Sancar: Şimdi inşa zamanı

HDP kongresinde konuşan partinin eş genel başkanı Mithat Sancar, direniş ve inşanın HDP’nin birbirinden ayrılmaz hedefleri olduğunu belirterek, “Şimdi inşa zamanı” dedi.

Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirilen ve onbinlerin akın ettiği Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 5’inci Olağan Büyük Kongresi, büyük bir coşkuyla devam ediyor.

MUTLAKA KAZANACAĞIZ

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar kongredeki konuşmasında şunları ifade etti:

 “Partimize, yoldaşlarımıza, halkımıza karşı düzenlenen bütün kumpaslara, tertiplere, operasyonlara gerekli cevabı, bu coşkulu kalabalık ve gözü bizde, gönlü bizimle olan milyonlar çok net bir biçimde veriyor. Başka bir şeye gerek yok. Buradan taşan ses, mutlaka sözümüzü ülkenin bütün emekçilerine ulaştıracaktır. Bu kongre, burada toplanan bu kalabalık, cesaret, adanmışlık; Saraylarda, medya laboratuvarlarında, trol ofislerinde kötülük peşinde olanlara diyor ki: Bizi bu yoldan, bu yürüyüşten, bu mücadeleden ve bu yoldaşlıktan vazgeçiremezsiniz. Bize engel olamazsınız. Çünkü bizim fikriyatımız çok güçlüdür, bizim davamız çok haklıdır, biz bu fikriyata ve davaya yürekten, bütün benliğimizle bağlıyız. Bu nedenle mutlaka kazanacağız.

ŞİMDİ İNŞA ZAMANI

Biz inanılmaz bir direniş geleneğinden geliyoruz; bunu burada anlatmaya saatler, günler yetmez. Ama biz yalnızca bir direniş hareketi değiliz. Biz aynı zamanda yeni yaşamı, özgür geleceği inşa etmeyi hedefleyen hareketiyiz. Direniş ve inşa birbirinden ayrılmaz hedeflerimizdir. Şimdi inşa zamanı. İnşa etmek istediğimiz ‘yeni yaşam’, bu ülkenin yüz yıllık sorunlarından orta ve kısa vadeli sorunlarına kadar, her türlü meseleye kapsamlı, köklü ve kalıcı çözümler içeriyor.Türkiye’deki egemen anlayış ve geleneksel siyaseti, bu denli radikal bir muhalefetle, bu denli olgun, istikrarlı, kararlı bir siyasetle ve bu denli inanmış bir örgütlü mücadeleyle tarihinin hiçbir döneminde karşılaşmadı. HDP’den duyulan rahatsızlığın temelinde, eşitsizliğe dayalı, tekçi, otoriter, sömürücü, soyguncu, talancı düzenlerine yönelik en güçlü alternatif olmamız, onları ürkütüyor, telaşlandırıyor. O nedenle var güçleriyle bize saldırıyorlar, susturmaya çalışıyorlar, yok etmeye çalışıyorlar. Boşuna uğraşıyorlar. On yılların birikimi, başta Kürtler olmak üzere birlikte yürüdüğümüz halklar, demokrasi güçlerinin kararlılığı bütün planları boşa çıkardı.

ÇÖZÜM VE BARIŞ İÇ İÇEDİR

Değerli halkımız, sevgili yoldaşlar, kıymetli misafirler, bizim fikriyatımızın gücü hakikate olan bağlılığından, hakikatleri esas alarak yol almasından geliyor. İşte o hakikatlerden biri de Kürt sorunudur. Yüz yıllık bir tarihi olan, kırk yıla yaklaşan bir çatışmayla iç içe geçmiş, başta demokrasi olmak üzere birçok sorunun doğrudan veya dolaylı temelinde yatan bir hakikattir Kürt sorunu. Bu iç içeliği görmezden gelmek, çözümü ve barışı birbirinden ayırmaya çalışmak demektir. Bu da hakikati yok saymaktan başka bir anlama gelmez. Bizler diyoruz ki çözüm ve barış iç içedir, birbirinden koparılamaz. Çözümün yöntemi savaş, çatışma, şiddet olamaz. Çözüme ve barışa, ancak ve ancak diyalog, müzakere ve demokratik siyasetle ulaşılabilir.

YÜZLEŞME

Hep yüzleşme, hakikat diyoruz. Bu hakikatin de mutlaka görülmesinde ısrar ediyoruz. Çözümdeki ısrarımız yalnızca Kürtlerden kaynaklanmıyor. Tarihsel tecrübe olan, çok boyutlu meselenin kendisini görüyoruz. Çünkü Kürt sorunun demokratik yollarla çözülmesinin inkar ve imha politikalarından vazgeçilmesi demektir. Sürekli barış diyoruz, ısrarla büyük barışı savunuyoruz. Barış ölüme ve öldürmeye karşı yaşamı ve yaşatmayı, yıkıma karşı inşayı savunmadır. Biz barış istiyoruz. Bunun önündeki en büyük engel HDP’ye düşmanlık siyasetidir. HDP’ye yaklaşım, Kürt sorununa yaklaşım, özgürlüğe ve demokrasiye yaklaşımın temelinde oluyor. Bizim bu kesimlerin hepsine çözüm önerilerimiz var. Biz bu yola çıkarken, halklarımıza söz verdik. Bu nedenle kongremizin şiarı, çözüm biziz, sözümüz var.

Kürt sorunun demokratik çözümü tüm siyasi partilerin, toplumun tüm kesimlerinin en geniş şekilde inisiyatif üstlendiği bir barış sürecinden söz ediyoruz. İşte bu bizim bugüne kadar yapılan bütün spekülasyonlara karşı en büyük cevabımızdır. Meclis sürecin güvencesini oluşturacaktır. Katılımcılığı mümkün kılacaktır, bunlar olmadan barış süreçlerini çözüme götürmek, kalıcı kılmak mümkün değildir. Birkaç adım atılabilir. Bizler öteliyoruz. Birkaç başlık sayacağım, böyle bir süreç için atılacak adımlar yolu açacaktır.”

TECRİT ÜZERİNDEN OYUN OYNAMAYIN

Değerli yoldaşlar, seçimler yaklaştıkça Kürt sorununun, en başta iktidar tarafından kısır siyasi hesapların ve ikbal senaryolarının aracı haline getirilmek istendiğini görüyoruz. Bu bağlamda, son dönemde, İmralı’da uygulanan mutlak tecritle ilgili tartışmaların alevlendiğini görüyoruz. Hükümeti buradan uyarıyoruz, tecrit üzerinden oyun oynamayın, tüm ülkeyi ve bölgeyi ilgilendiren bu denli önemli ve hassas bir meseleyi siyasi ikbal ve iktidar hedeflerinize alet etmeyin. İmralı adına söz kurmayın, halkı yanıltarak afaki gündemler yaratmayın. Tecride son verin, Abdullah Öcalan’ın ne düşündüğünü kamuoyunun öğrenmesini sağlayacak ve esasen hakkı olan imkanları sağlayın.

KÜRT SORUNU ARAÇSALLAŞTIRILACAK BİR SORUN DEĞİL

Diğer muhalefet partilerine de hatırlatmak isterim: Bu mesele, iktidarın tekeline ve manipülasyonlarına terk edilemeyecek kadar ciddidir ve önemlidir. Barış konusunda belirleyici katkı sağlayacağı geçmişte defalarca kanıtlanmış bir aktörün şimdi de bu rolünü oynamasını mümkün kılacak şartların yaratılmasını muhalefetin ve demokrasi güçlerinin de talep etmesi lazım. Buradan diyorum ki, Kürt sorunu seçim dönemlerinde hatırlanacak ve araçsallaştırılacak bir sorun değildir. Her kim ki bu meseleyi siyasi hesapları için kullanmayı düşünürse büyük yanılır, büyük kaybeder. Her kim oy için bu mesele üzerinden milliyetçilik yarışına girer, halkların çözüm taleplerini yok sayarsa, büyük kaybeder, büyük çözülür."