Temelli: Birinci muhatap İmralı'dır

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Kürt sorununun çözümü için birinci muhatabın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olduğunu belirtti, "DEM Parti sorumluluk almaya hazırdır" dedi.

DEM PARTI

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Sezai Temelli ve Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meclis'te parlamento muhabirleriyle bir araya geldi. Yeni Anayasa tartışmaları üzerine gelen soruları yanıtlayan Temelli, "Türkiye’nin gerçek sorunlarının çözülmemesinin en temel sorunlarından biri; iktidarın Meclis’e yaklaşımından da kaynaklanıyor. Anayasa tartışmalarının Meclis gündeminde de başladığını biliyoruz. Meclis bu tartışmaları yürütecek gücünden yoksun. Çözüm iradesi gösteren bir Meclis'i görmeyi umuyoruz" dedi.
Türkiye'de yargının durumuna dikkat çeken Temelli, Kobanê ve Gezi Davası'nın en görünür davalardan olduğunu söyleyerek, "Türkiye’de adaletsizliği yeniden büyüten kararlar var. Umudumuz, beklentimiz bu dönemin geçmiş dönemlere benzemeden bir Meclis iradesini ortaya koyması" diye belirtti.

Anayasanın ilk dört maddesi üzerine yürütülen tartışmaların sorulduğu Temelli, "Anayasa tartışmalarının maalesef doğru yerden başladığını düşünmüyoruz. İlk dört maddeyi ele almak yerine nasıl bir anayasa ile başlamak gerektiğini konuşmamız gerekiyor" dedi.

Gülistan Kılıç Koçyiğit ise "12 Eylül Anayasası'ndan en çok etkilenen partilerden birisiyiz. Ama bundan kurtulalım demenin yol aldırmadığı kesin. (...) Bütün yöntemleri belirleyerek yol alınması daha doğru olur" dedi.

'MUHATAP BELLİDİR; ABDULLAH ÖCALAN'

Grup Başkanvekillerine “İmralı ve Kandil arasında telefon trafiği olduğu iddiası var. Sizin bu sürecin neresindesiniz" sorusu soruldu. Temelli, soruyu şöyle yanıtladı: "Herhangi bir görüşme başladı mı, bu konuda bizde bir bilgi yok. İmralı muhataptır, bir süreç başlayacaksa İmralı oradadır. İkinci muhatap ise Meclis'tir. Biz de Meclis'in bir partisiyiz. Bu hat üzerinden, bu sorumluluk üzerinden hareket ediyoruz. Bir müzakere başlayacaksa, DEM Parti sorumluluk almaya hazırdır ve o muhataplığa adaydır."

"Yeni anayasa tartışmalarına ilişkin Erdoğan’ın yeniden bir dönem daha seçilmesi için yorumlar yapılıyor. Erdoğan'ın bir dönem daha seçilmesine nasıl bakıyorsunuz" yönündeki soruya Gülistan Kılıç Koçyiğit, "DEM Parti otoriter bir rejimin tahkim edilmesine asla izin vermez" yanıtını verdi.

Hayvanlara yönelik uygulanan katliamlara da dikkat çeken Gülistan Kılıç Koçyiğit, hayvan karşıtı bir akılla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Siyasi tutsaklara dikkat çeken Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Köklü bir reforma ihtiyaç var" diye belirtti.