TMMOB’den kayyum protestosu: Halk iradesi gasp edilemez

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Colemêrg Belediyesi’nin gasp edilmesi ve Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın tutuklanmasını protesto etti.

Birçok kentte yapılan ortak açıklamalarda, halkın iradesinin gasp edilmesine karşı tepkiler dile getirildi ve kayyım uygulamalarının idari bir darbe olduğu vurgulandı.

ADANA

Adana’da TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Makina Mühendisleri Şubesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yöneticileri de destek verdi.

TMMOB İKK Sekreteri Kerem Şahin, seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınmasının hukuka aykırı olduğunu belirtti ve “Halkın iradesine karşı yapılan bu idari darbe, ülkemizin demokrasisine katkı sağlamayacaktır” dedi.

MÊRDÎN

Mêrdîn'de TMMOB İKK, Colemêrg Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı Mimarlar Odası'nda bir açıklama yaptı. Mimarlar Odası Temsilcisi Diyar Kut, bölge halkının demokrasiye olan inancının yok edilmesinin barışa ve eşit yurttaşlık anlayışına zarar verdiğini ifade etti ve siyasi iktidarı kayyım uygulamalarından vazgeçmeye çağırdı.

AMED

Amed’de TMMOB İKK, İnşaat Mühendisleri Odası’nda basın toplantısı düzenledi. “Normalleşme kayyımla sağlanamaz” pankartının asıldığı toplantıda, Elektrik Mühendisleri Odası Şubesi Eşbaşkanı Ufuk Bulut, demokratik süreçlerin zedelenmesinin ülkenin normalleşmesine engel olduğunu belirtti ve halkın iradesine saygı duyulması gerektiğini vurguladı.

ÊLİH

Êlih’te (Batman) TMMOB İKK, Eğitim Sen ve İnsan Hakları Derneği temsilcilerinin katılımıyla bir açıklama yaptı. “Kayyım irade gaspıdır” pankartının taşındığı açıklamada, TMMOB Êlih Eşbaşkanı Zelal Gezici, halkın iradesinin gasp edilmesine karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

TMMOB, birçok kentte düzenlediği açıklamalarla kayyım atamalarına karşı tepkisini dile getirerek, halkın iradesine saygı duyulması ve demokratik değerlerin korunması çağrısında bulundu.

İSTANBUL 

İstanbul Beyoğlu'nda ise Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı yapıldı. Açıklamayı, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Avcı okudu. Avcı, “Hiç kimsenin ülkemizdeki asgari demokrasi işleyişini yok etmeye, insanların demokratik iradesine ipotek koymaya hakkı yoktur. Bu çerçevede siyasi iktidarı kayyum uygulamalarından vazgeçmeye çağırıyor ve halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz” dedi. 

İZMİR 

İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İzmir Şubeleri, Adalet İçin Hukukçular ve Çağdaş Avukatlar Grubu irade gaspına karşı bir açıklama yaptı.-

İzmir Adliyesi önünde yapılan açıklama sırasında “Kayyım halkın iradesine darbedir. Kabul etmiyoruz” pankartı açıldı ve sık sık “Kayyum darbedir, darbeye hayır” sloganı atıldı.  Buradaki açıklamada, "Göstermelik bir yargılama ile hakkında mahkumiyet hükmü verilmiş ve hükmen tutuklanmıştır. Yaşanan bu durum Hakkari halkının iradesine vurulmuş siyasi bir darbedir” tepkisi yer aldı.