Mehmet Çakas’ın duruşması 4 Eylül’de

Women Defend Rojava ve Defend Kurdistan, Almanya’da yargılanan Kürt siyasetçi Mehmet Çakas’ın 4 Eylül’de Celle Yüksek Bölge Mahkmesi’ndeki ilk duruşmasına katılım çağrısı yaptı.

Alman Ceza Kanunu’nun 129/b maddesinden yargılanan Mehmet Çakas’ın, daha önce Almanya’ya iltica için yaptığı başvuru reddedilmişti. Bu yüzden İtalya’ya giderek sığınma isteyen Çakas, Bremen-Hannover bölgesinde PKK üyesi olarak çalıştığı gerekçesi ile Almanya’nın talebi üzerinde Aralık 2022’de tutuklandı. Mart ayında Almanya’ya iade edilen Çakas Hannover Cezaevi’nde tutuluyor.

Celle Başsavcılığı Çakas’ı Ceza Kanunu'nun 129a/b maddesi uyarınca siyasi toplantı ve gösteri düzenlemek gibi yasal faaliyetlerde bulunmakla suçluyor. Celle Yüksek Bölge Mahkemesi 4. Ceza Senatosu iddianameyi onaylayarak 16 Ağustos'ta esas yargılamayı başlattı.

Women Defend Rojava ve Defend Kurdistan, 4 Eylül'de saat 9'da OLG Celle önündeki mitinge ve saat 10:00’da başlayacak duruşmaya katılım çağrısı yaparak, “Kurdistan'ın farklı yerlerinde savaş, baskı ve katliamlar devam ediyor. Almanya, Uluslararası hukuku ihlal ederek, insan haklarını hiçe sayan devletlerin yerine buna karşı gelenleri yargılıyor. Alman devletinin özgürlük arayışını suç saymasını kabul etmiyoruz. Bunun için Mehmet Çakas ve devlet baskısına maruz kalan herkes ile dayanışma içindeyiz” dedi.