Riha ve Wan'da protesto: AKP halka hesap verecek!

Colemêrg Belediyesi'nin gasp edilmesi Riha ve Wan'da protesto edildi. "AKP halka hesap verecek" mesajının verildiği eylemlerde "Halk iradesi gasp edilemez” denildi.

COLEMÊRG BELEDİYESİ'NİN GASP EDİLMESİ

Colemêrg Belediyesi'nin gasp edilmesine dönük protestolar sürüyor.

Riha’daki hukuk örgütleri, Riha Barosu önünde açıklama yaptı. Eyleme Riha Baro Başkanı Abdullah Öncel, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha şube yöneticilerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Riha Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ile DEM Parti ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Riha İl örgütleri eyleme destek verdi.
ÖHD Riha Şube Eşbaşkanı İbrahim Halil Öyke, "Bugün Hakkari’de oy kullanan yaklaşık 30 bin yurttaşın iradesi yok sayılmıştır. Bugün bir koltuğa kimin oturması gerektiğini tartışmak için değil, hukukun araçsallaştırılmasına karşı çıkmak için buradayız. İçişleri Bakanlığının açıklaması ortada hukuki bir sürecin değil; siyasi bir darbenin olduğunu göstermektedir” dedi.

 Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın gasp uygulamasının devam edeceği yönündeki açıklamalarını hatırlatan Öyke, "Sivil darbe zihniyetinin devamıdır. Seçilenlerin yerine kayyum atamanın olağan hale getirildiği bir rejim inşa edilmek ve bu durum normalleştirilmek istenmektedir. Halkın iradesi yok sayılarak kendi hukuk düzenini yaratan iktidarın bir an önce hukuk sınırlarına dönmesi elzemdir. İktidarın yürüttüğü bu politika ülkeyi uçuruma doğru götürmektedir. Demokratik değerlerin aşındırdığı bu sürecin kazananı olmayacaktır" diye konuştu.

 Akış hakkında verilen kararın biran önce geri alınması gerektiğinin altını çizen Öyke, eylemlere yönelik polisin saldırısına tepki göstererek "Seçmen iradesine, seçme ve seçilme hakkına saygı gösterilerek, Hakkari Belediyesi Eş Başkanının derhal tahliye edilerek göreve iade edilmesini bekliyoruz" dedi.

WAN

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Wan İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Ziraat Mühendisleri Odası önünde eylem düzenledi. Eylemde "Kayyum rejimi kabul edilemez, halk iradesi gasp edilemez” yazılı pankart açıldı.

TMMOB İKK Dönem Sözcüsü Engin Işık, “İktidar geçmiş,  iki dönemde olduğu gibi bir kez daha siyasallaşmış yargı eliyle hukuki olmayan gerekçeler öne sürerek seçimleri anlamsızlaştırıp,  araçsalaştırarak anayasal suç işlemektedir. Suçlama dosyasının tanıkları, savcıları, ilgili hakimleri şu an suçlu konumunda iken bu iddianamenin kabul edilerek ceza kesilmesi kabul edilebilir bir durum değildir” şeklinde konuştu.

 Eylem "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganıyla son buldu.