Rapor: 9 Ekim’de Amed’de kayıt dışı gözaltı, işkence ve kötü muamele

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosunun protesto eylemi sırasında polisin şiddet ve kötü muamelede bulunduğunu belirtti.

ÖHD Amed Şubesi 9 Ekim’de yapılmak istenen eyleme yönelik polis şiddetine ilişkin raporunu açıkladı.

Sanal medyada paylaşılan raporda, 9 Ekim’de Koşuyolu Parkı’nda “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt sorununa çözüm” şiarıyla yapılmak istenen basın açıklamasının Valilik kararıyla yasaklandığı hatırlatıldı.

Raporda polisin herhangi bir çağrı yapmadan gözaltı işleminde bulunduğu ifade edilerek, “Gözaltı işlemine tepki gösteren yurttaşlara kolluk tarafından hakaret edilip kötü muamele uygulandığı tarafımızca gözlemlenmiştir. Bu gözaltı esnasında yüzlerce kişi saatlerce araçta kelepçeli bir şekilde bekletilip onur kırıcı muameleye maruz bırakılmışlardır. Gözaltına alınan yurttaşlar araç içerisinde bekletilirken üzerinde PKK/KCK yazılı bir yazının kendilerine okutulmadan herhangi bir bilgi verilmeden zorla imzalatıldığını aktarmışlardır” denildi.

Gözaltına alınanların maruz kaldığı kötü muamele ve şiddete ilişkin ise şu ifadelere yer verildi:

“Gözaltına alınan yurttaşlar hastane işlemlerinden sonra nezarethanede değil, TEM Şube bahçesinde saatlerce gayri insani koşullarda bekletildiğini, 10 saati geçecek şekilde su ve yemek verilmediğini, avukatlarıyla görüşen kişilerden bu durumun öğrenildiğini, avukatların kendi imkânlarıyla dışarıdan su temin ettiklerini, çok sayıda kişinin kötü muamele ve işkenceye maruz kaldığını tespit etmiş bulunmaktayız. Kayıt dışı gözaltına alınanlar dışında, çoğu yaşı büyük yurttaşlar olmak üzere 105 kişi gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınanların tamamı ‘2911 sayılı Kanuna Muhalefet’ suçunu işledikleri gerekçesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile gözaltına alınmıştır.

Gözaltına alınan yurttaşların ifade işlemleri aynı gün geç saatlerde başlamış, ifade işlemleri bittikten sonra 10 kişilik gruplar şeklinde hastane işlemlerinden sonra serbest bırakılmışlardır. Bu işlemler 10.10.2023 tarihinde sabah saat 08.00’e kadar sürdürülmüştür. 105 yurttaştan biri görevi yaptırmamak için direnme suçu iddiasıyla tutuklanmıştır. Serbest bırakılan yurttaşlar doktor kontrolü için Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesine götürülmüş ve doktor kontrolleri kolluk kuvvetlerinin aracı içerisinde İstanbul Protokolüne aykırı bir şekilde gerçekleşmiştir.”

“Kolluk görevlilerinin hukuk dışı bir şekilde, alana girişleri engellemesiyle birlikte, alıkoyma, ters kelepçe uygulaması, şiddet içerir eylemde bulundukları gözlenmiştir” denilen raporda, bir basın mensubunun da polis şiddetine maruz kaldığı ve kamerasının kırıldığı kaydedildi.

Raporda, “Gözaltına alındığı sırada birçok kadın yurttaş; erkek kolluk kuvvetlerince gözaltına alınmış ve kolluğun taciz ve cinsel saldırısına maruz bırakılmıştır” diye belirtildi.

SUÇ DUYURUSU

ÖHD polisler hakkında, "İşkence, görevi kötüye kullanma, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma ve cinsel saldırı" suçlamalarıyla işlem yapılması talebiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.