Serra Bucak: Acil şekilde diplomasi ve bölgeler arası iş birliği gerekiyor

Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Serra Bucak: Bölgeler arası dayanışma ağları kurmanın tam zamanı. Ortadoğu ve Kürt coğrafyası başta olmak üzere acil şekilde diplomasi kanallarını örmemiz, kentler ve bölgeler arası iş birliğini geliştirmemiz gerekiyor.

UCLG-MEWA TOPLANTISI

Amed Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatının (UCLG-MEWA) Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Amed’de başladı. Bir otelde "Yerel Diplomasi: Kentsel Geleceğin İnşası" temasıyla düzenlenen toplantıya Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman ile ulusal ve uluslararası 30'a yakın büyükşehir belediyesi başkanları, eşbaşkanları ile yöneticileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, "Hep birlikte daha güçlü ve sürdürülebilir şehirler oluşturma yolunda adımlar atacağımıza inanıyorum. Ortadoğu’nun zengin kültürü ve stratejik konumu her zaman önemini korumuştur. Ancak bölgemiz bugün çok ciddi bir kaosla karşı karşıyadır, iç ve dış güç gibi önemli sorunlarla mücadele etmektedir. Bu durum yerel yönetimler başta olmak üzere bölgedeki tüm kurum ve kuruluşlar ile bölge insanlarını derinden etkilemektedir. Yerel yönetimler olarak bizlere düşen görev, yaşanan zorluklar karşısında dayanışmayı artırmak, eşitliği, barışı ve adaleti önceleyen bir yönetim anlayışıyla hareket etmektir" dedi.

'DAYANIŞMA KÖPRÜLERİ İNŞA ETMELİYİZ'

Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Serra Bucak, "Kentimiz, binlerce yıllık zengin ve kadim tarihinde olduğu gibi bugün de farklı kültürleri, dilleri, inançları ve kimlikleri bir araya getiriyor, verimli bir kesişim noktası olmaya devam ediyor" dedi.

 İki gün sürecek toplantılar boyunca kentlerin gündeminde olan, yerel yönetimlerin temel sorumluluk alanlarını kapsayan önemli başlıkları tartışacaklarını kaydeden Serra Bucak, "Bu tartışmalardan en yüksek seviyede faydalanacağımızdan ve kentlerimiz için olumlu sonuçlar elde edeceğimizden hiç kuşkum yok. Fakat eksiğiz ve eksik olmanın burukluğuyla bir araya geldik. Dilerdik ki Ortadoğu ve Batı Asya'nın tüm bileşen belediye başkanları ve yöneticileriyle bir araya gelebilelim. Bugün burada bizimle birlikte olması gereken, UCLG-MEWA’nın değerli başkanı Tayseer Abu Sneineh, üye belediye başkanları, yerel yönetim temsilcileri, kendi ülkelerindeki ve bölgelerindeki savaş, soykırım ve işgal politikaları nedeniyle toplantıya fiziki olarak katılamadı" diye konuştu.  

Serra Bucak, şunları belirtti:

"Ortadoğu ve Kürt coğrafyası başta olmak üzere, savaşın, çatışmanın, sömürünün, kutuplaşmanın, yoksulluğun, kadın düşmanlığının adeta özel savaş politikası olarak bizlere dayatıldığı bu çağda, en acil şekilde yerellerden başlayarak diplomasi kanallarını örmemiz, kentler ve bölgeler arası iş birliği geliştirmemiz gerekirken; yurt dışındaki mekanizmalarla dayanışma köprüleri inşa etmemizin önüne engeller konmaktadır.

Bambaşka coğrafyalarda yaşasak, başka diller konuşuyor olsak da bu engeller bizleri ortak deneyimlerde birleştiriyor; bu sistematik savaşın, sömürünün ve tecrit ederek yönetmenin nasıl da ortak bir akıl olduğunu ifşa ediyor. Tecrit eden, ayrıştıran, yerelleri merkeze bağımlı kılan akıl ortaksa eğer, bu akla karşı gelişen bir aradalık, katılımcılık, yönetişim ilkesi ve en önemlisi toplumsal barıştaki ısrarımız da ortaklaşmalı ve bu kararlılığa uygun yaşam modelleri geliştirebilmeliyiz. Buradan hareketle, yerelde gelişen diplomasinin, kentler ve bölgeler arasındaki işbirliğini artırmanın, sürekli ve onurlu bir barışı sağlama yolunda büyük bir önem taşıdığını yeniden vurgulamak isterim. Yerellerde açılan diyalog kanalları, halkların sesini küresel alana taşıyabilir, bölgesel ve uluslararası düzeyde barışçıl çözümler üretilmesinin önünü açabilir.

Belediyeleri iş yapamaz hale getirme uğraşının yanında, toplum bir kutuplaşma siyasetine maruz bırakılmaktadır. Nitekim bizler her gün bunun sonuçlarını kentlerimizde görebilmekteyiz. Kadınlar erkekler tarafından öldürülüyor, çocuklar kaybettiriliyor, çocuklar öldürülüyor! Kent merkezleri yoksulluğun en ağır haline tanık oluyor, genç işsizliği hiç olmadığı kadar yüksek. Gençler ve kadınlar geleceksizlik ve umutsuzlukla karşı karşıya. Hepimizin en acil ihtiyacı ‘barışın’ sesini yükseltmek zorundayız. Çünkü barışın tesis edilmediği bir coğrafyada, yerel demokrasi de içi boş bir kavrama dönüşmeye mahkumdur. Barışın olmadığı bir coğrafyada, belediyecilik hizmetleri her zaman eksik, yoksun, yetersiz olacaktır. İşte bu nedenle, farklı kültürel arka planlarımız, dillerimiz, inançlarımız olmasına rağmen, kent diplomasisini, bölgeler arası iş birliğini geliştirmenin, dayanışma ağları kurmanın tam da yerinde ve zamanındayız."