Rûken: Zîlan imha konseptine karşı en büyük cevaptır

30 Haziran 1996 yılında Dersim’de fedai eylem gerçekleştiren şehit Zîlan’ı anan KJK Yürütme Konseyi Üyesi Zêrîn Rûken, “Zîlan imha, inkar konseptine, komploya ve soykırım savaşına karşı en büyük cevaptır” dedi.

ŞEHİT ZİLAN

KJK Yürütme Konseyi Üyesi Zêrîn Rûken, 30 Haziran 1996’da Dersim’de şehit düşen Zîlan’ın (Zeynep Kınacı) fedai eyleminin önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şehadetinin 28. yıl dönümü vesilesiyle şehit Zîlan’ı anarak sözlerine başlayan Rûken, “Zeynep Kınacı, Önder Apo’nun özgürlük felsefesini en güçlü ve nitelikli şekilde anlayan Malatya’nın asi özgür ruhlu kızı olarak, soykırım politikalarına karşı 30 Haziran 1996 yılında Dersim’de fedai eylem yaptı. Yaptığı bu eylemler Kürt kadının mücadele tarihinde dirilişin adı ve çizgisi olmuştur.

Heval Zîlan, eylemi ile özgürlük tanrıçasının manifestosu ve özgür yaşamın adı olmuştur. Öncü komutan Zîlan yoldaş, Önder Apo'ya 1996 yılında gerçekleştirilmek istenen komploya karşı eylemiyle dönem duruşunu belirlemiştir. Bugün Zîlan çizginin temsilcileri her yerde YJA Star öncülüğünde dağlarda mevzilerde savaşandır. Kurdistan'ın her parçasında eyleme durandır, zindanlarda direnenlerdir. Toplumsal alanlarda demokratik modernite çizgisinin inşa kişiliği olarak büyük bir öncülüğe dönüşendir. Özgür yaşama olan sevgisidir Zîlan yoldaşı böyle bir eyleme götüren. Ancak özgür yaşamı sevenler böyle büyük eylemin sahibi olmaktadırlar. Bugün Kurdistan’ın dört parçasında bu çizgide kahramanca savaşan özgürlük gerillalarını da sevgiyle selamlıyorum.

Zîlan fedai eylemi ile kadınların özgürlük tutkusu ve duruşu olmayı başarmıştır. Bugün bu çizgi binlerce Zîlan komutana dönüşmüştür. Zîlan yoldaş Önderlik çizgisinde yüce buluşmanın adıdır. Büyük komutan Zîlan çizgisinde yürümek, yüreği özgürlük için çarpan tüm kadınların ve özgürlükte ısrarcı olanların duruşudur. Bugün Jin Jiyan Azadî ile kadın devrimine doğru yürürken, öncülüğümüzün çıtasını yükselten büyük komutan Zîlan yoldaşın ardılları olmak, özgürlük ütopyasını yaşamsal kılmak, büyük bir katılımı gerekli kılmaktadır. Yine Rojhilat’ta da aynı tarihte şehit olan Zîlan Pepûle’yi anarken şunu belirtebiliriz. Rojhilat’ta büyük mücadele duruşuna dönüşendir. Jin Jiyan Azadî devrimiyle, öncülüğe dönüşendir” diye konuştu.

ÖNDERLİK HALKLARIN, KADINLARIN ÖZGÜRLÜK UMUDUDUR

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için başlatılan hamleye değinen KJK Yürütme Konseyi Üyesi Zêrîn Rûken, “Önder Apo’nun özgürlük kampanyasında başarının ölçütü ve en temel görevimiz, dönem görevlerimize ve sürece Zîlanca katılarak başarılı olmaktır. Her yerde, her mekanda hiçbir engel tanımadan, esas duruşumuz Rêber Apo’nun özgürlüğü için seferber olabilmektedir. Bugün Zap, Avaşîn, Metîna, Behdînan’da binlerce Zîlan, Rojhat, Erdal, Axîn Mûş, Bêrîtan Çiya vardır. Dolayısıyla fedailik çizgisinde ve duruşunda, büyük özgürlük komutanlarımız oldular. Êriş, Andok, Doğa, Zinar, Eylem, Rûken, Sara, Erdal ve Rojhat gibi binlerce fedai yoldaşımız, Zîlanların, Semaların, Gulanların bıraktığı bu yüce mirasın takipçileri olarak büyük eylemler gerçekleştirerek, başarı ve zafer komutanlarımız olmayı başardılar. 

Zîlan imha, inkar konseptine, komploya ve soykırım savaşına karşı en büyük cevaptır. Bugün özgürlük kampanyasıyla, Önder Apo’ya yönelik tecridi kırmak için mücadelemizi Zîlanca geliştirerek AKP-MHP faşist rejimini çökerteceğiz. Önder Apo, Kürt kadınlarının ve Kürt halkının yaşam gerekçesidir. Hegemonik güçlere karşı, özgürlük kampanyasında geliştireceğimiz tutum ve duruşumuzla, Önderliğimizin varlığının, özgürlüğünün, halkların, kadınların, gençlerin varlığı ve özgürlüğü ile ne kadar iç içe geçtiğini bir şekilde ifade etmenin zamanıdır. Bugün her yerde, egemen güçlerin saldırılarına karşı aktif bir duruşla Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü hamleyi büyüterek sağlayabiliriz. Bu özgürlük savaşımında kapsamlı ortak mücadele ve stratejiler temelinde her yerde anti-kapitalist cepheyi oluşturarak başarıyı kazanabileceğiz.

Önderliğimiz halkların, kadınların özgürlük umududur. Her gün, her an bu umudu canlı tutandır. Bu umudu büyütendir. Önder Apo hakikatinde Zîlan kişiliği özgürlük tanrıçası olmayı başaran bir hakikattir. Fedai eylemiyle tanrıça Zîlan gerçekliği, özgürlük felsefesini en iyi benimsemiş, Önder Apo ile yoldaş ve doğru buluşmanın çizgisi olmuştur. 6 Mayıs 1996’da Önder Apo’ya bir suikast gerçekleştirilmişti. Buna cevap olarak kadın özgürlük mücadelesinin geldiği düzeyin, Önderlikle kadın arasındaki bağın en güzel ifadesi olan Zîlan yoldaşın büyük eylemi gerçekleşti. Zîlan komutan Önderliğe yönelik saldırı karşısında çaresiz ve suskun kalmamış, bir yıllık bir gerilla olmasına rağmen çok yaratıcı bir taktik ustalık sergileyerek düşmanı şok eden bir tarzla düşmana büyük bir darbe vurmuştur” dedi.

ZÎLAN KURDİSTAN’DA TANRIÇA KÜLTÜRÜNÜ YENİDEN CANLANDIRDI

Şehit Zîlan’ın Kurdistan’da tanrıça kültürünü yeniden canlandırdığını vurgulayan Rûken, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Zîlan kadının kendi tarihsel kökenlerine kavuşmasının da ifadesidir. Bizi biz yapan, bize özgürlüğün tadını veren Önderliğimize kimse saldıramaz, faşist devletler bizi korkutamaz, korkutamadıkları gibi kendi yaşamımızı yeniden inşa etmemizin de önünde duramaz haykırışıydı, duruşuydu. Bugün de bu zihniyete sahip olan AKP-MHP faşizmi yenilecektir. Halklar ve kadınlar kazanacaktır. Zîlan duruşu bir çizgiydi, Önderlik gerçeği ve kadın özgürlük savaşımının Kurdistan’da nasıl bir tarihi fırsat olduğunu herkese gösterdi.

Tanrıça Zîlan gerçekliğinde yaşama ve savaşma kararlılığına ulaşmasını sağlamıştır. Bugün her alanda ve her yerde, Önder Apo’nun özgürlüğü için seferber olmak Zîlanca katılmayı gerektirir.  Zîlan, “Yaşam iddiam çok büyük, anlamlı bir yaşamın ve büyük bir eylemin sahibi olmak istiyorum” demiştir. Ve Zîlan’ın ardılları olmak, yaşamda onu yaşamsallaştırmaktır. Bu mücadele duruşunu demokratik ulus çizgisini, kadının özgür irade, öz savunma ve öz örgütlü kimliğiyle, Jin Jiyan Azadî devrimine doğru yürürken mücadelemizi daha güçlü yükselterek, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlayacağız.”