PKK özgür bir yaşam modelidir

Devrimin yükünü omuzlayan iki öncü kadın gerilla Berçem Herekol Şîrvan ve Seher Çağla Jiyan, şehit düşmeden önce verdikleri röportajda, PKK’nin özgür bir yaşam modeli olduğunu belirtiyor.

Özgürlük çizgisinde ısrarla yürüyen iki komutan, iki öncü kadın gerilla Berçem Herekol Şîrvan (Nefise Ongulu) ile Seher Çağla (Ayten Güneri), devrimin yükünü omuzlamış ve ona göre mücadele etmişlerdir. Yıllarca özgürlük hareketinde büyük bir direniş sergileyen her 2 kadın gerilla, PKK’nin artık evrensel bir hareket olduğunu ve gün geçtikçe de büyümeye devam edeceğine inanıyor.

Şehit Berçem Herekol, her zaman ülkesine bağlı kalmış, özgürlük mücadelesinin öncülerinden biridir. Gerilla Berçem Herekol, şehit düşmeden önce verdiği röportajda, PKK’nin kendisi için ne anlam ifade ettiğini şu sözlerle anlatıyor: “PKK'nin tanımı kolay değil. PKK'nin birçok anlamı var. Partiye olan duygularımı ve bağlılığımı hala tam olarak ifade edemeyeceğimi biliyorum. Aslında parti dışında özgürlük ve hakikat için bu kadar mücadele veren yerler var mı diye sık sık düşünürdüm. Bu düzeyde bir hiç mücadele görmedim. Tarihte özgürlüğü esas alan pek çok hareket olmuş ama zamanla dar bir noktaya gelmişler. PKK hareketi öyle değil. Hem özgür düşüncede ısrarlı, hem de mücadele olarak tüm insanlığı kapsar. Partimizin ve mücadelemizin evrenselleştiğini kimse inkar edemez. Hareket olarak tüm insanlığın umudu haline gelmiştir.

Elbette sadece parti olarak tanımlamak eksik kalacaktır. PKK özgür bir yaşam modelidir. Sadece bir hareket olarak tanımlamak örgütün gerçekliğini daraltabilir. PKK aynı zamanda aydınlanmanın da merkezidir. Ataerkil sisteme karşı yeni bir yaşam biçimidir. Toplumdan çalınan ve karanlıkta bırakılan tüm değerler PKK ile birlikte gün yüzüne çıkıyor. Dolayısıyla karanlıktan, kölelikten, kirlilikten kurtulanların özgürlüğün, saflığın olduğu alanlara gitmesiyle PKK hakikati oluştu. PKK benim için hiçbir yerde bulunamayacak bir değerdir. PKK hareketini bilmeyen ya da yanlış tanıyan pek çok kişinin birçok soruyla karşı karşıya olduğuna inanıyorum. Çünkü PKK güvenirliğiyle tanınıyor. Ne kadar zorlu ve çetin olursa olsun PKK'liler asla davalarından vazgeçmiyorlar. Bu hareketin başlangıcından bu yana böyledir. Partimiz bunu tüm dünyaya da kanıtlamıştır. PKK yaşamı dışında özgürlüğe giden bir yol bulamadım. Daha ilk adımlarımda bile bunu gördüm. Zamanla yanılmadığımı anladım. Özgür irademle yeni bir yaşam seçerek kendimi PKK’de buldum.”

YOLDAŞLARIMIZIN IŞIĞI YOLUMUZU AYDINLATIYOR

Fedakarlık çizgisinde mücadele ederek şehit düşen gerillalardan biri de Seher Çağla (Ayten Güneri). Şehit gerilla Seher Çağla, da şehit düşmeden önce verdiği röportajda şu ifadeleri kullanıyor: “PKK'nin kuruluşundan bugüne kadar fedakarlık ruhu hep ön planda olmuştur. PKK esas olarak bu fedakarlık ruhu üzerine kurulmuştur. Dolayısıyla tüm saldırılara rağmen her geçen gün daha da büyüdü. PKK’de binlerce fedainin olduğu bir harekettir. Bugün şehit Andok’un görüntülerini izledim ve çok etkilendim. Bu kendimi bir kez daha sorgulamama neden oldu.

Şehit Andok, ‘Zafere kilitlenen yaşam en anlamlı yaşamdır’ diyor. Ben de bu düzeyde kişiliğimi anlamlı hale getirebilecek miyim? Ben de hayatımın her anını zaferle taçlandırabilecek miyim? Bu soruları kendime sordum. Rêber Apo bir değerlendirmesinde, ‘Zilanların ardından ağlamayın, eylemlerini yaşam tarzı yapın’ diyor. Bu sözler mücadelenin yolunu tanımlar. Önemli olan bu yoldaşların gerçeğini anlayıp, onların izinden gitmektir. Apocu şehitler kolay ölümü asla kabul etmediler ve zaferi kazandılar. Eylemleriyle ölümü öldürdüler ve kendilerini ölümsüz kıldılar. Bu fedai yoldaşlarımın izinden gideceğim. Onların ışığı yolumuzu aydınlatıyor.”