesele halk meselesidir. Eğer ki barış isteniyorsa tecridin kalkması gerekiyor. En temel hakkımızı savunuyoruz. En demokratik hakkımızı hayata geçireceğiz. Bizim tek gündemimiz tecridin kırılmasıdır.”

BISMIL

HEDEP Bismil ilçe binasında düzenlenen toplantıya da DBP Amed İl Eşbaşkanı Sultan Yaray, TUAY-DER, görevleri gasp edilen Bismil Belediyesi eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Toplantının yapıldığı salona "Sayın Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm" Kürtçe ve Türkçe yazılı pankart asıldı.

Halk toplantısında konuşan DBP Amed İl Eşbaşkanı Sultan Yaray, “Sayın Öcalan 25 yıldır tecrit altındadır ve iradesiyle direniyor. Milyonların iradem dediği Sayın Öcalan’dan, 33 aydır hiçbir şekilde haber alınamıyor. Artık halk Önderini kendi arasında görmek istiyor. Dünyanın birçok yerinde Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için başlatılan kampanya büyüyerek sürüyor. Dünyanın gözü yarınki Gemlik yürüyüşünde olacak. Hiç kimsenin bu yürüyüşümüzü engelleme hakkı yoktur. Tecrit nedeniyle bu gün ne özgürlükten ne demokrasiden ne de ekonomiden bahsedilemez. Her ne olursa olsun bu yürüyüşü gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

DBP Amed eski İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun’da geçen yüzyılda birçok Kürt isyanının olduğu ve bu isyanlar kanlı bir şekilde bastırıldığına dikkat çekerek, “Son isyan ise farklı bir şekilde ortaya çıktı. Bu isyan devrimi sadece Kürtler için değil tüm halklar için mücadele veriyor. Artık konuşma zamanı değil Sayın Öcalan için eylem zamanıdır. Yeni bir atılım başlatıldı. Bu atılımda net bir duruşumuz olmalı ki kazanalım. Eğer özgür bir toplumda yaşamak istiyorsak Sayın Öcalan Özgür olmalıdır. Yeni yüzyılda da Kürtlerin susturulmaya çalışılıyor. Türkler, Farslar ve Araplar bu yüzyılda da Kürt halkını statüsüz bırakmak istiyor” dedi.

Toplantıda söz alan bir kişi, tecride sessiz kalmanın aslında tecride bir nevi destek verme anlamına geldiğini belirtti.