Marsilya’da Kürt kadınlarından 25 Kasım paneli

Marsilya'da bulunan Arin Mirkan Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Demokratik Toplum Merkezi'nde bir panel düzenledi.

Marsilya’da düzenlenen panele katılan TJK-E üyesi Zeynep Dersim, kadınların mücadelesi ve direnişiyle toplumsal değişim ve dönüşüm yaşandığını belirtti.

Zeynep Dersim, "Kürt kadın hareketinin direnişiyle yükselen jin jiyan azadî sloganının evrenselleşmeye devam ettiğini" söyledi.

Zeynep Dersim, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın eksenli paradigmasını yaygınlaştırma çabalarını ve özgür kadınlar ve erkekler yaratma hedefini vurgulayarak, "Toplumsal cinsiyetçiliğin bir sonucu olarak toplumda oluşturulan kadın ve erkek modellerinin kader olmadığını, kadına reva görülen bu kölelik sisteminin tüm toplumsal ilişkilerden sökülüp atılması gerektiğini" ifade etti.

Zeynep Dersim, kadının, erkeğin ve toplumun özgürlük temelinde değişebileceğini belirterek, "Kadın özgürlüğü Kürt toplumunun aynasıdır" dedi.

Ayrıca, şiddetin her türlüsüne karşı mücadele gerektiğini vurgulayan Zeynep Dersim, toplumun hala kadına yönelik şiddeti normal görebildiğini belirterek, kadına yönelik şiddeti kabul etmeme ve alternatif çözümler geliştirme çağrısında bulundu.

Zeynep Dersim, “Erkek egemen zihniyetinin yaratmış olduğu erkek zihniyet şiddet, taciz, tecavüz ve katliam yaratıyor. Ve ne yazık ki kapitalist sistemin oluşturduğu yasalar özünde kadınları değil erkekleri koruyor. Bu nedenle bizler kendi alternatif sistemlerimiz hem zihniyet hem sistem hem de öz savunma boyutu ile oluşturmalıyız” şeklinde konuştu.

Panel, katılımcıların soru ve değerlendirmeleriyle devam etti.