Tahliyesi engellenen Gültan Kışanak için AYM’ye çağrı: Tedbir kararı al!
Siyasi gerekçelerle rehin alınan Gültan Kışanak’ın uzun tutsaklık süresi dolmasına rağmen tahliyesinin engellenmesine ilişkin ailesi ve avukatları bir açıklama yaptı.
Siyasi gerekçelerle rehin alınan Gültan Kışanak’ın uzun tutsaklık süresi dolmasına rağmen tahliyesinin engellenmesine ilişkin ailesi ve avukatları bir açıklama yaptı.
Amed Büyükşehir Belediye (DBB) eski Eşbaşkanı Gülten Kışanak, DAİŞ’in Kuzey ve Doğu Suriye’nin Kobanê kentine yönelik işgal saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı. Bu davada halen 18’i tutsak olmak üzere 108 siyasetçi yargılanıyor.
Gültan Kışanak, Ceza Mahkemesi Kanunu’nda (CMK) belirlenen 7 yıllık azami tutukluluk süresinin dolmuş olmasına rağmen tahliye edilmiyor. Bu engelden dolayı Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne de başvurular yapıldı.
Gültan Kışanak’ın ailesi, avukatları ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyon üyesi Several Ballıkaya, Beyoğlu’nda bulunan Karşı Sanat Çalışmaları Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.
Several Ballıkaya, Gültan Kışanak'ın Amed Büyükşehir Belediyesi döneminde gözaltına alındığını hatırlatarak, "kaçma şüphesi" iddiasıyla tutuklandığını belirtti. Avukat, yargılamaların gerekçesiz olduğunu ve Kışanak'ın tutukluluğunun kişi özgürlüğünün açık bir ihlali olduğunu söyledi.
Gültan Kışanak'ın avukatı Gül Altay, müvekkilinin 25 Ekim 2016'da gözaltına alındığını hatırlattı. Altay, Kürt siyasetçilere yönelik tutuklamaların siyasi kararlar sonucu gerçekleştiğini belirterek, hedefin seçilmiş belediyeleri kayyım atanarak ele geçirmek olduğunu ve halkın iradesini gasp etmek olduğunu ifade etti. Altay, “İktidar partisinin gaspçı kayyum uygulamaları eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘Tayyip Erdoğan beni çağırdı, BDP’li belediyelerden rahatsız olduğunu söyledi, ben de belediye başkanlarını görevden aldım’ şeklinde yaptığı açıklama ile de malumun ilanı olmuştur” dedi.
Gültan Kışanak'ın serbest bırakılması gerektiğini söyleyen Altay, Anayasa Mahkemesi'ne tedbir kararı alma çağrısında bulundu.
Tutukluluğun azami süresinin dolduğunu belirten Altay, mahkemelerin artık bir takdir hakkına sahip olmadığını ve Gültan Kışanak'ın serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.
Altay, ayrıca Gültan Kışanak'ın hak ihlallerine ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne başvurular yapıldığını ancak henüz bir karar alınmadığını belirtti.
Kışanak’ın avukatlarından Cihan Aydın, “Bu dava Türkiye’nin kumpas davasıdır” diyerek, yargının bağımsızlığını yitirdiğini ve devlet “aygıtı” haline geldiği belirtti.
Aydın, “Bugün bizim ve müvekkilimiz açısından neredeyse bıçağın kemiğe dayandığı bir an. Sonuçta yasaya göre ne kadar suç olursa olsun, kaç tutuklama kararı olursa olsun, bir kişinin ceza süresi 7 yıl. Hiçbir koşulda bunu aşamazsınız. AYM’nin bu konuda kararları var. Ama kim takar kararları” şeklinde konuştu.
HEDEP MYK üyesi Kerem Fırtına ise Gültan Kışanak'ın özgürlüğüne kavuşması gerektiğini ve hak ihlallerinin bir an önce giderilmesini talep etti. Fırtına, “Bu zarar büyümeden bu mağduriyetin giderilmesi ve hak ihlallerin bir an önce giderilmesini talep ediyoruz” dedi.