GÖRÜNTÜLÜ

Saliha Zorlu: 1 Mayıs hepimizin bu sisteme karşı ses çıkarma günü

KHK ile ihraç edilen tüm arkadaşları işlerine dönünceye kadar mücadele edeceklerini vurgulayan Eğitim Sen Amed 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Saliha Zorlu, 1 Mayıs'ta Êlih'te düzenlenecek bölge mitingine katılım çağrısında bulundu.

1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI

Saliha Zorlu, "1 Mayıs, emekçiler için bir mücadele günü. Bu yıl bölge mitingleri halinde kutlayacağız. Gelin hep birlikte Batman'da buluşalım. Hep birlikte mücadelemizi duyuralım. 1 Mayıs hepimizin günü, hepimizin bu sisteme karşı ses çıkarma günü" dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu’nun, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edilen kamu emekçilerinin görevine iade edilmeleri ve 35’inci maddenin iptali talebiyle düzenledikleri eylemler devam ediyor. İhraç edilen kamu emekçilerinin mücadelesi devam ederken, işçi sınıfının taleplerini haykırdığı ve mücadeleyi büyüttüğü günlerden biri olan 1 Mayıs İşçi Bayramı’na yönelik sendika ve konfederasyonların hazırlıkları da başladı. 

İhraç edildikten sonra kamu emekçilerinin yaşadığı zorluklara ve 1 Mayıs İşçi Bayramı’na ilişkin konuşan Eğitim Sen Amed 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Saliha Zorlu, "Hükümetin özellikle bölgemizde kendi orta sınıfını, memurunu, kendi hizmet alım gücünü ortadan kaldırmaya dönük zaman zaman müdahalesi gerçekleşiyor. Bunlardan en sonuncusu 2016'da gerçekleşti. Biz emekçiler olarak da buna tanıklık etmiş olduk. Yaşanan darbe girişiminden sonra cemaate yakın sendikaların ihracı gerçekleşti. Bu süreç içinde cemaatlerle ilgili eleştirilerini evvelden beri yapan bizim gibi demokratik kamusal hizmet, anadilde kamusal hizmet, parasız kamusal hizmet gibi saiklerle örgütlenmiş olan KESK'in dahil edilmesi gerçekten çok komik bir durumdu. Bu süreç içinde 4 bin 830 KESK üyesi emekçi arkadaşımız ihraç edildi. Bu ihraçların hiçbir gerekçesi yoktu. Uzun bir süre ihraçların gerekçesi dahi söylenmedi. OHAL Komisyonu dedikleri komisyon yıllarca toplanamadı. Uzun süre OHAL komisyonunun kararlarını bekleyen arkadaşlarımız oldu. Anayasanın askıya alınıp Kanun Hükmünde Kararnamelerle yönetilen bir süreç yaşadık" dedi.

EYLEMLERİMİZ DEVAM EDİYOR

Yasalara aykırı bir şekilde ihraç edilen emekçilerin göreve geri alınmadığını söyleyen Saliha Zorlu, "OHAL Komisyonu’nun kaldırılmasına bir gün kala 35’inci madde dedikleri bir ek maddeyi, 375 No’lu Kanun Hükmünde Kararnameye eklediler. 35’inci maddeyle birlikte ihraçlara devam etmenin yolunu açtılar. Bu maddeden dolayı ihraç edilen arkadaşlarımız oluyor. Kendi ihraç sürecimde 22 arkadaşla beraber ihraç edildik. Artık ne OHAL vardı ne de KHK dönemi vardı ama fiilen sürdürülen bir anlayış mevcut. Bu süreç içerisinde bize herhangi bir dava açılmadı, savcılık soruşturması veya süren bir dava olmadı. Sendikal kimliklerimiz, eylemlerimiz gerekçe gösterilerek ve yine çok soyut bir kavram olan irtibat ve iltisak kavramıyla tanımlanarak ihraç edildik. İrtibat ve iltisak var ise neden soruşturma açılmadı, yok ise biz neden ihraç edildik? Hiçbir şejkilde akla uygun bir gerekçe bulamadığımız bir sürecin içerisindeyiz. İhraçlardan sonra her hafta eylem yapıyoruz. Arkadaşlarımız işlerine dönene kadar mücadelemiz devam edecek" şeklinde konuştu.

HÜKÜMET SESSİZ KALMAYA DEVAM EDİYOR

İhraçların anti-demokratik ve hukuksuz olduğunu belirten Keskin, "Gerçekten anayasal düzene ne zaman geçeceğiz? Bu zulüm ne zaman bitecek? Sessizler, çünkü anayasayı uygulamıyorlar. Sessizler, çünkü OHAL kararlarıyla hala ülkeyi yönetmeyi düşünüyorlar. Sessizler, çünkü bu ülkenin yetişmiş bilim insanlarını, Barış Akademisyenlerini, bu ülkenin yetiştirmiş öğretmenlerini, kamu emekçilerini ihraç ettiler. Bizi ihraç etmeleri tamamen ideolojiktir. Açık bir şekilde 'bizim gibi düşünmüyorsanız ihraç edilirsiniz' deniliyor. Bundan dolayı ihraç edilmemize dair bir gerekçe sunmuyorlar. İhraçlarımızın hukuki olarak bir dayanağı olmadığı için hükümet sessiz kalmaya devam ediyor" diye kaydetti.

1 MAYIS’A KATILIM ÇAĞRISI

1 Mayıs'ta Êlih'de (Batman) düzenlenecek bölge mitingine katılım çağrısı yapan Saliha Zorlu, " 1 Mayıs günü, biz emekçiler için sadece bir bayram değil; her yıl coşkulu bir şekilde kutlamaya çalıştığımız bir gün. Emekçiler için bir mücadele günü. Bu yıl bölge mitingleri halinde kutlayacağız. Gelin hep birlikte Batman'da buluşalım. Hep birlikte mücadelemizi duyuralım. 1 Mayıs hepimizin günü, hepimizin bu sisteme karşı ses çıkarma günü" dedi.