SGDF MYK Üyesi Müslüm Koyun, 5 aydır tecritte

Maraş, Sivas ve Roboskî katliamlarını anmak için yapılan eylemlere katılması suç sayılan ve tutuklanan, SGDF MYK Üyesi Müslüm Koyun, 5 aydır tecritte.

Milletvekili seçimlerinde Eskişehir’den Yeşil Sol Parti Milletvekili adayı olan ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) MYK üyesi Müslüm Koyun, 7 Mayıs günü yapılan ev baskınlarında gözaltına alınıp, ‘örgüt üyeliği’ iddiası ile tutuklandı. Koyun, tutuklandığından itibaren avukat görüşleri dışında ailesi ile hiçbir biçimde görüştürülmedi. Koyun’un yargılandığı davanın duruşması bugün görülecek.

Koyun hakkında hazırlanan iddianamede, katıldığı yasal eylemler ve Suruç Katliamı’nda katledilen Polen Ünlü adıyla açılan Kültür Merkezi içindeki faaliyetleri 'suç' olarak değerlendirildi. Maraş, Sivas ve Suruç katliamı anmalarına katılmanın, Deniz Gezmiş’i anmanın suç sayıldığı iddianamede yer alan suçlamalardan bazıları şunlar:

-SGDF'nin Kadıköy'de düzenlenen 10. Genel Kurulu'na katılmak.
-SGDF MYK'sında yer almak.
-Maraş ve Sivas katliamlarının yıl dönümü anmalarına ve eylemlerine katılmak.
-Liseli öğrencilerin okulda yaşadığı problemleri tartışmak için yan yana geldiği Lise Kurultayları çalışmalarında yer almak.
-Lise önlerinde yozlaşma ve uyuşturucuya karşı mücadeleye çağıran bildiri dağıtmak.
-Onur Yürüyüşüne yönelik polis saldırısını protesto eden basın açıklamasına katılmak.
-'Geziyi Savunuyoruz' basın açıklamasına katılmak, Ali Ismail Korkmaz'ı anmak.
-SGDF tarafından düzenlenen kamp ve gezi etkinliklerine katılmak.
-Newroz'a katılmak ve Newroz'a çağıran bildiri dağıtmak.
-1 Mayıs'a katılmak, katılma çağrısı yapmak.
-Karşıyaka Mezarlığı'nda devrimci önderler Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Sinan Cemgil'in mezar başlarında her yıl yapılan anmalara katılmak.
-'Gericiliğe Karşı Laikliği Savunuyoruz' basın açıklamasına katılmak.
-DİSK ve KESK tarafından çağrısı yapılan 15-16 Haziran İşçi Direnişini selamlayan basın açıklamasına katılmak.
-Suruç için Adalet, Herkes için Adalet önlüğü giymek, bildiri dağıtmak, Suruç anmalarına katılmak.
-Figen Yüksekdağ'ın yasaklama kararı çıkarılan şiir kitabı Yıkılacak Duvarlar'dan parçaları sosyal medya hesabından paylaşmak.
-İran'da katledilen Jina Emini anısına yapılan basın açıklamasına, İran'da Kadın Ayaklanması paneline katılmak.
-10 Ekim anmasına, Bartın ve Amasra'da iş cinayetinde katledilen madenciler için yapılan açıklamalara katılmak.
-Kimyasal silah kullanımına, işgale karşı yayınlanan HDP, ESP ve SGDF açıklamalarını sosyal medyada paylaşmak.
-Katledilen Nagihan Akarsel için yapılan açıklamaya katılmak."

'TUTUKLANMADAN ÖNCE YEŞİL SOL ADAYIYDI'

Koyun’un avukatlığını yapan ÖHD üyesi Avukat Doğukan Daşdan, şunları söyledi:
"Müvekkil Müslüm Koyun, söz konusu polis operasyonundan hemen önce Eskişehir ilinde Yeşil Sol Parti milletvekili adayı idi. Şehirde dolaşıyor, seçim programı çerçevesinde kamuya açık alanlarda bulunuyor ve görünüyordu. (...) Müvekkilin bir milletvekili adayı olduğu da gözetildiğinde ortaya çıkan tablo daha anti demokratiktir. Müvekkilin kriminalize edilmesi seçme ve seçilme hakkının da ihlali sayılabilecektir.”

'ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ CİDDİ TEHDİT ALTINDA'

Koyun’a yöneltilen suçlamanın ‘örgüt üyeliği’ olduğunu belirten Daşdan, bu suçlamaya yönelik delil olarak ise SGDF eylemlerini, demokratik eylemlerini gösterdiklerini belirtti. Daşdan sözlerini şöyle sürdürdü: “Müvekkile yöneltilen suçlama örgüt üyeliğidir. Örgüt üyeliğine delil olarak ise SGDF’nin Telegram uygulamasındaki konuşmaları, SGDF’nin düzenlediği yaz kampı, yasal ve demokratik eylemler, sosyalist mücadele içinde veya IŞİD çetelerine karşı savaşırken hayatını kaybeden insanları mezarları başında anmak veya sadece anmak gibi fiiller gösterilmiş.
Daşdan, DAİŞ'e karşı savaşan kişileri anmanın suç olmadığını, herkesin değer verdiği kişileri anmasının hak olduğunu belirtti.
Av. Doğukan Daşdan, "Son dönemde örgütlenme özgürlüğü ciddi tehdit altında" vurgusunda bulundu.