Soma’da katledilen 301 madenci anıldı

Kâr uğruna Soma’da göz göre göre katledilen maden işçileri, katliamın 10. yıl dönümünde Mücadeleci Sendikalar tarafından Kadıköy Süreyya Operası önünde anıldı.

SOMA KATLİAMI'NIN 10. YIL DÖNÜMÜ

Soma Katliamı’nın 10. yıl dönümünde, kâr uğruna göz göre göre katledilen maden işçileri Mücadeleci Sendikalar tarafından Kadıköy Süreyya Operası önünde anıldı. Sık sık, “Soma’yı unutma unutturma”, “Soma’nın hesabı sorulacak”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz” sloganları atıldığı eylemde mücadeleci sendikalar adına ilk konuşma, KATAŞ-Sen Genel Başkanı Şahin Başaraner tarafından yapıldı.

BAŞARANER: OVP İLE YENİ SOMALAR, ERMENEKLER, KOZLUKLAR YAPACAĞIZ DİYORLAR

“Soma’da 301 arkadaşımızın bilerek isteyerek toprağa gömüldüğü gündür bugün” diyerek sözlerine başlayan Başaraner, “Sözde hukukun önüne çıkarılan katiller göstermelik cezalarla sokağa salınmışken, şimdide de kamu görevlilerini yargılandıkları yalanını söylüyorsunuz. Daha bugün iktidarın açıkladığı Orta Vadeli Programla ‘yeni Somalar, yeni Ermenekler, yeni Kozluklar yapacağız; sizi katledeceğiz’ diyorlar” diye konuştu.

İŞÇİLER AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİĞİ YERDE İSYAN HAKTIR

İktidarın ‘Yeni Türkiye’sinin sermaye için kuralsız, güvensiz çalışmanın teminatı olduğunu vurgulayan Başaraner, “Mücadeleci Sendikalar olarak ilan ediyoruz ki; sizlerden korkmuyoruz, zulmünüzden korkmuyoruz, gözaltınızdan, tutuklamanızdan korkmuyoruz. İşçilerin, emekçilerin açlığa, yokluğa, yoksulluğa mahkum edildiği yerde isyan haktır. Katliamların hesabı sorulmuyorsa ayağa kalkmak haktır” vurgusunda bulundu.

AV. ÜNDER: KATLİAMDAN SONRA KATİLLER DEĞİL BİZ KOLLARIMIZ KIRILARAK GÖZALTINA ALINDIK

Soma Katliamı davası ve Bağımsız Maden-İş Avukatlarından Mürsel Ünder, sermayenin ve siyasetin aparatı haline gelen yargının başından beri katliamın gerçek sorumluları açığa çıkarma derdinde olmadığını hatırlatarak, “Katliamdan sonra katiller değil biz kollarımız kırılarak gözaltına alındık” dedi

KATLİAMIN DA, ATILAN TEKMENİN DE HESABINI SORACAĞIZ!

Soma Katliamı sonrası verilen mücadeleyle işçilerin sarı sendikayı, sermayenin önünde el pençe duran yargıyı ve öğrendiklerini ve kendi örgütlülüklerini örmeyi öğrendiklerini vurgulan Ünder, “Ne madenciye tekme atan Yusuf Yerkel’i ne de tekmeyi yiyen Erdal Kocabıyık’ı unutacağız. Soma Katliamı’nın da, atılan tekmenin de hesabını soracağız” dedi.

Konuşmaların ardından Mücadeleci Sendikalar adına açıklamayı okuyan Sümeyye Altundağ, “Her gün organize olarak işçileri katleden ve açlık ücretlerine mahkûm eden sermayeye ve onun temsilcisi siyasi iktidara karşı bir adım geri adım atamayacağız, direnmekten vazgeçmeyeceğiz!” mesajını verdi.