'Pişmanlık' dayatmasına boyun eğmeyen tutsakların tahliyesi engelleniyor

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, siyasi tutsakların 'pişmanlığı' kabul etmediği için tahliyesinin engellendiğine dikkat çekti.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), cezaevlerindeki İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) tarafından tahliyeleri engellenen tutsaklar Ali Şen, Dilan Oynaş ve Hatice Çalıhan için İnsan Hakları Derneği (İHD)İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Tutsakların ailelerinin de katıldığı toplantıya Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) Eşbaşkanı Dilek Demir Sönmez ile dernek yöneticileri de destek verdi.
Açıklamayı TDİ Eş Sözcüsü Abdulmelik Yalçın yaptı.
Dilan Oynaş’ın babası Vahap Oynaş, kızının tahliyesinin 26 aydır engellendiğini belirtti.

'PİŞMANLIK DAYATILIYOR, TAHLİYELER ENGELLENİYOR'

TDİ Eş Sözcüsü Abdulmelik Yalçın, infazlarını tamamlayan tutsakların tahliyelerinin cezaevi yönetimlerinin keyfi kararlarıyla engellendiğini söyledi. Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutulan ve 24 Ekim’de tahliye olması gereken Ali Şen’in “Pişman mısın?” ve “Siyasal çalışmalara devam edecek misin?” sorularıyla  pişmanlık dayatmasına maruz kaldığını belirten Yalçın, ahliyesinin 6 ay engellendiğini kaydetti.

 Ankara Sincan Kapalı Kadın Cezaevi’nde tutulan Gazeteci Dilan Oynaş’ın tahliyesinin 4’üncü kez engellendiğini belirten Yalçın, “Gazeteci olan Dilan Oynaş, 26 Nisan 2022 tarihinde tahliye olacaktı. Ancak İdare ve Gözlem Kurulu'nun hazırladığı rapor nedeniyle infazı yakıldı. 21 Temmuz 2022’de ikinci kez kurula çıkan Oynaş, bu kez de dayatılan ‘pişmanlığı’ kabul etmediği için infazı yakıldı ve tahliyesi 6 ay uzatıldı. 21 Ocak’ta üçüncü kez toplanan İdare ve Gözlem Kurulu, Oynaş’a verilen disiplin cezasını gerekçe göstererek tahliyesini engelledi. Son olarak 27 Mart’ta toplanan kurul, bir kez daha ‘pişmanlık’ dayatmasını kabul etmediği için Oynaş’ın tahliyesini engelleyerek 6 ay daha uzattı” diye belirtti.

 Yalçın, Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Hatice Çalıhan’ın 13 yıldır tutsak olduğunu ve 3 Haziran’da infazını tamamlamasına rağmen tahliye edilmediğini hatırlatarak, "Hapishanelerde her türlü baskı, tecrit, işkence ve kötü muamele uygulamalarını arttıran devlet, infaz yakma politikası ile açık ki içeri girenin dışarı çıkamadığı, hukukun hiçbir biçimde işlemediği bir düzeni hâkim kılmaya çalışıyor" dedi.