Ronahî gazetesini 12 yıldır halka ulaştırıyor

Mihemed Xêr Çolî, gazetenin yayın hayatından bu yana tam 12 yıldır dağıtımcı. Kapı kapı mahalle mahalle dolaştı, devrime hizmet etti ve halka gazete ulaştırmak için ter döktü.

Yayın hayatına 16 Ekim 2011 yılında Halep’te başlayan Ronahî Gazetesi başta politika, kadın, toplum ve yaşam, ekoloji, sağlık, spor, köşe yazısı bölümü başta olmak üzere Arapça ve Kürtçe dilinde okurlarla buluşuyor. Halkın büyük bir ilgiyle okuduğu Ronahî Gazetesi Şehba’dan Dêrîk’e, kurtarılmış alanlara (Reqa, Tebqa, Dêrazor ve Minbic) kadar dağıtılırken tirajı ise Kürtçesi 3 bin 900, Arapçası ise 6 bin 300 olmak üzere toplam 10 bin 200.

 

 

Kuzey ve Doğu Suriye’de devrim sonrası kaydedilen bu gelişmelerin geçmişten güne aktarılan deneyimlerin sonucunda ortaya çıktı.  Bir ajitasyon ve propaganda faaliyet olarak başlayan Kurdistan Özgürlük Hareketi’nin en temel ayağı da basın çalışmalarıydı. Bu nedenle Özgürlük Hareketi çalışmayı merkezi düzeyde ele alıp en öncü kadrolarını bu alana yerleştirdi. Böylece Mazlum Doğan’lardan Gurbetelli Ersöz’lere, Alişêr’lerden Seyit Evran’lara bir özgür basın geleneği ve hafızası ortaya çıktı. Emek ve direnişle örülen, güne taşırılan özgür basın geleneği 90’lı yıllarda amansız ve korkusuzca bir mücadele ortamında ön saflarda yer alan basın ordusunun bir kanadını da gazete dağıtımcılarıydı. Gazetecilerin sokak ortasında katledildiği, gazete bürolarının bombalandığı, basım-yayının engellendiği bir ortamda gazete dağıtımcıları da kapı kapı gezerek emekle, fedakârca görev ve sorumluluklarını yerine getirdi. Özgür basın geleneğinin oluştuğu 90’lı yılların başında ilk katledilen dağıtımcı olan Halil Adanır’dan, son katledilen gazete dağıtımcısı olarak tarih sayfalarına adını nakşeden Kadri Bağdu’ya kadar katledilen 17 dağıtımcı, Apê Musa’nın “Küçük Generalleri”nin izinde Mihemed Xêr Çolî gibi onlarca dağıtımcı yürüyor.

AZİMLE DEVRİMDE KOŞTU

Devrimin ilk gazetesi olan Ronahî Gazetesi dağıtımcısı Mihemed Xêr (27) Hesekêli. Rojava Devrimi’yle kurulan komün aracılığıyla Ronahî Gazetesi’ne ulaştı Mihemed. Halka hitap eden nitelikte bir gazetenin olduğunu gördü. 15 yaşından bu yana halkına ve devrime emek veren Mihemed, gazete okuma kültürünün yok olmaya yüz tuttuğunun farkında olduğundan gazete basımını fırsat bilerek dağıtımcılığa atıldı. Gazete dağıtımcılığına Hesekê’de başlayan Mihemed, 2015 yılında YPJ-YPG ve DAİŞ çeteleri arasında yaşanan çatışmalarda DAİŞ tarafından gerçekleştirilen bombardımanlar sonucunda evleri yıkıldı. Savaş nedeniyle iç göçe mecbur kalan Mihemed Xêr ve ailesi Qamişlo’ya taşındı. Çocukken geçirdiği sağlık sorunundan dolayı beyninde yaşanılan bir damarın işlevinin yitirmesiyle yaşamını bir cihazla devam ediyor. 12 yıldır gazete dağıtan Mihemed’in, yaşadığı sağlık sorunu devrime hizmet etmesine engel olmadı.

HALKIN GAZETESİNİ DAĞITMAKTAN GURUR DUYDU

Gazete dağıtımcılığını gururla yaptığını dile getiren Mihemed Xêr, “Halkımıza hitap eden bir gazetenin basıldığını gördüğüm ilk gün hoş olmuştum. Devrime hizmet ediyordu. Halkına ve diline sahip çıkıyordu” dedi.

Devrim öncesi Rojava’da gazete okuma kültürünün yaygın olmadığına dikkat çeken Mihemed, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Var olan gazeteler baas iktidarına hizmet eden gazetelerdi. Halka hitap edilmiyordu. Halkı aydınlatan, yol gösteren nitelikte değildi. Gazete okuma kültürü devrimle başladı ve yayıldı.”

HALKA BÜTÜNLEŞME FIRSATIYDI

Dağıtımcılığın ilk yıllarından bu yana halkın tepkisinin olumlu olduğunu kaydeden Mihemed, “Halk, kendisine hitap eden bir gazetenin basımını hoşnutlukla karşıladı. Gazete dağıtımcıları olarak da halkın tepkilerini ölçüyorduk. Siyasi, toplumsal, kültürel gelişimin kaydedilmesi için ön ayak olduğunu dile getiriyorlardı.”

“Bire bir içinde yer almak, devrime hizmetti” diyen Mihemed, konuşmasını şu şekilde noktaladı: “Bir gazeteci olarak halkın arasına karışıyorum. Sokak sokak mahalle mahalle ve ev ev geziyorum. Halkla doğrudan iletişim halinde olmak, halkları yakından tanımak iyi geliyor. Diline, kültürü ve mirasına sahip çıkmanın ilk adımlarında biriydi Ronahî Gazetesi.”