Nöbetteki anneler: Önderliğimizin özgürlüğünü istiyoruz

Dayanışma ziyaretleriyle süren nöbet eylemlerinde halk, talepleri için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirterek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü istedi.

“Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyası kapsamında Adana, Amed, Wan, İstanbul, Mersin, İzmir ve Mêrdîn’de başlatılan Adalet Nöbetleri, dayanışma ziyaretleriyle devam etti.

ADANA 

Adana'da, Barış Anneleri öncülüğünde Adana Akdeniz Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER) binasında sürdürülen Adalet Nöbeti 39'uncu gününde devam ediyor. Eylemi DEM Parti Seyhan İlçe Eşbaşkanları Fatma Çatıkkaş ile Şefik Özbey ve yöneticileri ziyaret etti. Nöbeti ziyaret edenlerden Bedri Şengül, İmralı tecrit sistemini kınayarak bir an önce tecridin kalkması ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması gerektiğini söyledi. 

MERSİN  

Mersin’de Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) binasında yapılan eylem, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mersin Milletvekili Perihan Koca ile beraberindeki birçok kişinin dayanışma ziyaretleriyle sürdü. Perihan Koca, tecride ve bu politikayı uygulayan "faşist düzene" karşı annelerin direnişinin bugün de devam ettiğini söyledi. Adalet ve barış için bugüne kadar ağır bedellerin ödendiğini belirten Koca, nöbet eylemini sahiplendiklerini kaydetti. Eylem, dengbêj dinletisiyle sürdü. 

İSTANBUL 

DEM Parti Esenler İlçe Örgütü binasında eylemlerini 30. gününde sürdüren tutsak yakınlarını bugün İnsan Hakları Derneği (İHD) heyeti ziyaret etti. İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, tutsak yakınlarının mücadelesinin dernekleri tarafından yürütülen mücadeleyle benzerlik taşıdığını ifade etti. 

Yoleri, "İHD’nin kuruluşunda yer alanların da birçoğu sizin gibi tutsak yakınlarıydı. Bugün cezaevlerinde mahpuslara dönük tecrit ve işkence uygulamaları devrede. İşkence, Türkiye’nin yasalarında da uluslararası sözleşmelerde de yasak. Ne yazık ki bugün Türkiye cezaevlerinde yeni tip hapishanelerde işkence ve tecrit uygulanıyor. Tecridin en ağırı İmralı’da. Bunun mahpuslar üzerindeki etkilerini takip ediyoruz" dedi. 

Cumartesi Annelerinden Hanım Tosun ise, Kürtlerin uzun yıllardır baskıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Tosun, "1980’li yıllarda Diyarbakır zindanlarından bu yana büyük bedeller ödedik. Bizler kayıp yakınlarıyız ve bizim kayıplarımız sıradan kayıplar değil. Gözaltında kaybedilen kayıplarımızın hepsinin siyasi bir kimliği vardı. Devlet bundan korktuğu için kaybettirdi bizim çocuklarımızı. Şu anda cezaevlerinde bulunan tutsaklardan da korkuyorlar. Çünkü onların bir hedefi var ve o hedeflerinden şaşmıyorlar. Onların mücadelesi hepimizin mücadelesidir" dedi. 

WAN

Wan’da tutsak yakınlarının başlattığı Adalet Nöbeti eylemi 38’inci gününde. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü binasındaki eylemi, Tevgera Jinên Azad (TJA), DEM Parti aday adaylarının yanı sıra birçok kişi ziyaret etti. Ziyarette, dayanışma mesajları verildi. Eylemde sık sık “Jin, jiyan, azadî”, “Bijî berxwedana zindanan”, “Bê Serok jiyan nabe” sloganları atıldı.

AMED

Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde sürdürülen Adalet Nöbeti 39’uncu gününde devam etti. DEM Parti Rezan (Bağlar) ilçe binasında devam eden eyleme katılanlar, üzerinde "Tecrit insanlık suçudur" Kürtçe ve Türkçe yazılı önlükler giydi. Eylemciler, "Bijî Berxwedana Zindanan" ve "Jin Jiyan Azadî" sloganları attı. 

Eylemi Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), DEM Parti Yenişehir İlçe Örgütü yöneticileri ve Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinen Azad-TJA) yöneticileri ziyaret etti.

Eylemciler, söyledikleri şarkıların ardından bu günlük nöbeti sonlandırdı. 

İZMİR 

Ege Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Derneği (EGE TUHAYDER) ve Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ege Bölge Temsilciliği'nde başlatılan Adalet Nöbeti 8’inci gününde.

Bugünkü nöbet eylemini, DEM Parti İzmir Karabağlar İlçe Örgütü ve Barış Anneleri Meclisi yöneticileri ile çok sayıda kişi ziyaret etti.

Burada konuşan DEM Parti Karabağlar İlçe Eşbaşkanı Emine Bozdağ, nöbeti desteklediklerini vurgulayarak, Türkiye'de adalet sisteminin yok edildiğine dikkat çekti. Bozdağ, sistemin umutları da yok etmek istediğini ifade ederek, “Adalet umudunu da yok etmek istiyorlar. Ama annelerimiz umutlarını hiçbir zaman kaybetmiyor, çocuklarının izindeler. Bizi ayakta tutan şey de bu umuttur, bu iradedir" dedi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen tecride dikkati çeken Emine Bozdağ, “Bu adaletsizlik hiçbir yerde yok. Bu büyük işkenceye karşı sessizlik normal değil. Daha fazla sesimizi çıkarmamız gerekiyor. Çünkü sistem bu işkenceyi normalleştirmek istiyor. Buna karşı çıkmamız gerekiyor ki bu işkenceyi üzerimizde yürütmeye devam etmesinler” şeklinde konuştu.  

MÊRDÎN 

Mêrdîn’de sürdürülen Adalet Nöbeti’ni bugün yeni bir grup devraldı. Adalet Nöbeti’ni çok sayıda kişi ile birlikte DEM Parti Mêrdîn Milletvekilleri Kamuran Tanhan ile Beritan Güneş Altın ziyaret ederken, nöbet söylenen şarkılar ile devam etti. 

 

Adalet Nöbeti’nde yer alan Barış Annesi Nure Tarlak, “Burada Önderliğimiz ve çocuklarımız için eylemdeyiz. Cezaevlerindeki eylemleri 2’nci ayını geride bırakmak üzere. Onlara destek vermek için buradayız. Çocuklarımız Önderlikleri için kendi hakları için açlık grevindeler. Önderliğimizin mücadelesini veriyoruz. Avukatları ve ailesi ile görüştürülmesini istiyoruz. Görüşmelerin olmasıyla beraber hepimiz için güzel günler ortaya çıkacağına inanıyoruz. Çocuklarımız açlık grevinde olduğu sürece bizler de eylemde olacağız. Çocuklarımız ve Önderliğimiz üzerindeki bu tecridi kabul etmiyoruz. Kan dökülmesini, cezaevlerinden tabut çıkmasını istemiyoruz. Sonuna kadar da mücadele edeceğiz. Önderliğin özgürlüğünü istiyoruz. İsteğimiz budur” diye konuştu.