Sayıştay tüm kayyım raporlarını neden açıklamıyor?

Yerel seçimler yaklaşmasına rağmen 2019’da HDP’nin kazandığı ve kayyım atanan belediyelere dair Sayıştay’ın 2022 raporları büyük oranda yayınlanmadı. Hatta bazı kayyım atanan ilçe ve illere yönelik raporlar 2018 ya da 2019’dan bu yana yapılmamış.

Sayıştay, belediyelerle ilgili hazırladığı 2022 raporların birçoğunu açıkladı. Ama özellikle 2019’da HDP’nin kazandığı ama gasp edilerek kayyımların atandığı belediyelerden sadece Mêrdin ve Wan Büyükşehir belediyeleri açıklandı.

Raporların 2024 Ocak ayında açıklanması bekleniyordu fakat Ocak ayı bitmesine rağmen hala açıklanmayan raporlar var. Bunların yanı sıra örneğin Colemêrg’de ulaşılan son Sayıştay raporu 2018’e ait. Îdir’a ait son rapor ise 2019 yılına dayanıyor. Şirnex’teki son rapor 2019’a, Cizîr’deki rapor son olarak 2018’e ait. Bunlara dair neden detaylı inceleme yapılmadığı bilinmiyor.

Bazı iller açıklansa da örneğin bu illere bağlı kayyım atanmış ilçelerde rapor bulunmuyor. Sayıştay 2022 raporunda Erzîrom Büyükşehir’e ilişkin rapor yer alıyor fakat kayyım atanan Qereçoban Belediyesi raporu hala yok. Yine Mûş belediyesi 2022 raporu açıklanırken kayyım atanan Gimgim (Varto), Kop (Bulanık) ve Erentepe belde belediyesine dair bir açıklama bulunmuyor.

İktidarın benzeri görülmemiş bir baskı kampanyasıyla el koyduğu belediyelerin yolsuzluk yuvaları haline geldiğine dair, sivil toplum örgütleri ve temel Kürt siyasi partisinin ciddi raporları var.