Tekin: İktidar, halkın iradesini gasp etmeye çalışıyor

DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin, AKP ve MHP iktidarının Kurdistan’a usulsüz bir şekilde seçmen kaydırarak kirli oyunlara başvurduğuna dikkat çekti.

AKP-MHP iktidarı, seçimlerde istediği sonucu alamadığı birçok kente seçmen kaydırmaya devam ediyor. Yerel seçimlere az bir zaman kalırken Kurdistan’da belediyelerini gasp eden kayyumlar, iktidar eliyle yeni oyunlara başvuruyor. Şimdiden birçok ilçe ve beldeye usulsüz seçmen taşındığı belgelerle tespit edildi. İddialara ilişkin Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin alanda çalışmaları sürerken, birçok merkezde tespit edilen bu usulsüzlüğe itiraz edildi. DEM Parti tarafından yapılan itirazlar Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından reddedildi. 31 Mart 2024’te gerçekleştirilecek yerel seçimlere kısa bir süre kala birçok kente binlerce asker ve polis seçmen olarak kaydedildi.

Kurdistan kentlerine usulsüz bir şekilde kaydırılan seçmenlere dair ANF'ye konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed İl Eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin, şunları aktardı:

"Partimizin ve halkımızın kazanımlarına tahammül edemeyen iktidar koalisyonu, 2019'un seçim sonuçlarını sandık sandık ele alıp onlara cerrahi bir müdahale ederek seçim sonuçlarını etkileyecek bir seçmen taşıma yoluna girmişlerdir. Özelikle Kurdistan’ın birçok ilinde seyyar seçmen taşımacılığı yapılmaktadır. Geçtiğimiz iki dönem boyunca sürekli halkın iradesini gasp ederek güncellenmiş Şark Islahat Planı'nın bir ayağı olan kayyum atama rezilliğine giren iktidar, koalisyonu sandıklarda yeniden hile ve zorla çalmayı hedefliyor. Birçok yerde bunu yapıyor, çünkü 2019 seçimlerine baktığımızda az bir farkla kaybettiği yerler üzerinde seçmen taşımasını yapıyor."

AKP İKTİDARI KİRLİ SALDIRILARA BAŞVURUYOR

AKP ve MHP iktidarının Kurdistan'daki belediyeleri kazanamayacağını bildiğinden dolayı usulsüzlüklere başvurduğunu ifade eden Pınar Sakık Tekin, "Seçmenleri kaydırarak seçimi kazanmayı hedefliyor. Bu suç siyasetine karşı bizler sessiz kalmıyoruz. Gerek taşımacılık yapan gerekse bu taşımaya alet olanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız.  Demokrasinin nasıl olduğunu onlara göstereceğiz. Kurdistan’da adına 'Demokrasi Şöleni' dediğimiz bir ön seçim yaparak onlara demokrasinin ne olduğunu gösterdik. Bu ön seçimle demokrasiyi halkın kalbinde tuttuk, tutmaya da devam edeceğiz. Biz parti olarak bu siyasetsizliği kabul etmemekle beraber tüm halkımızı sandıklara taşıyarak, onların siyasi iradesini ortaya koyacak koşullar yaratmaya çalışıyoruz. AKP, kaybettiğini anladığı noktada kirli saldırılara başvuruyor. Bu saldırıları sandıklarda boşa çıkaracağız" diye konuştu.

ASKER VE POLİSLER SEÇMEN OLARAK KAYDIRILDI

Parti olarak elde ettikleri verilere göre Karadeniz'den Kurdistan'a seçmenlerin kaydırıldığını belirten Pınar Sakık Tekin, şöyle devam etti: "Adresi olmayan yerlere seçmenler kaydedilmiş. Özellikle Amed'de bulunan Kulp, Hazro ve Eğil ilçeleri üzerinde bir taşımacılık var. Buralara kaydırılan seçmenlerin asker,  polis ve onların yakınları olduğunu tespit ettik. Parti olarak ilçe seçim kurulana itirazlarımızı yaptık fakat 'bu seçmen resmi görevli' denilerek bu itirazlarımız reddedildi. Bundan dolayı bizler de Yüksek Seçim Kurulu'na genel bir başvuru yaptık. Şu an oradan dönecek cevabı bekliyoruz. Kurdistan’da gerçekten demokratik bir seçimin olması için Yüksek Seçim Kurulu'nun hakkaniyetli bir görev ve sorumluluk almasını bekliyoruz. Hem kayyumlarla hem de seçmen taşımacılığıyla halkın iradesini gasp etmeye çalışan bu iktidara karşı bizler gerek bu ön seçimde gerekse bundan sonraki aşamalarda bunu ortaya koyacağız. Bizden çalınanı, bizden geri alınanı almak adına çalışmalarımızı yürüteceğiz. Partisiz bir halk, halksız bir parti olmayacağını, birbiriyle dayanışma içinde olduğunu göstereceğiz. Halkın iradesinden, halkın kazanımlarından korkuyorlar. Bunun farkındayız. Biz Kurdistan’da yüksek bir oyla kazanım elde ediyoruz. Bu aldığımız oy oranını yürüttüğümüz demokratik siyasetin bir yansıması olarak görüyorum."

HALKIMIZIN İRADESİNİ KORUYACAĞIZ

Yerel seçimlerin önemine dikkat çeken Tekin, " Duyarlı olmamız gerekiyor. Çok dikkatli bir çalışma yapmamız gerekiyor. Seçim süreci boyunca bize yapılan bütün haksızlıkları teşhir edeceğiz. Halkımızla birlikte bu süreci beraber götüreceğiz. Bu yüzden burada halkımıza da çok iş düşüyor. DEM Parti olarak çalışmalarımızı veriler üzerinden yürütüyoruz. Halkımızın iradesini hem sandık öncesinde, hem sandık sırasında hem de sandık sonrasında koruyacağımızın sözünü veriyoruz" dedi.