Temelli: AKP sermaye ve savaş için bütçe yapıyor

HEDEP Plan Bütçe Komisyon üyesi ve Muş Milletvekili Sezai Temelli, AKP’nin 2024 bütçe tercihinin “savaş” olduğunu belirerek, AKP’nin sermaye ve savaş için bütçe yaptığını kaydetti.

HEDEP Plan Bütçe Komisyon üyesi ve Muş Milletvekili Sezai Temelli, Meclis'e sunulan 2024 Yıllı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'ne dair düzenlediği basın toplantısında bütçe politikasını sert eleştirdi.  

Sezai Temelli, 12'nci Kalkınma Planı'nın Önce Orta Vadeli Program'dan önce hazırlanması gerektiğini belirterek, bu durumun hükümetin ciddiyetsizliğini gösterdiğini vurguladı.

Ayrıca, planın içeriğinin tutarsız ve gerçeklikten kopuk olduğunu söyleyen Temelli, AKP'nin önceki hedeflerine ulaşamadığını ve 2024 yılı için yeni hedefler koyduğunu belirten Temelli, bunun da gerçekçi olmadığını ifade etti.

Sezai Temelli, bütçenin önemini vurgulayarak, bütçenin toplumsal yapı, ekonomi ve siyasette nasıl değişimlere yol açtığını açıkladı.

Hükümetin bütçe tercihlerine dikkat çeken Temelli, AKP'nin hala aynı tercihlerde bulunduğunu ve bu tercihlerin ekonomiyi kötüye götürdüğünü dile getirdi.

Temelli, “AKP iktidarı bütçe yaptıkça; ülke ekonomisi her seferinde daha kötüye gidiyor krizlere sürükleniyor ve iktidarın tercihleri değişmiyor. Bu iktidar zenginler için bütçe yapıyor. İktidar sermaye için bütçe yapıyor. İktidar erkek egemen bir zihniyeti pekiştirmek için bütçe yapıyor. Karşı karşıya olduğumuz bütçede yine maalesef aynı anlayışla yapılmış hayatta getirilmiştir.  Krizlerle baş etmek, krizlere çözüm bulmak yerine krizleri derinleştirecek bir taslağı ile karşı karşıyayız” dedi.

Militarist yaklaşımın bütçenin önemli bir parçası olduğuna dikkat çeken Temelli, sadece askeri harcamaların savaşa ayrılan bütçenin yaklaşık 40 milyar dolar olduğunu belirtti.

Ayrıca, aynı şekilde yaklaşık 40 milyar dolarlık bir harcamanın faize gittiğini ifade eden Temelli, bu büyük bütçe açığının yüksek faiz maliyetleriyle kapatılacağını ve bunun ekonomik krizin yoksul ve emekçi halklara faturasını artıracağını açıkladı.

Temelli, HEDEP olarak farklı bir bütçenin mümkün olduğunu ısrarla savunduklarını belirtti. Bu bütçenin, emekçi halkların ihtiyaçlarını karşılayabileceğini ve yoksulluk, işsizlik, eğitim gibi sorunları çözebileceğini dile getiren Temelli, ancak, bu bütçenin yönetilmesi için halktan, emekten ve kadınlardan yana bir siyasi iradenin olması gerektiğini ifade etti.