Rapor: Ayvacık’ta göçmenlere işkence ve tecavüz
Ayvacık Geri Gönderme Merkezi'nde (GGM) göçmenlere yönelik hak ihlallerine ilişkin yayınlanan bir raporda, işkence ve tecavüzlerin yaşandığı belirtilerek, altı öneri sunuldu.
Ayvacık Geri Gönderme Merkezi'nde (GGM) göçmenlere yönelik hak ihlallerine ilişkin yayınlanan bir raporda, işkence ve tecavüzlerin yaşandığı belirtilerek, altı öneri sunuldu.
Çanakkale Tabip Odası, İnsan Hakları Derneği (İHD), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çanakkale şubeleri, Ayvacık Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) yaşanan hak ihlallerine ilişkin bir rapor yayınladı.
"Mart 2023-Mart 2024 Göçmen Komisyonu Gözlem Raporu"nda, işkence ve tecavüz iddialarıyla birlikte, 6 önemli öneri sunuldu.
Raporda, 21 Temmuz 2023 tarihinde ismi belirlenemeyen bir kadının, Ayvacık GGM'de tutulan eşinin kötü koşullarda olduğunu belirttiği aktarıldı.
Kadının, “Erkeklerden bir grup, diğer erkeklere tecavüz ediyor. Eşim banyo yapmaya korkuyor, çünkü banyo yapmaya gittiğinde tecavüz riski olduğunu söylüyor. Ayrıca yemekler köpeğe verilir gibi yerlere atılıyor ve ‘hadi ye’ deniyor. Kadınlar uyuşturucuya alıştırılıyor. Hijyen açısından çok kötü koşullarda ve kadınlarla erkekler beraber aynı odalarda kalmaya zorlanıyor” ifadelerine yer verildi.
Raporda, 15 Eylül 2023 tarihinde bir kadının komisyona ulaşarak, GGM'deki sağlıksız koşulları aktardığı belirtildi. Kadının, erkeklerle aynı yerde kalmaya zorlandığı ve şikayetlerini dile getirdiğinde tehdit edildiği belirtildi. İddialar ardından kadının, 21 Eylül 2023’te sınır dışı edildiği bilgisi paylaşıldı.
GGM'de tutulan kişilerin memurlar tarafından maruz kaldığı nefret söylemleri ve sağlık koşullarının yetersizliği de raporda yer aldı. Raporda, GGM doktorlarının sorumsuz davranışlarından, bebeklerin ve yetişkinlerin aynı hijyensiz koşullarda tutulmasından, gıda ve içme suyu eksikliğinden şikayetçi olundu.
Göçmen Komisyonu, yaşanan hak ihlallerinin araştırılması ve giderilmesi için özetle şu önerileri sıraladı:
-GGM’lerin bağımsız sivil toplum kuruluşlarının denetimine açılması ve periyodik raporların kamuoyuna sunulması.
-Havalandırma, ısınma ve nevresim gibi temel ihtiyaçların mevsimsel koşullara göre sağlanması.
-Yeterli ve sağlıklı beslenme ile temiz içme suyu ihtiyaçlarının karşılanması.
-Sağlık hizmetlerinin mahremiyet gözetilerek ve gerektiğinde tercüman eşliğinde sunulması.
-İşkence, cinsel istismar gibi iddiaları karşılayacak kapsamlı bir hukuki zemin oluşturulması.
-İlgili bakanlıkların ve kurumların hak ihlallerine karşı etkin müdahalede bulunması.