'Salgında tutsaklara dönük ihlaller arttı'

STÖ'ler, salgın sürecinde tutsakların haklarının ihlal edildiğine dikkat çekti.

Sivil toplum örgütleri ve hukukçular, koronavirüs salgınında tutukluların sağlık ve tedavi hakkına ilişkin ortak yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, salgının tüm dünyada yüz binlerce insanın yaşamına mal olduğu ifade edilerek, cezaevlerinin koşulları nedeniyle en riskli yerlerin başında geldiği kaydedildi. Tutsakların sağlık ve tedavi hakkının kısıtlanmasının salgınla birlikte en üst düzeye çıktığının belirtildiği açıklamada, salgın öncesinde de tutsakların revir ve hastane sevklerinde ciddi eksiklikler yaşandığının ve revire çıkabilmek için ya da hastaneye gidebilmek için tutsakların bazen haftalarca bazen de aylarca beklemek zorunda kaldığının altı çizildi.

Sevklerin geciktiğinin de vurgulandığı açıklamada, tutsakların radyo, televizyon, kitap, dergi, mektup gibi iletişim araçlarından da mahrum bırakıldığı belirtildi. Açıklamada, bazı cezaevlerinde tutsakların havalandırmaya çıkarılmadığı da ifade edildi.

Açıklamada, cezaevi içinde var olan sağlık kurularının nitelikli hale getirilmesi gerektiğine işaret edildi.

Karantina hücrelerinde kalan tutsaklara sabun, deterjan, dezenfektan gibi temizlik malzemelerinin ücretsiz olarak verilmesi gerektiğinin de vurgulandığı açıklamada, "Haklar güvence altına alınsın" denildi.

İMZACI KURUMLAR

Açıklamada imzası bulunan kurumlar şöyle:

"Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Denge ve Denetleme Ağı (CİSST), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikası (SES) Anadolu, Bakırköy ve Şişli Şubeleri, İstanbul Tabip Odası, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği(MATUHAY-DER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Toplum Hukuk Araştırmaları Vakfı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV)."