Sağlıkçılar: Şiddeti dayanışma ve örgütlülükle engelleyebiliriz
Sağlıkçılar, Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla birçok kentte şiddeti protesto etti, "Şiddeti dayanışma ve örgütlülükle engelleyebiliriz" dedi.
Sağlıkçılar, Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla birçok kentte şiddeti protesto etti, "Şiddeti dayanışma ve örgütlülükle engelleyebiliriz" dedi.
Sağlık örgütleri, 17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla birçok kentte açıklama yaptı, şiddeti protesto etti.
RIHA
Riha Tabip Odası, 17 Nisan 2012’de hasta yakınları tarafından katledilen Dr. Ersin Arslan’ın andı. Oda binasındaki anmaya çok sayıda sağlıkçı katıldı. Riha Tabip Odası yöneticilerinden Derya Bulgur, "Günde ortalama 50’den fazla sağlıkta şiddet başvurusu yapıldığını biliyoruz. Üstelik yaptığımız çalışmalarımızda da gördüğümüz, sağlıkta şiddet olaylarının yarıdan fazlasında Beyaz Kod bildirimi yapılmamaktadır. Sağlık çalışanları olarak bizler neredeyse her gün sözel şiddete maruz kalıyoruz ve bu kayıtlara girmemektedir" dedi.
Derya Bulgur, "Ancak mücadele, dayanışma ve örgütlülükle, 'şiddet sona ersin' sloganının tüm dünyada yankılanmasıyla şiddetsiz bir yaşamı hep birlikte kurabiliriz" mesajını verdi.
İSTANBUL
İstanbul Tabip Odası ile SES İstanbul Şubeleri de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çapa yerleşkesi önünde açıklama yaptı. İTO Genel Sekreteri Ertuğrul Oruç, sağlık çalışanlarına dönük şiddetin giderek artmasının AKP iktidarının "Sağlıkta Dönüşüm" programıyla doğrudan bağlantılı olduğunu ifade etti.
İTO ve SES adına hazırlanan ortak basın metnini okuyan Ayşen Yavru, 2012 yılında Dîlok’ta görevi başında katledilen Dr. Ersin Arslan’ı andı.
ADANA
Adana Tabip Odası önünde çok sayıda sağlıkçının katılımıyla açıklama yapıldı. Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Suntur, “Sağlıklı çalışma koşullarında, tükenmeden ve şiddet görmeden nitelikli sağlık hizmeti verebilmemiz için sağlık sisteminin daha eşitlikçi, toplumun sağlığını önceleyecek şekilde yeniden inşası zorunludur" dedi.
ANTALYA
SES Antalya Şubesi'nin "Vergide Adalet" talebiyle başlattığı eylemlerin 8'inci haftasında da katledilen sağlıkçılar anıldı. SES Antalya Şube Eşbaşkanı Şükran İçöz, taleplerinin karşılanması çağrısında bulundu.
MERSİN
BES Mersin Şubesi ise Mersin Adliyesi önünde açıklama yaparak mülakat uygulamasının kaldırılmasını istedi.
AMED
BES Amed Şubesi, Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı. BES Amed Şube Eşbaşkanı Güneş Özer, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer düzenleyici metinlerde; kamusal hizmetlerde görev almanın liyakat esasına göre yapılacağı ve kamusal hizmetlerde kariyer yapmanın yine liyakat esasına göre yapılacağı belirlenmiş olduğunu hatırlattı.
Güneş Özer, özelliklerini, “emek hırsızlığı”, “eksik istihdam”, “baskı aracı”, “siyasal ayrımcılık”, “iş barışının bozulması”, “genç kamu emekçilerinin önünde engel olma”, “sendikal ayrımcılık, psikolojik baskı ve mobbing aracı”, “hak yeme” olarak nitelediği mülakatın kaldırılmasını talep etti.
Amed Sağlık Platformu da Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla birlikte hasta ve yakınlarının müşteri olarak görüldüğü ve sağlık çalışanlarının gittikçe değersizleştirildiğine işaret etti.
ANKARA
BES Ankara Şubeleri, Ankara Adliyesi önünde “Mülakatlar kaldırılsın” başlıklı basın açıklamasını gerçekleştirdi. Açıklamada, “Adalet Bakanlığı’ndan bakanlıktan referansı olanlar kazandı, emekçiler kaybetti. Mülakat emek hırsızlığıdır kaldırılsın” pankartı açıldı.
Açıklamayı yapan BES Ankara 2 No’lu Şube Sekreteri Veli Çelik, “Kendi etrafını kollama, parti yandaşlarından sermayedar yaratma anlayışıyla ülkeyi yöneten iktidar partisi toplumdaki adaletsizlik duygusunu derinleştirmeye devam ediyor.
Yazılı sınavda kaç puan almışlar? Yazılı sınavı kazananlar arasında başarı sıralamaları nedir? Daha da önemlisi bakanlıkça yapılan mülakat sınavında kaçı başarısız bulunarak elenmiştir?” dedi.