Serxwebûn gazetesinin 500. sayısı çıktı

Serxwebûn gazetesi 500. sayısı, "Apocu Çizgide 500. Sayı İnancın ve İradenin Sesi" manşetiyle çıktı.

Kürt Özgürlük Hareketi’nin ideolojik yayın organı olan Serxwebûn gazetesinin 500. sayısı  okurlarıyla buluştu. 500. sayısında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Serxwebûn Rolünü Oynamaya Devam Ediyor” başlıklı yazının yanı sıra 15 Ağustos Atılımı’nın 39. yıl dönümüne ilişkin değerlendirme ve analizlere geniş yer verildi. 

Serxwebûn gazetesi, dünyada  ideolojik kimliğe sahip hiçbir örgütün başaramadığını Kürt Özgürlük Hareketi’nin ideolojik yayın organı olan Serxwebûn gazetesinin başardığını, kesintisiz 500. sayısını çıkardıklarını ve bunun dünyada ilk olduğunu belirtti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan 1997 yılında Serxwebûn gazetesine ilişkin kaleme aldığı yazıda, “12 Eylül faşizminin etkisini bütün yönleriyle dayattığı ve her tarafı alacakaranlığa boğduğu günlerde çok az imkanlarla Serxwebûn gazetesini çıkarmaya cesaret etmemiz, başlı başına önemli bir adımdır. Hatta bundan önce de 1978’de ilk defa Serxwebûn’u aylık biçimde çıkarma teşebbüsümüz de çok önemlidir. Dolayısıyla mevcut şekliyle Serxwebûn’un gerçek yaşının 1978 ile başladığını belirtmemiz gerekiyor.

Serxwebûn geleneği, bağımsız düşünmenin ve aydınlanmanın tarihimizde en güçlü sesi olmasından ileri gelmektedir. Düşüncede bağımsızlığın en yetkin organıdır. Ve Serxwebûn düşüncesinin bütün yönleriyle özümsendiğini de sanmıyoruz. Fakat tek yaşayan değer buradaki düşünce gerçekliğimizdir. Tarih ileride bu rolünü bütün ulusal ve toplumsal yaşamımız üzerindeki değerinin etkisinin ne olabileceğini, belirgin olarak ortaya koyacaktır. Serxwebûn yolculuğu, ulusal kurtuluş yolculuğudur Serxwebûn’un bütün sayılarında yaşanan gerçekler bir halkın dirilişinin adımlarıdır. Hepsini orada görmek, izlemek mümkündür” diyor.

SERXWEBÛN ZİNDANLARDA DA ROLÜNÜ OYNADI

PKK Merkez Komitesi Üyesi Cemal Şerik de “Serxwebûn  Kurdistan Devriminin Hafızası ve Yaşatanıdır” başlıklı yazısında şunları belirtiyor: “Serxwebûn her ne kadar 1982 yılının Ocak ayında yayınlanmaya başlamış olsa da, 12 Eylül faşizminin zindanlardaki işkencelerini, sokak ortasında yaşanan infazları, idam sehpalarında katledilen devrimcileri ve yine Mazlum Doğan’ın, Kemal Pir’in, M. Hayri Durmuş’un “mahkeme” savunmalarını, tutsak yakınlarının zindanların önündeki direnişlerini, dağlarda yaşanan çatışmalarda düşmana ağır darbeler vurarak şehadete ulaşan devrimcilerin fedailiklerini, faşizme karşı devrimcilerin birleşik cephe ve mücadele birliği oluşturmak için atmış oldukları adımları sayfalarında yer vererek, bellek oluşturan, bunları tarihe mal eden yine Serxwebûn olmuştur.” 

PKK Zindan Komitesi Üyesi Pîro Dersîm, “Serxwebûn  Zindanlarla Önerlik ve Parti Arasındaki Köprü Rolünü Oynadı” başlıklı yazısında “Serxwebûn gazetesi mücadelemizin gelişmesinde ve bugünlere gelmesinde büyük bir rol oynadı. Aslında Serxwebûn’un 500. sayısı aynı zamanda Önderlik gerçekliğinin, Partimizin, mücadelemizin en doğru, en ayrıntılı, en kapsamlı ve derinlikli tarihini ifade ediyor. Önder Apo’nun büyük düşünce yoğunluğu temelinde "Kurdistan Devriminin Yolu" adıyla partimizin ilk manifestosunun basımıyla başlayan ve bugün yine Önder Apo’nun ortaya koyduğu Demokratik Modernite paradigmasının zihniyetini oluşturma çalışmalarıyla yayınını sürdüren Serxwebûn, bu anlamda özgür Kürt'ün yaratılması serüveninin temel bir aracı olarak işlev gördü-görüyor” değerlendirmesinde bulunuyor. 

15 AĞUSTOS ATILIMI 40. YILINDA

15 Ağustos Atılımı’nı değerlendiren PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, “Hareket ve halk olarak Önder Apo öncülüğünde 39 yıldır büyük bir direniş yürütüyoruz. Kurdistan’da ve Kürt sorunuyla ilgili olarak bu son 39 yılda yaşanan bütün gelişmelerin temelinde 15 Ağustos 1984 Gerilla Atılımımız bulunuyor. 39 yılın her anında bu atılımın izi, damgası var. Bugün de bu tazeliğini ve etkisini sürdürüyor. Kuşkusuz 39 yıl boyunca en çok tartışılan olay, 15 Ağustos 1984’te Eruh ve Şemdinli eylemleriyle başlatılan yeni Kürt Özgürlük Direnişi ve onun temelinde yer alan gerilla mücadelesi oluyor” diye belirtiyor. 

Serhat Masis de, 15 Ağustos Atılımı’nın büyük şehitlerini anlatan bir yazı kaleme aldı. 

74. FERMAN GERÇEĞİ

Rauf Karakoçan, “Şengal ve 74. Ferman Gerçeği” başlıklı yazısında şunları ifade ediyor: “Şengal’de bir halkın görüp görebileceği en kötü durum yaşanmıştır. Masum, savunmasız bir inanç topluluğu, sırf inançlarından dolayı, en vahşi yöntemlerle tarihten silinmek istenmiştir. Namusu kirletilmiş, onuru kırılmış, gururu çiğnenmiş, evi yıkılmış, bütün varlığına el konulmuştur. Ruhsal çöküntü meydana gelmiştir. Maddi-manevi her şeyini yitirmiştir. Katliam sonrası yaşam en az katliam kadar acı barındırmaktadır. Geleceği karartılmış halkın topluca göç yollarına düşmesi, mülteci olarak yaşaması, fermanla birlikte gelen yeni sorunlarla mücadele etmesi tasavvur edilmeyen bir durumdur. Mültecilik yaşamı fermandan kalan sorunlara daha büyük bir yük bindirmiştir.”

DİĞER YAZILAR

Serxwebûn gazetesinin 500. sayıda şu yazılar da yer alıyor:

- Demokratik Uluslaşmanın Boyutları 4. Bölüm-Abdullah Öcalan

- Türk Devletinin Çıkmaza Yolculuğu-Hüseyin Dicle

- Kadın Rönesansı Temelinde Kadın Devrimine Doğru-Besê Erzincan

- Demokratik Modernite ve Sosyalizm-Duran Kalkan

- AKP-MHP faşizmi Batı ve Körfez Ülkelerinin yatırımına İhtiyaç Duyuyor-Nedim Seven

Serxwebûn gazetesine serxwebun.org üzerinden de ulaşılabilir.